Vreau să plec din România. Viața în Grecia, văzută prin ochii unei familii de români (ep 1)

Vreau să plec din România. Așa am decis să îmi intitulez un ”serial” pe care îl lansez astăzi, în online. Un serial realizat din perspectiva unei familii care vrea să părăsească România, dar nu știe ce o așteaptă ”dincolo” și încotro să o apuce.

Vreau să plec din România! V-am mai spus asta acum ceva timp, când am anunțat că intenționez să divorțez de țărișoara asta. Motivele sunt multe și le-am spus în această postare.

De când mi-a încolțit această idee în minte, am început să caut familii de români stabilite în lumea largă. De ce? Ca să îi întreb cum le merge. Să îi întreb multe alte lucruri, pe care le veți afla pe durata acestui ”serial”. Am vrut să merg direct la sursă, înainte de a alege spre ce lume civilizată să fugim.

Una e să îi întrebi pe cei care stau de ceva vreme într-o țară, alta e să orbecăi ca liliacul, ziua. Unii s-au supărat că i-am întrebat. Alții au fost mai mult decât încântați să ne ajute cu informații, pe care, ulterior, să le public pe blog. Nu înțeleg de ce supărarea unora, dar nici nu-mi bat capul.

În căutarea unor răspunsuri, am ”călătorit” în multe colțuri ale lumii. Am aflat foarte multe. Mai multe bune decât rele. Astfel că decizia noastră prinde din ce în ce mai mult contur. Iar dacă vă bate și pe voi gândul să ”fugiți”, dar nu știți ce este ”dincolo”, citiți acest serial. Sper să găsiți răspunsurile la întrebările voastre. Iar dacă ma aveți întrebări, vă rog să le lăsați la finalul articolului. Sau în privat, dacă sunteți mai timizi.

Azi, vă prezint viața în Grecia

”Flori de mandarin”, o mămică dragă mie din online, din zona de bloggeri, este cea care a avut răbdare să răspundă zecilor mele de întrebări. Pe Nicoleta, o puteți cunoaște pe blogul ei. Sau, și mai bine, citindu-i cartea.

Vreau sa plec din Romania. Viata in Grecia

Acum, vă prezint prima parte a interviului cu ea. Nicolela, soțul și cei doi copii ai lor au locuit o bună parte în Grecia. Zic ”au locuit”, pentru că au decis să se întoarcă. Motivele, le voi dezvălui ceva mai târziu. Să o luăm ușor, cu începutul. Cum ar fi cu prezentarea.

Cât timp ați locuit în Grecia și în ce parte?

A stat în sudul Greciei, în Golful Peloponez. Paralio Astros. Eu am stat acolo 9 ani (un an am stat tot pe acolo, dar în alt orășel), iar soțul meu a stat 4 ani în Atena și 12 ani în zona aceea. Privind traiul acolo… mi-a plăcut, a fost o perioadă de formare din mai multe puncte de vedere. Ddeși am prieteni care îmi spun că și-au pierdut viața printre străini. Eu aș spune că a fost o experiență nouă, depinde cum vezi lucrurile.

Cum este viaţa în Grecia?

Viața nu este scumpă în Grecia. Era înainte de criză. Acum știu prieteni care au cumpărat un apartament în Atena cu vedere la Acropolis cu 10 mii de euro. Lângă plajă un apartament mare, cu două dormitoare, living, terasă, bucătărie și mobilat este în jur de 60 mii euro. S-au înjumătățit prețurile, dar nici nu se câștigă. Şomajul este în creștere și mulți români au plecat de acolo, iar cei care stau, ar pleca, cred, dar au copii la școală şi nu vor să îi rupă de acolo.

Voi ați fost plecați mult timp din România. Ce sfaturi ai pentu cei care vor să se mute din România?

Pentru foarte mulți români migrația pare cea mai de dorit opțiune. Motivele sunt multiple:

  • când întâmpinăm dificultăți birocratice
  • sau când întâlnim șoferi fără bun simț
  • când ducem lipsuri
  • aflăm despre/trăime cazuri tratate negativ în spitalele românești

Nu puțini sunt cei care, în astfel de cazuri, își spun: ”Asta numai în România este posibil”. Privim situațiile extreme din România cu ochi critici, de parcă România ar fi tărâmul tuturor posibilităților negative. Oare în celelalte state din lumea asta situația este chiar atât de bună?

Vreau sa plec din Romania. Viata in Grecia

Chiar este adevărat că doar în România avem spitale murdare, drumuri cu gropi, parlamentari corupți și incurltură cât cuprinde? Oare în celelalte state Europene (și nu numai), întâlnim doar oameni binecrescuți, doar șosele de vis, spitale super dotate și lipsta corupției?

Cred că la această întrebare poate să răspundă cineva care a trăit câțiva ani dincolo de hotarele românești, și care s-a ciocnit de toate aceste circumstanțe.

Depinde de fiecare dintre noi dacă hotărâm să emigrăm sau nu. Înainte însă de a alege să migrați, trebuie să vă răspundeți la câteva întrebări:

1. De ce emigrez?

Mulți români au emigrat datorită spiritului de turmă. Cunosc oameni care au plecat din România pentru că așa au făcut prietenii lor. Deci de ce doriți să plecați din țara natală? Fixați-vă un scop. Când am plecat din România, scopul nostru a fost de a economisi suficient cât să ne ajungă să ne construim o casă. Însă, alții pot avea alte țeluri: cumpărarea unei mașini, economisirea pentru vremuri grele, plata unor datorii sau taxe, întreținerea familiei, dorința unui salariu mai mare… Fiecare om își are motivele lui. De aceea este foarte important să vă fixați un țel.

2. Pe ce perioadă doriți să emigrați?

Aceasta este următoarea întrebare care apare instantaneu. În funcție de scopul pentru care emigrați, și perioada este diferită. Sunt români care pleacă din țară pentru o perioadă de scurtă durată (migrația de scurtă durată) – pentru perioade de câteva luni, de obicei cu contracte de muncă (dar nu întotdeauna). De asemenea, putem vorbi și despre migrația de lungă durată, care de obicei se întinde pe ani. În acest caz, situația migrație se complică. Și mai este și a treia categorie de migranți, și anume cei care emigrează definitiv. Aceștia din urmă aleg să se stabilească în statul în care au plecat.
Noi de exemplu ne-am pus un timp precis. Am decis să fim plecați din România până când primul copil va trebui să intre la școală.

3. Unde emigrați?

Aceasta este următoarea întrebare la fel de importantă. Înainte de 2006, când România încă nu era parte UE, românii alegeau de regulă să emigreze în statele unde aveau deja cunoscuți sau prieteni. Așa se făcea mai ușor rost de muncă, de acte (dacă hotărau să lucreze legal). Și integrarea se făcea mai ușor.

Acum, însă, opțiunea migrației ne poate îndrepta spre anumite state, în funție de mai mulți factori. De exemplu dacă știu engleză, voi fi tentat să plec într-un stat de limbă engleză. Mai ales că limba este factorul principal care duce spre adaptarea unui migrant. Deci, unde vreți să plecați? De ce ați ales acea locație?

4. Cu cine plecați?

Înainte de integrarea României în UE, din fiecare familie pleca câte un membru, maxim doi. Rareori emigra întreaga familie, și asta pentru că acest lucru nu era posibil. În anumite state românii își riscau și viața încercând să ajungă în țara respectivă.

Soțul meu, precum și tatăl meu, când au emigrat prima oară, au mers pe jos vreo două săptămâni, prin munți și păduri, însoțiți de o călăuză, alături de un convoi de alți câțiva emigranți. Riscurile erau imense, iar peripețiile se țineau lanț.

De regulă, migrația de lungă durată înstrăinează oamenii.

Urmează cea de-a doua parte a interviului.
Photos by Flori de Mandarin

Iar dacă doriți să contribuiți la ”îmbogățirea” serialului și sunteți români din alte colțuri ale lumii, vă aștept cu mesaje private. Mulțumesc.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

2 Comments

  1. Mai, eu visez o casuta in Cipru, de nu ma vad. :)) Colorata, de lemn. Asa ca nu pot sa zic decat ca follow your dream, oricare ar fi el. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close