Înainte de orice, vreau să vă spun că nu sunt medic. Nu pot oferi răspunsuri la întrebări de genul ”Pot să fac un copil dacă am RH negativ și tatăl pozitiv?”. Sau ”Mai pot face copil dacă am RH negativ?”. La acestea și altele de genul, cel mai în măsură să vă răspundă este un medic. Aici eu dar vă spun povestea mea, una cu happy end. Așadar, cel mai indicat în chestiuni medicale este să întrebați un doctor. Sau doi, sau câți vreți voi! Și să țineți cont doar de recomandările primite de la persoana avizată!
Mă număr printre femeile care au RH negativ, iar soţul RH pozitiv. Combinaţie despre care, atunci când am aflat că sunt însărcinată, ştiam doar că poate dăuna grav sănătăţii bebeluşului. Atât, şi nimic în plus. M-am panicat destul de tare. Și asta pentru că mi-am dorit acest copil mai mult decât orice. Chiar şi cu riscul de a-mi pune în pericol sănătatea, dar nu şi pe a puiului meu.
Medicul la care mergeam la vremea aceea nu a reuşit să mă liniştească, să-mi spună clar că nu am motive reale de îngrijorare. Ci s-a mulţumit să-mi zică: „Lasă, că vedem noi pe parcurs ce se întâmplă cu RH-ul tău”. Bine-bine, da’ nu vreau să mă trezesc prin luna a 6-a că bebe are de suferit de pe urma RH-ului meu – i-am zis eu. La care el mi-a replicat senin: „mai e drum lung până atunci”.
Pentru că tot ce citisem pe net despre combinaţia asta fatală m-a făcut să văd lucrurile mai mult în negru – iată o dovadă că excesul de informaţii dăunează grav liniştii – am căuatat cazuri similare cu al meu. Şi am găsit unul chiar în anturajul meu. Diana, mămică a doi copii superbi şi perfect sănătoşi, posesoare de RH negativ (al cărei soţ e şi el posesor de RH pozitiv), m-a luat de mânuţă şi m-a dus la medicul ei. Doamna doctor, zâmbăreaţă, amabilă, drăguţă, m-a liniştit din câteva cuvinte:
„Trebuie să facem nişte analize specifice la anumite intervale şi în funcţie de rezultat vom şti sigur ce putem face. Nu ai ce vaccin să îţi faci acum după ce ai rămas gravidă”.
După ce mi-a spus astea, mi-a înmânat o fişă pe care scrisese etapele urmăririi sarcinii, după care, zâmbind larg, mi-a zis că mă costă 250 de lei consultaţia. Mi-a căzut cerul în cap când am auzit suma! Era de 3 ori mai mare decât la medicul meu. Eram în 2009! Am tăcut, am înghiţit, am plătit şi am mers mai departe cu ea. Am zis că trebuie să strâng cureaua, să dau banu’, că tanti e tare pe meserie. Că d-aia era coada aşa de mare la ea! Că ştie să-mi explice ce şi cum şi asta e…
Bine, în timp s-a dovedit că pe femeie o interesau doar banii. Iar după ce mi-a spus că bebelul meu are risc crescut de Sindromul Down, am schimbat-o. Asta pentru că interpretase greșit niște cifre. Nu zic cât m-a plimbat, câte teste și controale am făcut, doar pentru a afla sigur dacă bebelușul meu avea sau nu Down. Și bani dați, firește, că mă trimitea la cele mai scumpe investigații…
Şi iată-mă cum, în luna a 7-a, tremurândă şi plânsă, am ajuns la un alt doctor. De data asta am nimerit bine.
Omul mi-a explicat că madama (colegă de-a lui) scrisese greşit nişte date legate de vârsta fătului. De aceea rezultatele bitestului au arătat că micuţa mea ar avea Down. Iar naşterea a fost ok. Deşi voiam să nasc natural, am ajuns, totuşi, la cezariană. Dar îi voi fi mereu recunoscătoare doctorului Varlas Valentin pentru ajutor. Un super doctor!
Revenind la RH, vreau să vă spun că nu e dracul atât de negru în privinţa combinaţiei RH negativ-RH pozitiv. Mai ales în cazul primei sarcini. Însă, eu eram la a doua. Faptul că am căutat zile la rând pe net ce poate păţi bebe din cauza RH-ului meu nu a făcut decât să mă streseze şi mai mult.
Acum, Alexia e perfect sănătoasă. Ba chiar neonatologul din maternitate s-a mirat că nu a făcut icter. Căci toţi copiii fac. Ba chiar, cică, se poate face și icter de RH, care e o altă treabă. Pe care, iar, fii-mea nu l-a făcut.
Luând în calcul vârsta mea înaintată (34 de ani) şi faptul că NU făcusem vaccin după sarcina anterioară, era un risc destul de ridicat ca bebe să aibă ceva probleme de sănătate. DAR lucrurile astea s-au putut afla încă din timpul sarcinii. Prin intermediul DOZĂRILOR HORMONALE – nişte analize de sânge făcute la un anumit interval pentru a urmări nivelul de anicorpi anti D.
În cazul meu, aceştia au fost tot timpul sarcinii cu mult sub limita de “alarmă”. Aşa că nu a trebuit să îmi fac griji, deşi nu a mai fost nevoie să fac nu ştiu ce injecţii. În concluzie, atâta timp cât anicorpii anti D stau cuminţi, nu aveți de ce să vă temeţi. Iar starea lor e verificată încă din primul trimestru de sarcină.
Situatiile mai complicate apar în cazul în care o femeie cu Rh negativ are o sarcină cu Rh pozitiv.
În cazul în care o femeie cu Rh negativ are o sarcină cu Rh pozitiv, anticorpi materni vor ataca celulele de sânge ale fătului, iar în funcție de concentrația anticorpilor pot să apară situații destul de complicate. Cum stă treaba cu RH-ul ăsta, găsiți și pe suntmămică.ro, unde sunt explicate pe înțelesul tuturor.
Cu ce Rh ai nascut fetita? Am inteles ca in functie de Rh-ul ei trb facut vaccinul acela in 72h, daca e pozitiv(asta daca mai am de gand sa fac inca un bebe). Si eu tot posesoare de Rh negativ sunt, astept tot fetita, intr-o sapt.
ea are pozitiv
Buna! Nici eu nu am facut vaccinul dupa prima sarcina care a fost acum 11 ani….intre timp am mai avut vreo doua chiuretaje….acum imi doresc din nou un copil si nu stiu ce sa fac :(((
Cel mai avizat răspuns ți-l poate da un medic ginecolog. Întreabă în anturajul tău mamele cu rh negativ, care au născut fără probleme. Află ce medici au avut ele. Succes!
Buna, am citit ca :
“La o mama cu Rh negativ si sot Rh pozitiv, dupa prima sarcina sau avort se administreaza imunoglobuline anti factor Rh, pentru ca organismul odata ce beneficiaza de acesti anticorpi din exterior nu mai produce singur imunoglobuline”
Dar daca situatia e inversa, adica mama are Rh pozitiv si tatal are Rh negativ, mai e neceara acea injectie dupa prima nastere? Dar acum in timpul sarcinii (luna a noua mai exact) se mai impune vreun tratament pentru mama sau bebe? Sau imediat dupa nastere? Repet : mama are Rh pozitiv si tatal Rh negativ.
Multumesc
cel mai în măsură să îți răspundă este un medic ginecolog.
Daca eu am Rh negativ, sotul meu trebuie sa-l aiba la fel ca sa nu fie probleme?
De preferat. Dar, cum este și exemplul meu, și combinația de RH negativ (mama) cu RH pozitiv (tatăl) nu este un capăt de țară
Sunt mamica unei fetite superbe de opt luni, o mamica cu Rh negativ, si un bebe cu Rh pozitiv, precum cel al tatalui. Inaintea acestei sarcini am mai avut una, care, din nefericire, s-a oprit din evolutie,in primele saptamani. Si atunci, dar si acum, mi s-a administrat imunoglobulina anti factor Rh, pentru a nu avea nici un fel de problema in cazul unei viitoare sarcini. Desi mi-a fost teama pe tot parcursul sarcinii ca nu cumva sa-mi fie afectat fatul, nu am avut nici un fel de probleme, insa mentionez ca am facut periodic analizele cerute de medicul meu
Buna eu am rh negativ si soțul pozitiv si am doi copii si ne mai dorim unul ar fi vro problema amandoi copiii au rh negativ
medicul ginecolog este cel mai în măsură să îți răspundă la această întrebare. Eu nu sunt medic
Buna! Eu am pierdut primul copil in 2010 la 1 luna si un pic si atunci medicul de garda nu mia zis nimica despre rh-ul meu si dak mai pot sa fac copii fara griji .Asa ca dupa 1 an am decis sa mai facem un bebe dar cu acesta am avut un avort si medicul azis ca era oprit din evolutie de 2 sap din cauza acestui rh si ca n pot sa duc alte sarcini pana la capat.dupa ce ma curatat mia zis cv depre un vaccin dar se face la comanda si nu ii sigur k se gaseste in farmacie doar la comanda asa k nu am putut face injectia aia k nu ajunse la timp.intrebarea mea este dak mai pot face copii dupa toate astea sau trebuie sa urmez vreun un tratament?ne dorim ft mult un bebe dar imi este frica sa nu patesc ca la celelalte
Poate sa fie probleme din cauza rh negativ si la prima sarcina. Asa am patit eu, s-a oprit din evolutie la 4 saptamani si cateva zile.
Buna!
Povestea mea este parca de neimaginat!
Mi s a determinat grupa si
Rh ul acum mult timp.. 01(+)..
Tot timpul am stiut si sustinut ca am grupa 01 Rh +
Am ramas insarcinata la 37 ani pentru prima oara in viata mea
Imi doream enorm un copil
Am facut toate analizele posibile, ecografii si de doua ori pe zi, pentru a mi vedea fetita, de care mi era dor si voiam sa vad ce face.. cu exceptia grupului si Rh ului!!!
Dupa ce am nascut o, medicul neonatolog mi a spus ca copilul meu este Rh neg
M am mirat, m am intrebat..
In scurt timp am fost sunata de la sp Reg Maria, de unde mi luasem kit ul de celule stem, care s au alarmat ca am declarat ca am Rh poz
Mi au spus ca s a lucrat de doua ori la ei, iar eu cu siguranta am Rh neg
Am rugat sa recolteze din nou copilului, am fost si eu la doua laboratoare
01 RH negativ!!
Sarcina mea se putea opri oricand in evolutie, puteam sa avortez in luna mare, puteam sa nasc un copil malformat….
Nestiind, nu mi am facut dozari de anticorpi antiRh…
M am cutremurat, m am speriat, am plans.. de frica de ce se putea intampla..
Aceasta este minunea din viata mea!
Faptul ca Dumnezeu mi a trimis o fetita superba, care este inima si sufletul meu, sanatoasa!
Ii multumesc pentru asta!
@Flora Alexe: Bine că e ok fetița! Doamne, dar medicul care a monitorizat sarcina avea obligația să îți dea să faci și analizele de RH! Chiar dacă tu știai că ai un anumit RH!
Și eu mă regăsesc în aceasta poveste. Am Rh negativ,soțul pozitiv și avem un bebe sănătos care are tot Rh pozitiv. Din fericire a fost prima sarcina, în aceasta perioada mi-am verificat periodic anticorpi Rh care au fost absenți .După nastere naturala,s-au facut analize si am aflat ca micuta are Rh pozitiv ca sotul si mi s-a facut o injectie in mana. Din câte pot sa spun ce am fost informata e sa mai încerc la al 2 lea bebe dupa 3 ani cam asa. Așadar povestea mea e cu happy ende ca și a mamei mele de altfel. 😊 Sarcina ușoară pentru viitoarele mămici și creștere ușoară celor ce au deja bebei.
Chiara daca o sa vi se para incredibila povestea mea va asigur ca este total adevarata. EU am rh negativ si sotul rh pozitiv si inpreuna avem 6 copii minunati si perfect sanatosi si nu am facut nici un vaccin dupa niciuna dintre cele 6 nasteri normale pe care le-am avut ba chiar am refuzat vaccinul cu semnatura. Tin sa mentionez ca doar 2 dintre ei au iesit cu rh negativ ceilalti 4 au rh pozitiv si au varste cuprinse intr-e 17ani si 3.
Buna ziua Catalina, as putea afla mai multe detalii de la tine despre sarcina si rh negativ, fiica mea este inssarcinata si are rh negativ ? Multumesc
Buna seara sunt si eu un caz cu rh negativ si sotul pozitiv avem un copil de 3 ani si doua sarcini oprite din evolutie ele find la diferenta de doi ani intre ele amvele la 5 saptamani am facut vaccinul dupa nastere si dupa a doua pierdere intrebarea e ce pot sa fac de acum? Eu fac bebe da numai bine ce aflu de el se opreste din evolutie mai sunt cazuri asa?
Bună, Ana. Îmi pare rău că treci prin asta. Însă, părerea mea este că doar un medic este în măsură să îți spună ce ai de făcut. Eventual, consultă mai mulți medici, să vezi și alte opinii avizate. Mult succes!