steag-piata-victoriei

De ce pleacă românii din țară? Nu pentru că sunt puturoși sau curve…

De ce pleacă românii din țară? V-ați pus întrebarea asta? Voi, simpli cetățeni. Voi, guvernanți care ne decideți soarta cu o ușurință fantastică și fără pic de remușcare pentru răul pe care ni-l faceți!

Pe 10 august, românii din diaspora vin acasă. În România. Vin să își strige durerea, frustrarea. Vin să spună în gura mare că e prea mult! Că s-a ajuns prea departe. Vin să spună că s-au săturat să vadă cum actuala clasă politică se poartă cetățenii acestei țări, de parcă ar fi niște Dumnezei, care pot decide fără să fie trași la răspundere.

Statisticile spun că în fiecare oră, nouă români se stabilesc într-un alt stat. În 2016, oficial, România a ajuns pe locul patru în Europa la numărul de cetățeni care trăiesc și muncesc în afara țării. De ce au ales acest drum? În niciun caz din motivele invocate de actuala putere. Nu au plecat pentru că sunt puturoși, proști, curve, cerșetori, hoți sau mai știu eu cum au fost numiți cu atâta nerușinare. Hai să nu-i băgăm pe toți într-o oală. Hai să nu-i jignim gratuit pe milioanele de români care muncesc în străinătate.

Oamenii ăștia au plecat pentru că și-au dorit un trai mai bun. Un trai pe care nu l-au putut avea în țara lor natală! Oamenii ăștia au plecat să spele străinii la fund pentru că, așa, vor putea să își întrețină familiile! Nu e nicio plăcere să ștergi un străin la fund, știind că ai lăsat acasă copil, familie, prieteni.

Oamenii ăștia au ales să se cocoșeze culegând căpșune, ștergând bătrânii la fund, cărând cu cârca pentru un salariu decent, pe care nu l-ar fi avut în România. Un salariu din care să trimită acasă o parte. Bani din care familia rămasă în România să se descurce.

Din România nu pleacă doar oamenii fără prea multă școală, așa cum susțin unii. Mulți, supărător de mulți oameni inteligenți au ales să își pună în practică ideile în afara graniței României. Mulți, foarte mulți copii supradotați aleg să studieze la școli de prestigiu de peste hotare. Pentru că simt că în România nu au niciu viitor. Pentru că aici nu sunt valorificați.

Românii au plecat din țară pentru că s-au săturat de șpăgi, de legi strâmbe. Ar fi stat aici, cu siguranță. Dar cum să stai într-o țară în care a ajuns să îți fie frică să mergi într-un spital, pentru că te întorci acasă mai bolnav decât ai fost la internare? Cum să stai într-o țară unde, la spital, trebuie să îți cumperi tu medicamente. Medicamente care ar trebui să fie acolo, pentru că de asta plătești taxe la Sănătate. Cine ar vrea să stea într-un spital să împartă patul cu gândaci și cu alți bolnavi? Cum să stai într-un spital unde este personal insuficient?

România este țara unde a fost posibil ca niște copii să moară arși de vii într-un club. Pentru că s-au închis ochii în fața neregulilor. În România, aparatura medicală performantă zace nefolosită, pentru că nu-știu-ce-șef nu a venit să taie panglica și să facă poze. Sau pentru că nu sunt medici care să știe să le folosească. Aici, răniții din #Colectiv au murit cu zile în spital, pentru că s-a raportat, ca pe vremea comunismului, că avem tot ce ne trebuie.

Românii pleacă din țară pentru că sistemul de învățământ este unul la kilogram. Să se îndese în elevi cât mai multă materie, cât mai multă teorie. Nu eu unul axat pe nevoile societății. Orele se fac în școli cu wc în curte sau peste drum. Școli în care cad tavanele peste copii și profesori. Școli în care sunt bănci de pe vremea comunismului, ruginite, cârpite și vai de ele. Nu toate sunt așa, e drept.

România este țara unde niște agramați au funcții de conducere. E țara unde miniștri ai învățământului fac grave greșeli gramaticale. Dar nu numai ei!

steag-piata-victoriei
Desen făcut de fata mea, Alexia, când am dus-o la primul ei miting în Piața Victoriei

La mitingul din 10 august vor veni cerșetori, hoți curve, căpșunari, ștergătorii de funduri prin străinătate. Asta este ideea vehiculată de cei cărora românii din diaspora vin să le spună „Gata! Ați întrecut orice măsură!”. Iar ei, ”Zeii agramați” de la conducere se simt ofuscați că vin ăștia să le spună ce să facă. Ofuscați că unii care au ales să fugă din România le spun cum să conducă România.

Un lucru nu iau în calcul guvernanții ăștia: românii care au plecat din țară au ales acest drum pentru că s-au săturat! Au plecat în căutarea unui trai mai bun. Pentru că vor să fie respectați. Pentru că vor să nu le mai fie frică să intre într-un spital. Sau să-și trimită copiii la școală și să cadă tavanul peste ei.

Dar ce contează toate astea? Avem borduri cu nemiluita, avem panseluțe, statui, fântâni arteziene și dosare penale… La ce ne trebuie un guvern de oameni competenți și curați? (sunt ironică aici, firește)

Cine crede că e ușor să o iei de la capăt într-o altă țară, se înșală amarnic. Cine spune că fuga e cea mai ușoară cale, se înșală. Nu e deloc ușor să o iei de la capăt într-o țară unde nu cunoști legile, tradițiile, limba (uneori). Nu e deloc ușor să trăiești acolo unde vei avea stigmatul de „străin”.

Și, ghici ce? Nu românii au inventat migrația. Despre asta a scris și Nicoleta, pe blogul ei. Nicoleta, care a ales să revină în Grecia și care mi-a povestit cum e viață acolo în cadrul campaniei  #VreauSaPlecDinRomania.

În rest, toate cele bune și ”frumoasa urare” făcută de Andrei Crivăț pe siteul lui. O răbufnire a unui cetățean român, ca și mine, sătul să înghită atâta minciună, corupție, incompetență.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like…
Mă poți urmări și pe FACEBOOK, pe INSTAGRAM, dar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: