Cu ajutorul Andreei, în prima parte a articolului despre viața în Portugalia, v-am povestit despre sistemul de învățământ, obținerea cetățeniei, acte necesare, cum sunt tratați angajații străini. Acum, vin cu mai multe detalii despre Portugalia. Informații obținute de la Andreea, o româncă stabilită în această țară din anul 2003. Așasar, campania ”Vreau să plec din România” a ajuns în Portugalia.
SISTEMUL DE SĂNĂTATE ÎN PORTUGALIA
- Sistemul de sănătate public este gratuit pentru copii și gravide. Restul plătesc taxe modice (aprox 5 euro/consultație).
- Examenele de specialitate, operațiile, etc, se realizează cu oarecare întârziere.
- Există dispensar și medic de familie, în funcție de zona de reședință.
- Sistemul de vaccinare este similar celui din România.
- Pentru concedii medicale este imperios necesar să ai medic de familie.
- Analizele în sarcină sunt gratuite la stat. Nu se dă șpagă, cadou sau atenții niciunui medic, asistente etc.
Nu se naște cu cezariană la cerere, doar dacă este absolut necesar. Epidurala se dă în spital, nu o cumpără pacienta, cum se obișnuiește în unele spitale de stat din România.
- Analizele de sânge și ecografiile nu se realizează decât pe bază de trimitere de la medicul specialist. Inclusiv în sistemul privat.
- Administrarea de antibiotic se face exclusiv pe bază de rețetă. Niciodată la liber! Se dă antibiotic doar dacă este absolut necesar.
CONTRACTUL DE MUNCĂ, SALARIUL, TAXELE, IMPOZITELE
Angajările se fac pe bază de contract. De regulă, perioada inițială este de 6 luni. Aceasta este reînnoită de 2 ori, apoi se trece la contract pe durată nedeterminată.
De regulă, în primele 30 de zile, considerate perioadă de probă, ambele părți pot anula contractul fără preaviz. În cazul unui contract fără termen, dacă angajatul lucrează de mai puțin de 2 ani și decide să demisioneze, trebuie să dea un preaviz de 30 zile. Dacă perioada angajării depășește 2 ani, preavizul este de 60 zile (calendaristice, nu lucrătoare). Angajatorul nu poate concedia fără preaviz, decât dacă este conflict de muncă.
Impozitul este în funcție de venit și de agregatul familial. La 1.000 euro brut/persoană, dacă agregatul familial este compus din 2 adulți (ambii plătitori de impozit) și 2 copii, impozitul pe salariu este de 7,2%.
Salariile la stat sunt de 530 euro minim pe economie. Ele cresc gradual, în funcție de experiență și de grade.
La privat, în firmele medii-mari, salariul pentru un proaspăt absolvent este de 850-1.000 euro net + asigurare sănătate.
Un salariu mediu este de 1.500-1.800 euro net. Dacă salariul este de 2.000 euro brut, impozitul crește la 20%.
Concediul este fix: 22 de zile lucrătoare pe an. Concediul medical se obține destul de greu și este remunerat 65%.
Despre CONCEDIUL DE MATERNITATE
- Concediul de maternitate este foarte scurt:
- 4 luni. În această perioadă, primești salariul lunar de 100%
- sau 5 luni plătite la doar 80% din salariul tău de bază.
- Teoretic, se poate prelungi până la 1 an. În cazul acesta, remunerația este de doar 25% din salariul de bază. Majoritatea nu optează pentru această soluție. Asta pentru că angajatorii nu sunt dispuși să aștepte atâta timp până la reîntoarcerea angajatului la serviciu.
- Se lucrează până în ultimul moment, de regulă. Dacă este sarcină cu risc, cu declarația medicului obstetrician, respectivul concediu medical poate fi plătit 100%.
- Tăticii au și ei concediu de paternitate: 20 zile, imediat după naștere. Își pot lua încă 30 zile, după ce mama a terminat concediul de maternitate. Puțini o fac, însă. Pentru că angajatorii, din nou, nu privesc cu ochi buni această soluție.
- Programul de lucru, până împlinește copilul un an, este redus la 6 ore/ zi + o oră pauză de masă. După un an, se revine la 8 ore/zi + 1 oră pauză de masă.
COSTUL VIEȚII
- Electricitatea este cea mai scumpă din Europa: €0,16/kwh.
- În Lisabona, chiria unui apartament de 3 camere de aprox 100mp în zonă decentă (nu lux) sare bine de 1.000 euro/lună. La cumpărare, prețul este de aprox. 2.500 euro/mp. Piața imobiliară a explodat în ultimii 2 ani, ca efect al turismului în creștere.
- În zonele din împrejurimile Capitalei, chiriile sunt de aprox. 600-700 euro/apartament cu 3 camere.
- Benzina costă 1,6 euro/litru. Motorina: 1,3 euro/litru.
- Mâncarea ocupă o pondere foarte mare din cheltuielile familiei. Cam 1.000 euro/lună este costul pentru 5 persoane (considerând și mesele de la prânz din timpul serviciului).
- Asigurarea privată costă aproximativ 50 euro/lună de persoană.
Transportul public. O călătorie cu metroul sau autobuzul, valabilă timp de o oră: 1,45 euro. Abonamentul lunar oscilează între 30 euro/lună și 1.000 euro/lună. Contravaloarea depinde foarte mult de modalitatea aleasă și de rută:
- poate fi doar pentru metrou
- metrou + autobuz/tren
- metrou+autobuz+vaporaș+tren
Autoturismele sunt foarte scumpe. Au o impozitare excesivă și legea e făcută de așa natură încât nu rentează să aduci din afară la mâna a doua. Majoritatea familiilor au 2 mașini, de gamă medie-mică.
Vreau să plec din România! Motivele sunt multe și le-am spus în această postare. În căutarea unor răspunsuri, am ”călătorit” în multe colțuri ale lumii. Virtual, firește. Am început să caut familii de români stabilite în lumea largă. De ce? Ca să îi întreb cum le merge. Am vrut să merg direct la sursă, înainte de a alege spre ce lume civilizată să fugim. Am aflat foarte multe. Mai multe bune decât rele. Iar dacă vă bate și pe voi gândul să ”fugiți”, dar nu știți ce este ”dincolo”, citiți articolele din cadrul campaniei #VreauSaPlecDinRomania.
Sper să găsiți răspunsurile la întrebările voastre.
Dacă mai aveți întrebări, vă rog să le lăsați la finalul articolului. Sau în privat, dacă sunteți mai timizi. Iar dacă doriți să contribuiți la ”îmbogățirea” serialului și sunteți români din alte colțuri ale lumii, vă aștept cu mesaje private. Mulțumesc.
Citește și celelalte postări din campania #VreauSaPlecDinRomania, despre cum este viața în Grecia, Germania, Anglia, SUA (Manhattan), Luxembourg, Austria.