Social media for parents mihaela bilic

”E greu să fii părinte în 2018”, concluzia zilei la întâlnirea Social Media for Parents

Așa cum am promis în prima dintre cele cinci postări despre Social Media For Parents (SMP), revin cu articolele dedicate vorbitorilor care mi-au plăcut și cu care am rezonat. Postarea aceasta îi este dedicată unui medic nutriționist care îmi place foarte tare și care mi-a lăsat impresia că este foarte cu picioarele pe pământ. Este vorba despre Mihaela Bilic.

La una dintre edițiile trecute, cred că am fost printre foarte puținele mame care au fost de acord cu Mihaela când ea a recomandat părinților veniți la SMP să le dea copiilor carne de porc, mai degrabă, în loc de pui. Vai! Cum? De ce? E grasă, e cumplit de grasă carnea de porc. Carnea de pui e cea mai sănătoasă… Și eu zic (ca și mulți alți specialiști): da, cum să nu, e sănătoasă, mai ales aia din hipermarketuri, unde se vând pui îndopați cu antibiotice și hormoni de creștere. Îhm, foooarte sănătoasă, nu? (sunt ironică, desigur!)

Mihaela Bilic mai spune ceva ce mie îmi place la nebunie: dați-le copiilor să încerce orice. Să guste, să testeze. Total de acord! Să guste, să testeze, să descopere.

Un al treilea motiv pentru care îmi place de Mihaela Bilic (și cu asta termin, revin la Social Media for Parents 2018) este modul în care abordează ea regimul de slăbit. NU pe interdicții categorice. Nu pe un regim care să aducă nervi, frustrări, interdicții cu carul! Mâncatul trebuie să fie o plăcere, nu un chin. Doar că trebuie să fim atenți CE mâncăm, CUM combinăm, CÂT mâncăm. Cam asta este, pe scurt, despre cum vede medicul nutriționist lucrurile.

Bun, gata paranteza. Acum să revin la cele spuse de Mihaela Bilic la Social Media For Parents 2018. Încă de la prima propoziție, medicul nutriționist ne-a cucerit pe toate din sală:

”Nu cred că există un lucru mai greu decât acela de a fi părinte. A fi părinte e un lucru pe care nicio carte, niciun trainer, nici Dumnezeu nu îți poate spune dacă ai luat o decizie bună sau nu. E greu să fii părinte în 2018, mai ales că ai atâta informație la îndemână. Cu cât ai mai multă informație la îndemână, cu atât e mai greu să iei decizii”.

Nu trageți concluzia greșită că asta înseamnă că ne-ar fi mai bine dacă nu ne-am informa! Total greșit! Informația ne poate ajuta, ne poate salva. Cum, la fel de bine, prea multe informații ne pot încurca. Adică, e ca vorba aia cu sabia are două tăișuri.

Gata cu filosofatul. Mai jos, vă redau câteva dintre ideile pe care le-am reținut din discursul Mihaelei Bilic la Social Media For Parents 2018:

  • Este o presiune pe care o punem pe noi involuntar din dorința de a fi cel mai bun părinte. Cu cât ne dorim să fim mai perfecți, de fapt, în fața copiilor putem părea penibili. Pentru ei, totul e o joacă.
  • Când vine vorba de mâncare, totul funcționează pe bază de instinct. Copiii se nasc mâncăcioși, pofticioși sau mai puțin mâncăcioși. Nu încercați să îi schimbați, nu intrați în război cu natura. Ce putem face e să punem niște jaloane, niște repere. Avem nevoie de acel tip de reguli pentru care să nu avem nevoie de argumente.

”Regulile pe care le trasați copiilor trebuie să fie simple, ușor de urmat și, CEL MAI IMPORTANT, să le respectați și voi. Dacă voi nu le respectați, cum le-ar respecta și copilul?”

 • A avea un copil este șansa ta de a te întoarce la tine, de a te conecta cu tine, de a redeveni copil.
 • Dacă îți permiți să mai greșești pentru tine, pentru copil este o luptă pe viață și pe moarte în alegerea celei mai bune decizii.
 • Copiii se nasc cu instincte perfecte și în perfectă conexiune cu ființa lor. Să nu încercați să îi deconectați de ființa lor cu deciziile voastre, care, credeți voi, sunt cele mai bune pentru copil.
 • Când copilul nu mănâncă legume, nu e despre voi, despre faptul că nu reușiți să îl convingeți să mănânce acele legume! Este despre instinctul nativ al copilului, care este atras de lucruri albe (pâine, paste făinoase), nu verde.

”Nu faceți greșeala să credeți că regimul vostru, de mămici care țin la siluetă, este potrivit și pentru copilul vostru”.

 • Întotdeauna copilul va alege varianta cea mai bogată în calorii, ce e cel mai ușor de mestecat… e o chestie de instinct. Când ne-am născut, natura știe că noi vom crește din grăsimi, nu din iarbă. Este instinctul lui.
 • Despre dulce: tot ce e dulce place creierului nostru. Este un instinct cu care ne naștem. Creierul cere dulce.

Am mai scris despre Social Media For Parents 2018:

 1. Social Media for Parents – locul unde mamele se-ntâlnesc și nu-și scot ghearele
 2. ”E greu să fii părinte în 2018”, concluzia zilei la întâlnirea Social Media for Parents
 3. Mama perfectă există doar pe Facebook
 4. Părinții stabilesc CE să mănânce copilul. Doar copilul decide cât de MULT mănâncă
 5. Noi vrem să fim părinți perfecți, copiii ne vor oricum am fi – parentingul din cărți și viața reală
Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like…
Mă poți urmări și pe FACEBOOK, pe INSTAGRAM, dar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close