Nu cred că sunt singurul om de pe planeta asta care și-a propus în repetate rânduri să scape de surplusul de kilograme. Din nou, nu cred că sunt singura persoană de pe planetă care s-a apucat de nșpe cure și nu a dus niciuna la capăt. Și iar, sunt convinsă că și-au mai spus și alții vreau să slăbesc, dar îmi e greu să renunț la stilul meu alimentar.
Nu că aș fi un fan înrăit al fast foodului, ori al clasicei combinații de ceafă ”acompaniată” de o porție de cartofi prăjiți. Dar, în farfuria mea, mărturisesc, se regăsesc destule combinații nefericite. În schimb, când vine vorba despre dulciuri, aici recunosc. Sunt cea mai vinovată! O cură de slăbire pe bază de dulciuri dacă mi-ați da, aș urma-o negreșit.
Am tot urmat cure după ureche, după cum mi-a trecut mie prin cap. Însă, niciodată nu am considerat că aș avea nevoie de un… specialist, ca să folosesc un termen prețios și prea uzitat în situațiile astea. Cum anul ăsta vreau o schimbare, am discutat cu un ambasador în România al programului Food Revolution, creat de Jamie Oliver. Florina Badea, blogger, Health Coach certificat internațional, educator, trainer, consultant comunicare.
Am interogat-o pentru mine. Dar vreau să dau mai departe ce am aflat de la Florina Badea, o tipă trecută prin două sarcini, care arată fabulos. Am întrebat-o cum de a reușit să revină atât de repede la silueta-i de dinainte. Mi-a vorbit foarte mult. Mult mult mult. Așa că am decis să fac un mini-serial de trei episoade cu discuția noastră, care sper să vă fie de folos. Iar dacă aveți întrebări, îndrăzniți. Florina e ”pe fază” și vă răspunde.
Vreau să slăbesc, dar îmi e greu să renunț la stilul meu alimentar
Totul pleacă de la motivația pe care o avem. În mod cert, atunci când plecăm pe o asemenea cale, avem un motiv – de ce facem asta?
- Vreau să mă încapă din nou rochia de plaja de acum 2 ani.
- Îmi doresc să arăt bine la întâlnirea de 10 ani de la terminarea liceului.
- Pentru că vreau să port pantaloni din nou.
- Pentru că vreau să urc scările fără să gâfâi…etc,
Motivele pot fi multe, dar pentru fiecare dintre noi este doar unul. Dacă îl identificăm pe acela și ne setăm un obiectiv cât mai clar, lucrurile devin mult mai simple. Și scade rezistența la schimbare. Adică stilul alimentar vechi, cel care ne-a adus azi aici, cu cele x kilograme în plus, este demascat și nu ne vom mai agăța de el.
E clar că mergând mereu pe aceeași cale vom ajunge mereu în același loc. Prin urmare, e nevoie să schimbăm calea. Un stil va fi înlocuit cu un altul. Din experiența mea, dar și a celor din jur cu care stau de vorba și pe care încerc să îi ajut, de obicei, chiar lipsa unui stil, a unui program alimentar, ne duce către un loc cu multe kilograme.
Mai departe, e stilul de viață, în general, fără
- mișcare
- somn
- hidratare
- aer liber
- sport și alte activități aducătoare de energie și de stare de bine, care să ne mențină în formă
Cum pot face trecerea de la stilul meu alimentar la unul care să mă ajute să slăbesc
Trecerile cele mai aducătoare de succes pe termen lung sunt cele line. Dacă vin acasă la tine, intru în cămară și în frigider și îți arunc tot, tu te vei înspăimânta. Vei considera imediat că e prea greu și prea restrictiv. Nici nu vei mai vrea să auzi o perioadă bună despre așa ceva. Până vei găsi un ”antrenor” care să te înțeleagă. Care să stea de vorbă cu tine, să iți afle stilul de viață, ritmul de muncă, modul cum iți petreci timpul liber, unde mănânci în oraș.
Dacă veți construi o relație în care tu sa fii transparentă cu viața ta, el te va ajuta. Astfel, în fiecare situație de viată să îți arată cum poți mânca și ce alegeri să faci. Te ajută să îți construiești un program de mese (la birou, în oraș, în vacanță, de sărbători). De altfel, aceasta este problema tuturor celor care își doresc să slăbească, dar au renunțat de prea multe ori pe parcurs.
Pentru că merg la un specialist, capătă o dietă, li se spune cu liniuță când și cât să mănânce, să își numere caloriile și cam atât. După ce se termină această perioadă și cea de 1-2 luni de menținere a progreselor, ies în lume și începe prăpădul din nou. Se întorc la vechile obiceiuri și de aici știi deja ce se petrece mai departe – se întorc de unde au plecat.
Suntem oameni și mâncăm mâncare, nu calorii și nutrienți.
Mâncarea are mai multe roluri în viața noastră, nu doar cel pur tehnic, de a ne satisface stomacul. Așa cum și starea de sănătate înseamnă mai mult decât lipsa bolii. O dietă poate fi doar o dietă, sau poate fi începutul unei relații frumoase de prietenie cu un nou stil de viață. Unul aducător de sănătate și de stare de bine.
Trecerea se face în 2 pași:
- Urmarea unui program de mese și gustări – nu neapărat fix și nu care să implice numărarea caloriilor. Oamenii care se simt în formă și arată bine mănâncă. Dar energia din mâncare este și consumată, pentru că orice energie neconsumată se va transforma în depozite de grăsime. Aș adăuga la acesta și o hidratare corespunzătoare. Un somn sănătos, pentru că lipsa somnului este unul dintre factorii care contribuie și el la apariția obezității.
- Înlocuirea treptată a unora dintre obiceiurile vechi cu unele noi. De exemplu: înlocuiesc sendvișul cu mezeluri și sosuri, cu sendviș cu grătar de carne și sos făcut în casă. Zaharul cu un alt îndulcitor sănătos (am scris pe larg despre zahar aici). Scot alimentele prăjite și le prepar la aburi, pe tavă sau la cuptor. Micșorez porțiile (am scris aici un articol despre cum putem face acest lucru fără să ne înfometăm).
Nu va fi ușor, dar treptat, după o perioadă, vă veți obișnui. Periodic însă să va cercetați motivația!
~ Va urma ~
Eu fac si sport, tin si dieta si iau si niste suplimente thermacuts. Oricum nu de la supliemnte slabesc ci de la dieta. Am observat ca nici sportul nu prea ajuta cand e vorba de slabit ci doar schimbarea stilului alimentar,
Am 78 de kg si 1, 73 cm.