DE CE MI-AM DUS COPILUL LA PROTEST? CE A ÎNȚELES EA DIN MITINGUL DE LA PIAȚA VICTORIEI?

Da, mi-am dus copilul la protest, la Piața Victoriei! Mi-am zis că trebuie să o duc acolo. Să vadă și live, nu doar la tv, unde tot urmăream noi, părinții ei, știrile.

De ce mi-am dus copilul la miting? Ce poate înțelege ea, la nici 7 ani, ce se petrece acolo? Mai multe decât ar crede unii. Lucruri pe care adulții le-au uitat, le-au ignorat, sau nu le-au fost spuse de către părinții lor. Și aici mă refer la furt, minciună, batjocură, umilire, chestii pe care noi le spunem copiilor să nu le facă, dar mulți adulți le fac.

De fapt, asta a fost și una dintre dilemele Alexiei: de ce oamenii aceia fură, când nu e frumos să furi?

Am dus-o pe Alexia la protestul din Piața Victoriei și i-am spus așa: oamenii au ieșit în stradă să le arate celor care ne conduc că nu sunt mulțumiți de o lege dată de ei, pe ascuns.

 • Ce lege, mami?
 • Una care le permite lor să fure, fără să fie pedepsiți.
 • Atunci, toți oamenii vor putea fura fără să fie pedepsiți?
 • Doar cei care au dat legea nu vor fi pedepsiți.
 • Mami, dar nu e corect.
 • Nu este corect.
 • Dar de ce au dat legea asta?
 • Ca să poată fura bani și să nu intre la pușcărie.
 • Dar ei nu știu că nu e bine să fure? Mamele lor nu i-au învățat asta?
 • Nu știu. Nu le cunosc pe mamele lor și nu știu ce i-au învățat și ce nu.
 • Păi, du-te tu la mamele lor și spune-le să își învețe copiii că nu e frumos să fure și să mintă. Și să își ceară scuze dacă fac rău cuiva. Dar dacă oamenii ăia vor să fure, înseamnă că sunt hoți, nu?
 • Cam da.
 • Și dacă vin acasă la noi cât suntem aici și ne fură casa?
 • Casa noastră valorează mult prea puțin pentru cât vor ei să fure.
 • Așa de mari hoți sunt?
 • Nu se satură cu puțin.
 • Păi trebuie să le spui, mami, că nu e frumos ce fac ei.

Cam ăsta a fost dialogul nostru în drum spre miting. Ajunse în Piața Victoriei, Alexia și-a găsit repede companie. Și eu la fel. Multe dintre mămicile din online pe care le cunosc au ieșit și ele să protesteze împotriva OUG 13, dată noaptea, pe șest, de ”minunații și preacinstiții” noștri conducători.

Lângă ”cartierul nostru general”, niște tineri drăguți, au venit cu o masă pliantă, foi și acuarele. Un atelier de pictură improvizat, pentru copiii protestatarilor. Alexia a cerut voie să se ducă să picteze. ”Ok, du-te și desenează”. A desenat steagul României. Am întrebat-o dacă fetele care i-au dat acuarele i-au zis ce să picteze. ”Nu”, a fost răspunsul ei.

Mami, toată lumea are steag, numai noi nu. Am zis să fac unul și pentru noi.

Și am plecat cu el acasă. Îl voi păstra. I-l voi arăta când va mai crește. Acasă, am ajuns cu el așa:

Sunt foarte hotărâtă să plec din România. Motivele le-am expus aici, nu mai repet.  Dar, cu toate astea, nu am putut privi la tv ce se întâmplă în Piața Victoriei. Nu m-a lăsat sufletul. Eu îmi învăț copilul să nu fure, să nu mintă, în timp ce mă las furată și mințită de cei care decid viitorul țării? Al copilului meu, al copiulului tău?

Am stat prea mulți ani cu fruntea plecată. Comunismul ne-a pus lacăt la gură, la mâini, la picioare. Oamenii au murit în 89 ca să spargă lacătele acelea, iar acum le punem la loc?

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

2 Comments

 1. Asta e auto-denunt. Cica s-au facut sesizari la Protectia Copilului si urmeaza anchete pentru parintii care si-au “tarat” copiii la protest. Atat de multa ura am vazut zilele astea de la unii spalati pe creier incat chiar cred ca au existat sesizari. Insa repercusiuni nu vor fi, pentru ca nu au motive legale.

  1. Copilul meu nu a fost târât și nici nu am fost inconștientă să o expuns riscurilor. Am stat safe, cât mai în spate și mai departe de aglomerație. Plus că, atunci când am văzut că vin din ce în ce mai mulți oameni, am plecat. Practic, cât am stat acolo, a mea avea loc să facă și câteva ture cu bicicleta.
   N-au decât să întrebe copilul dacă a fost agresat, înghesuit, înghiontit. Răspunsul va fi, clar, nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close