Diversificare

AICI am scris o postare despre ce spun specialiștii, scurt și la obiect, despre diversificare, fier, anemie, alergii, imunitate.

Diversificare – un cuvânt care le îngrozeşte pe multe mămici. Pentru unele, această etapă înseamnă „bye bye timp liber” – acel mic răgaz între două biberoane sau, după caz, alăptări. Şi asta pentru că, în această etapă, mâncarea bebelului trebuie să fie cât se poate de proaspătă. Nu gătită, să zicem, din două în două zile.

Acum, la aproape 3 luni de când am început-o, diversificarea nu mi se pare atât de îngrozitoare. Da, am redus reprizele mele de somn de peste zi doar pentru a-i găti Alexiei. Dar am început să dorm mai mult noaptea. Pentru că mogâldeaţa nu se mai trezeşte la 1-2 ore ca atunci când bea doar lapte. Ce-i drept, din când în când, se trezeşte la 4-5 ore, dar asta din cauza dinţilor.

Revenind la diversificare, aşa cum ziceam, din ce am citit, mâncarea pentru pitici trebuie gătită zilnic. Asta am făcut şi eu. După ce am aflat că unele mămici gătesc pentru 2 zile şi pun la congelator porţia de a doua zi am încercat şi eu. Dar n-am practicat prea mult sportul asta. Am zis că e mai bine ca Alexia să mănânce măcar acum cât mai proaspăt şi mai sănătos.

Aşa că am făcut altă jmecherie: am pus punguţe cu cantitatea de carne, respectiv de legume necesare pentru o porţie. Şi asta pentru că, de când a dat frigul, nu mai am cum să merg atât de des la piaţă. Iar legume de la hipermarket nu mai cumpăr neam pentru fii-mea – au gust de carton. De când i-am dat legume din piaţă, de la ţăran, Alexia mănâncă mai bine, nu doar 3-4 linguriţe ca înainte.

diversificare meniuri pebtru bebelusi

Şi, dacă tot vorbim despre diversificare, o să vă spun cum am făcut eu. În primul rând, nu am măsurat niciodată mâncarea şi nici nu am numărat linguriţele înfulecate de pitică. Panicoasă cum mă ştiu, sigur m-aş fi îngrozit că Alexia azi a mâncat cu nu ştiu câte grame mai puţin.

Mi-am impus să gândesc altfel. Ca şi mine, are zile în care ar mânca mai puţin şi zile în care nu se mai oprește. Nu m-am speriat nici când într-o zi sau alta nu a vrut deloc să mănânce solid. Am trecut la biberon şi a doua zi am încercat din nou mâncarea solidă.

Principiul de bază în diversificare e simplu: masa nu trebuie să fie ceva chinuitor pentru copil.

Nu trebuie forţat să mănânce! Dacă închide guriţa, mârâie, cârâie când vede că apropii linguriţa, o mai las puţin. Mai încerc peste câteva clipe şi dacă mănâncâ, bine, dacă nu, atunci ora mesei s-a terminat. Am apelat şi la trucuri. De genul: cu o mână îi fluturam pe deasupra capului o jucărie, ea se uita, căsca gura, eu hop cu linguriţa în guriţă. Dacă accepta mâncarea, bine, dacă o dădea afară, la revedere. Ora mesei s-a încheiat!

A, şi am mai recurs la ceva. După ce m-am săturat să tot îşi murdărească hainele de mâncare, am ales o salopetă special pentru acest moment. La noi nu au funcţionat baveţelele lungi cât casa, sau hăinuţele din plastic din comerţ.

Ca orice copil, Alexia a început să facă nazuri la masă de mică. Aşa că am trebuit să găsesc mereu soluţii, să inventez tot soiul de trucuri. Spun inventez pentru că, în mare parte, sunt soluţii la care am ajuns singură. Poate că sunt şi alţi părinţi care folosesc aceleaşi trucuri, doar că nu am avut ocazia să vorbesc cu ei, să învăţ de la ei.

Ei bine, m-am gândit să înşir aceste trcururi de făcut copilul să mînânce. Asta ca să nu daţi din colţ în colţ, să căutaţi de zor pe blog. Aceste trucuri le-am împărţit pe vârste. Căci într-un fel îţi merge cu păcăleala până la un an, altfel după. Aşa că, iată aici trucuri de convins copilul de până într-un an să pape. Și trucuri de convins copilul de peste un an să pape.

Am început diversificarea la 5 luni şi jumătate, şi, la recomandarea pediatrului. Am trecut direct la supa cremă de legume. Am încercat să-i dau ceai, dar nu a vrut. Nici sucul de fructe nu i-a plăcut. În schimb, îi place la nebunie să îi dau bucăţi de măr sau de morcov să le molfăie. Mai nou, în loc de biscuiţi, îi plac covrigii de Buzău. Se luptă cu ei mamă-mamă!

 

Iată ce mânca Alexia la 5 ½ luni:

   Dimineaţa, pe la 7-8 lapte
  În jur de ora 10, cereale pe bază de fructe (de la Nestle, cele cu lapte în ele). Preparate cu 60 ml de apă – Cerealele le-am introdus la o săptămână după ce i-am dat supa
 În jur de ora 13 supa cremă de legume. Au fost cazuri în care pitica nu voia neam supa la ora 13. Aşa că m-am luat după ea şi am ajuns, la un moment dat, să i-o dau pe la ora 16.

  • Supa am preparat-o astfel:
  • un dovlecel cam cât palma
  • un morcov,
  • puţină albitură,
  • puţină ţelină,
  • pătrunjel,
  • ceapă,
  • ardei

Pe ultimle două le puneam doar la fiert, pentru gust. Le-am fiert mult-mult, apoi le-am pasat cu blenderul vertical. Uneori, pt a alterna gusturile (cica aşa înveţi copilul să nu devină mofturos la mâncare), puneam mai mult morcov sau mai mult dovlecel.

Ţelina am eliminat-o în scurt timp pt că nu-i păcea Alexiei. Mi-am dat seama de asta eliminând rând pe rând câte o legumă
  În jur de ora 17 lapte
 Pe la 21 biberon cu lapte, apoi nani

 Pe la 6 luni

i-am introdus carnea (pui şi curcan), mărul+banana şi cartoful. Am folosit pulpe inferioare de pui sau de curcan, pe care le-a curăţat de pieliţă şi le-am băgat la congelator una câte una – Alexia mânca o pulpă inferioară de pui în două zile, iar pe cele de curcan le tăiam în patru.
Piureul de cartofi a devenit preferatul Alexiei, asta, poate, şi pentru că îl preparam cu lapte, şi nu cu zeama în care au fiert cartofii.
Fructele (mărul golden de la ţăran şi banana) nu prea i-au plăcut. Dar le-am combinat cu cereale şi aşa am păcălit-o.

La 7  luni

 Dimineaţa biberon cu lapte
 La vreo 3 ore cereale şi/sau fructe – depinde de ce acceptă ea. Cerealele le fac ceva mai groase, nu apă chioară cum scrie pe cutie: la 60 ml lapte sau apă (depinde de cereale) pun o lingură mare de adult cu cereale. Fructe îi dau alternativ fi simple, fie combinate: banană+măr, banană+pară, pară+dovleac fiert şi cu puţin lapte, măr+dovleac fiert, banană+brânză calcică, sau chiar un cocktail de fructe
 În jurul orei 13 (uneori ne întindem şi până la 15.00) carne de curcan (ficat sau pulpă) sau de pui (ficat sau pulpă), pasată în combinaţie cu  supa cremă de legume (la fiert, uneori, pun şi un căţel de usturoi), sau cu piure de cartofi/dovlecei/morcovi. Printre legume am adăugat fasole verde păstăi şi puţin broccoli.

I-am dat şi piure de broccoli. Rezultatul: l-a devorat în doar câteva secunde. Am încercat şi supă de lobodă. Pe cea acrită cu borş (pediatrul a zis k e ok) nu a vrut-o, ci doar varianta neacrită. Ca noutate, pe la 7 luni, i-am dat mâncare de spanac combinată cu dovlecei, ca să fie mai dulceagă. Nu i-a plăcut din cale afară, nici în varianta simplă, nici cea combinată.  Legumele şi carnea nu i le mai pasez până se fac pastă, ca înainte, ci îi mai las ceva bucăţele de ronţăit.

 La ora 16 sau 17 mai bagăm cereale şi iaurt Tnuva (nu e aşa de acrişor ca Danone). Uneori vrea doar iaurtul, alteori nici pe acelea, aşa că îi fac un biberon cu lapte.
 Seara, după baie, biberonul de toate zilele şi cereale Nestle (preparate ca şi cele de dimineaţă) – dacă nu adoarme până le vine rândul. 

La 8 luni

am continuat ritmul dimineaţa biberon cu lapte. Apoi fructe+cereale, la prânz mâncare solidă, seara iaurt+cereale sau ceva uşor, gen mămăligă. Înainte de culcare biberon cu cereale de somn uşor. Ah, şi bineînţeles, nelipsiţii biscuiţi pentru bebei. Pe care fie îi dau prin răzătoare şi îi pun în fructe, ori în iaurt, fie i-l dau ca atare şi o las pe ea să-l molfăie.
De la 8 luni în meniul Alexiei au mai apărut:
-portocală
-kiwi
mâncare de urzici
-graprefruit
pilaf
-gălbenuş de ou. I l-am dat de 2 ori pe săptămână, câte jumătate, la masa de prânz (am exclus carnea în ziua în care îi dădeam gălbenuş)
mămăligă cu brânză

De la 9 luni

am adoptat stilul “finger food”, adică i-am dat Alexiei să pape cu mânuţa ei bucăţele de carne sau de legume. Am amânat această etapă până la apariţia dinţilor. Dar, pentru că nici la această vârstă nu i-au ieşit dinţii, am decis să nu mai amân o etapă atât de importantă.  În plus, de la această vârstă  am mai introdus în meniul ei carnea de vită, dar şi următoarele:

mazăre cu brânză,
ciulama cu/fără legume
budincă cu cereale şi brânză
mere cu dovleac şi scorţişoară
 griş cu lapte, cereale şi scoţişoară

De la 10 luni

 în meniul Alexiei au mai apărut:

peşte cu piure de legume
mămăligă cu avocado
avocado cu brânză şi curcan

După 11 luni

am introdus mai puţine mâncăruri/alimente noi. Și asta pentru că aproape toată luna, Alexia a fost la regim din cauza enterocolitei. După ce aceasta a trecut, a urmat perioada apariţiei dinţilor. Aceasta a fost dominată de scaune diareice frecvente, astfel că, iar, a trebuit să o ţin la regim. Cu toate astea, am introdus câteva chestii noi:

fasole păstăi 
ciorbiţă de vită/curcan/pui

După 12 luni

am devenit ceva mai relaxată în privinţa restricţiilor alimentare. Nu am introdus alimente noi multe şi brusc. Tot treptat, dar nu am mai aşteptat reacţiile câte o săptămână. Am mers pe intuiţie, de data asta.

Ca noutăţi după 12 luni:
budincă de macaroane,  cu brânză
budincă de orez
păstrăv la cuptor cu legume
-albuş de ou – prima oară i-am dat doar 1/4 albuş. Am aşteptat o săptămână să văd dacă apare vreo reacţie, ştiind că oul e un puternic alergen. Apoi am crescut la jumătate, şi, după altă săptămână am ajuns la un ou întreg. Frecvenţa: de două-trei ori pe săptămână câte un ou fiert bine
-căpşune – făcând şi ele parte din clasa alergenilor “periculoşi”, am fost precaută cu ele, dar nu a fost cazul
-cozonac, fără cacao (cacao, conform pediatrei, trebuie introdusă după vârsta de 3 ani)
-pâine simplă, neagră, graham, pâine din cartofi
-saleuri
-pufuleţi

După 13 luni

 Alexia a mâncat pentru prima oară:
pepene galben simplu sau în combinaţie cu alte fructe
omletă cu lapte
budincă de măr/banane
musaca de legume
-piersici, cireşe, nectarine, pepene roşu, corcoduşe
-brânză slab sărată din comerţ
-caşcaval – pentru că după 12 luni abia i-au ieşit dinţii şi a putut să-l pape
-lapte din comerţ, 3,5% grăsime. Folosit DOAR la produsele care presupun fierbere: griş cu lapte, orez cu lapte, budincă, paste cu lapte

Dacă vreţi un meniu, pe ore (deşi noi nu mâncăm la ore fixe) el ar arăta cam aşa:

– 6-7 biberon cereale burtică sănătoasă (4-5 linguriţe) + 210-250 ml lapte

-10-11 un castronel cu fructe (de regulă câte 2 feluri). Apoi unul cu cereale (cam 60-90 ml lapte+2 linguri mari cu cereale). În funcţie de apetitul ei, cantităţile cresc sau scad, ori îi dau doar fructe sau doar cereale. Dacă refuză fructele de dimineaţă, pe parcursul zilei îi tot dau fructe să ciugulească
-13 prânzul. Fie supiţă (deşi nu prea o acceptă Alexia – o tot scuipa), fie una dintre mâncărurile de mai sus

-17-18 DACĂ la prânz a fost o mâncărică uşoară şi nu a luat mai mult de 3-4 linguriţe, papă ce a rămas.  Dacă nu, mănâncă fie iaurt simplu, ori  cu cereale, fructe cu brânză dulce de vaci. Îi mai dau budincă, mămăligă cu brânză şi smântână, griş cu lapte, orez cu lapte, paste cu lapte

-21-22 după băiţă, 210-250 ml lapte cu 4-5 linguriţe cereale Somn uşor

*La fiecare masă de cereale folosesc alt tip de cereale, deci am în dulap mereu cel puţin 4 feluri. Constante sunt cele de Burtică sănătoasă (dimineaţa) şi cele se Somn uşor (la culcare)

*Între mese mai ciuguleşte: pufuleţi, biscuiţi, covrigi, caşcaval, brânzică telemea slab sărată, fructe, saleuri, pâine.

*orele acestea nu sunt fixe, ci variază în funcţie de somnul şi de apetitul Alexiei. Mai nou, îi dau să mănce în timp ce se joacă prin casă pe principiul “prinde-mă dacă poţi” :))

Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag. Mă poți urmări și pe FACEBOOKpe INSTAGRAMdar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.

Join 18.2K other subscribers



78 Comments

  1. Intr o poza apare fetita mancand mancare pentru copii dintr un borcan Nestle. Face parte tot din alimentatia sanatoasa, cumparati zilnic borcanele ca sa nu stea de pe o zi pe alta la frigider?

    1. Mâncărica la borcan gata preparată nu e tocmai aimentaţie sănătoasă. În rarele ocazii când i-am dat Alexiei aşa ceva, nu am folosit de pe o zi pe alta conţinutul. Doar când eram plecată şi nu aveam unde să gătesc i-am dat păpică gata cumpărată. Dar, de cele mai multe ori, în acele borcănele îi puneam mâncare făcută de mine. Aşa, o păcăleam să pape chestii sănătoase.

      1. Eu nu sunt foarte experimentata, pentru ca fetita mea, Elektra, dupa ce , pe la 6 luni si jumatate manca cca 80-110 ml de supitza pe zi, de la 7luni si jumatate, refuza aproape orice, in afara cerealelor in biberon, dimineata si seara! In schimb, rezonez, in privinta supei asezate in borcan ele de la supermarket, sunt foarte ” ochioase ” si un bun aliat in incercarile mele disperate de a o hrani ! Felicitari pentru ideea de a impartasit experienta ta cu alte mamici! Eu nu as fi carcotasa, si eu sunt in deplasare cu pitica, si desi ,in loc de all inclusive pentru mine, am ales hotel apartment, ca sa-i pot gati, gatesc si arunc, iar ea prefera piure de fructe de la borcanele hipp organik…2-3 linguritze -)

  2. La noi, din cauza faptului ca inca dormim ffff bine noaptea (cam 12 ore cateodata) (dar avem doar 7 luni), se decaleaza orele de masa foarte mult si sunt zile cand sar peste masa de fructe deoarece legumele nu le vrea mai tarziu de ora 17:00. Iti dai seama cum arata programul cand el se trezeste la ora 10:00 si intai trebuie sa ne plimbam prin casa sa studiem daca nu cumva exista modificari peste noapte. Fara acest tur de dimineata nu este ziua buna :)). Ce n-am incercat pana acum este sa inversez masa de legume cu cea de fructe, dar scriindu-ti aici ma gandesc sa incerc si sa vad cum reactioneaza. Noua ne place ffff mult iaurtul Campina, care este destul de acrisor. Si nu ne place sub nici o forma branzica de vaci, fie facuta in casa, fie cumparata, si in nici o combinatie. Cel mai placut amestec a fost branzica cu iaurt, dar nici asta n-a tinut foarte mult. Cand ii dau iaurt alearga cu guritza dupa mana mea, la branzica … nimic – inchide gura sau sufla in lingurita :))) Am incercat dar nu vrea asa k o sa las co[ilul in pace … alta data! Pe langa telina, mie nu mi-a acceptat nici ceapa, desi o fierbeam doar fara sa i-o pasez. Am scos-o pentru un timp sa vedem. Eu m-am speriat cand am inceput diversificarea deoarece pediatra lui imi tot zicea “pana la 6 luni” mar ras cu biscuite/cereale si cate o leguma pana ajung la supa de zarzavat – ideea e k facea 6 luni intr-o saptamana … Cand era timp sa testez ce ii place sau nu, daca ii provoaca alergii sau nu … Dar, citind tot felul de articole (inclusiv al tau) m-am linistit! Asa ca eu una iti multumesc ! Multa sanatate in continuare!

    1. Mă bucur că şi-au fost de folos informaţiile. Să ştii că şi eu am avut şi încă mai am de furcă în ceea ce priveşte alimentaţia copilului. pentru că azi îi place ceva, mâine îl scuipă de parcă ar fi otravă… Iniţial, când mă documentam despre etapa diversificării, mă cramponam de anumite ore, de anumite cantităţi, dar, până la urmă, m-am ghidat după copil. Până la urmă nici noi nu mâncăm mereu la ore fixe, aceleaşi cantităţi, ca să nu mai zic că e imposibil să ne placă zile la rând aceeaşi mâncare. În fond, copilul e un adult mai mic 😉 Aşa cum şi noi avem zile şi zile, aşa şi ei.

  3. La fix te-am gasit. In citeva saptamini vom incepe diversificarea si da, am emotii si ma gindesc cu groaza la ce ma asteapta. Acum sint in cautare de linkuri, materiale si mai ales experiente concrete ale mamelor.

  4. Buna ziua! Imi puteti spune ce fel de biscuiti ii dati fetitei dumneavoastra? Multumesc!

  5. Eu am decis sa nu-i dau bebelusului meu ( 8 luni) zahar sau gluten inca ceva timp. Noi mancam deja de cateva luni biscuiti pentru bebelusi fara gluten de la Plasmon. Ii iau de pe net ( http://pravalialuibebe.ro/biscuiti-pentru-bebelusi-plasmon )pentru ca la mine in oras ( Buzau) nu i-am gasit. Un sfat bun pentru mamicile care trec prin perioada de dentitie este sa lase cutia de biscuiti la frigider. Biscuitele rece calmeaza inflamatia gingiilor. Dar trebuie sa ne asiguram ca avem biscuiti “sanatosi” la dispozitie. Al meu baietel nu se mai satura de molfait 🙂

  6. Bună ! Și noi începem diversificare avem 5 jumate și încep cu cereale de la Nestlé! Așa mi a recomandat medicul, după care introducem piureul de legume! Dar am uitat sa o întreb după cât timp introduc piureul de legume ! Poate mă poți ajuta! ? mers frumos!

  7. Am.observat ca ii dai fetitei tale 2-3 ori pe zi cereale respectiv, dimineata, amiza si seara inainte de somnic. Intrebarea mea este : Ptr un bebe de 9 luni ca al meu ,oare nu este prea mult , eu ii dau doar 1 data cereale 150-200 iar uneori 3 lingurite in iaurt deoarece il indulceste un pic si il pot pacali sa il pape.

    1. De pe la 7 luni îi dădeam de 2-3 ori pe zi cereale. Nu te gândi că erau cantităţi industriale. Cât accepta ea, atât îi dădeam. Din vreme ce pediatra nu mi-a spus că ar fi ceva greşit să îi dau atâtea cereale, am continuat. Oricum, uneori lua 6-7 linguriţe, alteori doar 2-3 sau deloc

    1. Eu I-am dat de la 6 luni si jumatate, si il adora, cam de 2-3 ori, pentru ca apoi sa nu-l Mai vrea…noi locuind in FRanta, pediatrul m-a sfat uit sa-i dam aproape orice , mai putin fructe exotice, fasole, linte, varza….si cam atat! Aici copii lor il se da oul cu albus, la inceput un sufera de ou fiert tare….desi eu nu am riscat! Bafta multa la diversificare!

  8. Bebelina mea are 7 luni.nu I am dat pana acum cereale pe considerentul ca e mai grasuta…are8300g.oare ar trebui sa I.dau? Le am cumparat dar stau in dulap.de la nestle.sunt ok daca I le fac cu lapte de vaca diluat cu apa? Ea papa orice,deci probabil nu voi avea probl in a I le da…ce fel de cereale sa iau sa I pun in biberon? As incerca sa storc cv lapte( ii dau lapte de la san) poate reusesc sa o dezvat de papat noaptea.voi cum Ati reusit sa renuntati la mesele de noapte? Asta in conditiile alaptarii la san…astept pareri.multumesc!

  9. Buna! Sunt foarte nelamurita cu inceperea diversificarii. Am un baietel de aproape 5 luni , si medicul mi-a indicat sa incep diversificarea direct cu supa de zarzavaturi…. Acum din informatiile dobandite atat de la diferite mamici cat si site-uri , am inteles ca legumele trebuiesc introduse pe rand , nu toate odata , pentru ca in cazul unei alergii sa stii ce anume a cauzat. Voi cum ati procedat sau cum ma sfatuit?

  10. Buna, eu am un baitel de aproape 6 luni si nu stiu ce sa-i dau sa manance seara, prima de laptele final, in care adaug biscuiti plasmon. Care cereale de la nestle folosesti? Pana acum a mancat tot de la Nestle(lapte, omogenizati}. Si ce legume pot sa-i dau? Multumec anticipat pt raspuns

    1. Discută și cu pediatra schema de diversificare. Când Alexia era bebe, i-am dat aproape toată gama de cereale de la Nestle, darle preparam mai consistente, cam ca grișul cu lapte. Apoi am sărit direct la supa-cremă de legume, pentru că la noi NU există un fond alergic. Supă din un dovlecel cam cât palma, un morcov, puţină albitură, puţină ţelină, pătrunjel, ceapă, ardei – pe ultimle două le puneam doar la fiert, pentru gust
      Îi poți da biscuiți de bebe pasați cu măr sau cu banană.

  11. Buburuza mea face3 luni…ii pot da si altceva in afara de lapte????mananca doar san la 4-5 ore dat tr sa ma mulg pt k altfel nu vrea si mananca aprox 150ml uneori mai mult sau mai putin…mai des nu vrea sa manance. Are 6,500 kg ,imi este teama sa nu scada mancand asa rar…Ms

    1. Din câte știu eu, diversificarea nu se începe mai devreme de 5 luni. Discută cu pediatrul, e mult mai în măsură decât mine să te sfătuiască

    1. De ce ai vrea la vârsta asta sa mănânce si altceva? Laptele e suficient, si e si cel mai comod. Documentează-te – organismul lui nu e dezvoltat astfel incat sa primească altceva pana la 6 luni. Bebe le meu pana la 6 luni a fost alaptat exclusiv, nici apa nu a primit.

  12. Mananca doar san dar tr sa ma mulg pt k altfel nu vrea. La 4-5 ore mananca aprox 150 ml uneori mai mult sau mai putin…imi este teama sa nu slabeasca, are 6.500 kg.

  13. Spune mi ceva despre constipatie…nici unul nu a constipat o? La noi ficatelul constipa si am decis sa il elimin…deci nu ii mai dau.

    1. De mică Alexia a avut predispoziţie spre constipaţie… După ce am redus porţiile de lapte, şi-a mai revenit. În schimb, spanacul şi dovleacul o ajutau să iasă. Ficăţel nu a mâncat foarte mult timp, s-a plictisit de el repede

  14. Heiii mamici eu am un baietel care in curand face 3 luni pe 11 ianuarie si pe la 3 luni jumate
    As dori sa i dau papa ce ziceti e bine.

  15. Buna ziua
    Am si eu o intrebare,pot să-i dau la un bebe de 10luni carne de iepure (domestic)?

  16. Bunq!Stiu ca e vechi articolul dar vreau sa te intreb daca nu voia sa pape spuneai ca ai incheiat masa,la urmatoarea masa ce papa,acelasi fel ,si daca facea la fel si in zilele urmatoare ce ai facut?Multumesc anticipat!

    1. ElaP, încercam fie să schimb modul de ”prezentare” – adică puneam mâncarea în alt vas, într-un bol mai colorat, în borcănel colorat, pentru că și partea vizuală conta pentru ea la vremea respectivă. Încercam să prepar altfel în cazul mâncării din mai multe ingrediente – adică modificam cantitățile (mai mult sau mai puțin cartof, sau broccoli, ori ce mai puneam – încercam ca gustul predominant să fie altul). Sau, pur și simplu, reintroduceam mai târziu mâncarea respectivă. Posibil să nu-i placă în momentul respectiv. Ca și noi, și copiii au preferințe în materie de mâncare. Nu forța!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close