Vreau să plec din România… Sistemul medical din Austria este unul exemplar

Ieri, v-am prezentat prima parte a discuției mele cu Raluca, în cadrul campaniei Vreau să plec din România. Acum, așa cum am promis, revin cu ultima parte a discuției. După ce am aflat cu stupoare că, în Austria, Raluca nu stă la cozi la ghișee să plătească taxele, să obțină mai știu eu ce documente, acum mai vine una tare: sistemul sanitar! Adică, nu doar că se poate și fără cozi, nervi și plimbat de colo colo între instituțiile statului, dar statul îți plătește ”toate alea” dacă ești gravidă! Ce să zic, pare din altă lume treaba asta, zău! Sau… m-am obișnuit eu prea tare cu sistemul românesc?

Să n-o mai lungesc, iată continuarea lungului interviu cu Raluca despre cum este viața ei în Austria.

Care este costul vieții acolo? Adică, în comparație cu traiul din România, ce îți poți permite din salariu, după ce plătești facturi, chirie, mâncare…?

Poate o să te surprindă, dar prețurile la alimente, electrocasnice, haine, ș.a.m.d. sunt la fel sau mai mici decât în România. Chiriile depind de zonă. De exemplu, într-o zonă bună a Vienei, în apropierea metroului, cu zonă verde și liniște, chiria unui apartament de 60 mp este de undeva la 700 euro. În Austria salariul minim pe economie este de 1.800 euro. Eu zic că salariul îți asigură lejer costul chiriei, costuri lunare, vacanță și economii.

raluca ilea-viata in austria (3)

Ai născut în Viena, povestește-ne experiența, te rog.

Cred că sistemul medical din Austria este unul exemplar! Din momentul în care am rămas însărcinată și până am născut, sarcina a fost monitorizată foarte atent. La 14 săptămâni de sarcină, fiecare viitoare mămică primește carnetul ”mamă-copil”. Acesta conține informații privind minimul de ecografii și controalele pe care trebuie să le efectueze gravida, informații despre ce este permis și ce nu în sarcină, instituții unde să te adresezi în caz de nevoie.

Toate ecografiile și controalele mi-au fost acoperite de asigurarea de stat. Investiigațiile suplimentare, cum ar fi dublul test, organ screening, se plătesc individual.

Eu am optat și pentru o asigurare privată în momentul în care am început să ne gândim la un copil. Diferența de costuri se acoperă de către asigurarea privată.  Nașterea lui Matei a avut loc într-un spital privat din Viena. La naștere, au asistat o moașă și un medic specialist. Am fost întrebată, înainte de naștere, dacă am dorințe speciale și dacă doresc să alăptez. După naștere, am primit ajutor cu alăptarea. Practic, de fiecare dată o moașă mă ajuta să poziționez bine copilul la sân, mă urmărea, monitoriza greutatea copilului. Tot în maternitate, copilului i-au fost făcute și primele analize și ecografii la șold și rinichi.

Am rămas în maternitate cinci zile după naștere, timp în care amândoi, adică eu și tatăl lui Matei, am fost învățați cum să îl schimbăm, spălăm, îmbrăcăm. Ni s-a spus și de ce fel de produse avem nevoie acasă pentru îngrijire.

După externare, am ales un medic privat pentru Matei la care mergem la controalele periodice. Sunt controale obligatorii, care trebuie făcute și de efectuarea cărora depinde încasarea indemnizației de creștere a copilului. Dacă nu se face dovada efectuării tuturor controalelor obligatorii, indemnizația este oprită.

Deși fiul tău are doar 5 luni, și, deci, nu e încă într-o instituție de învățământ, ce îmi poți spune despre sistemul școlar din Viena?

Înscrierile la grădiniță, respectiv, școală, o să râzi, se fac din timpul sarcinii! Noi tocmai am fost refuzați la o grădiniță unde am făcut pre-înregistrarea în săptămâna 22 de sarcină.

Sunt două tipuri de grădinițe/școli, în sistem public și privat. Costurile pentru ambele nu diferă, ele fiind subvenționate de stat. Aproximativ 150 euro este costul lunar pentru un copil la grădiniță.

Când am mers să vizităm o grădiniță, am rămas plăcut surprinși de ce am descoperit acolo. Se acordă multă libertate de decizie copilului. Fiind în situația de a găsi un loc la grădiniță, senzația noastră este că procesul de selecție al copiilor este relativ subiectiv. Prioritate se oferă fraților/ surorilor copiilor deja înscriși în grădiniță. Sperăm să ne surâdă norocul la celalalte grădinițe unde am făcut pre-înregistrarea lui Matei.

raluca ilea-viata in austria (2)

Te-ai întoarce în România? De ce?

O întrebare grea! Nu știu unde ne vor duce cărările vieții, nu spunem ”nu” întoarcerii acasă. Ne bucurăm tare când prietenii noștri aleg să se întoarcă. Cred cu tărie că un viitor mai bun al țării noastre se clădește pe generații tinere, dispuse să investească în timpul lor, în pregătirea lor.

Sincer, nu știu dacă m-aș putea integra din nou în România. Iubesc libertatea pe care o avem acum, oportunitatea de a trăi într-un oraș multicultural. Viena e plină de viață de culoare. Cel mai mult iubesc libertatea pe care traiul de aici mi-o oferă, ușa spre lume, șansa de a putea ajunge în orice colț al lumii, oricând.

Ne este dor de familia din România, dar nu trăim cu dorul, căci venim acasă de câte ori ne dorim. Sau vin ai noștri la noi. Cred că „born to be a rooling stone” mă descrie cel mai bine. Nu pot sta într-un loc! Mă strigă lumea, așa că niciodată nu se știe unde ne găsește anul viitor 😉 . Îmi doresc foarte mult că Matei să învețe din experiențe și călătorii, nu doar din cărți și de pe internet.

Ce îți lipsește în Austria?

raluca ilea-viata in austria (7)

Nu îmi place să mă focusez pe lucrurile care ne lipsesc. Suntem sănătoși și fericiți, deci, putem spune că nu ne lipsește nimic. De fapt, este ceva ce ne lipsește: familia! Apreciem mai mult momentele împreună și le umplem de bucurii, poate, dacă eram acasă, nu le eram atât de recunoscători.

SIGLA-CAMPANIE-vreau-sa-plec-din-romania (1)

#VreauSaPlecDinRomania s-a născut din dorința noastră de a părăsi această țară, din motivele exprimate în această postare. De când mi-a încolțit această idee în minte, am început să caut familii de români stabiliți în lumea largă. De ce? Ca să îi întreb cum le merge. Cum merg lucrurile în țara aleasă de ei. Să îi întreb multe alte lucruri, iar pe baza răspunsurilor lor să îmi pot alege în cunoștință de cauză o destinație unde să îmi cresc copilul.

Iar dacă doriți să contribuiți la ”îmbogățirea” serialului și sunteți români din alte colțuri ale lumii, vă aștept cu mesaje private. Mulțumesc.

Am vrut să merg direct la sursă, înainte de a alege spre ce lume civilizată să fugim. Dacă mai aveți întrebări, vă rog să le lăsați la finalul articolului. Sau în privat, dacă sunteți mai timizi. Pro sau contra (într-un limbaj decent, firește).

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

One Comment

  1. Chiar nu e adevarat in legatura cu cozile. Stai si in Austria ca si la noi la cozi, interminabile, mai ales la doctor. Si cu salariul chiar nu e asa, ca minimul e 1800 €, sunt salarii si de 1100-1200€ McDonald si alte fast-food-uri si nu, numai.
    Da, si eu vreau sa plec din Romania, dar nici sa spun baliverne despre alte tari, doar sa le fac sa para cu muuult mai presus decat tara mea. Da, Austria este o tara cu un nivel foarte bun de trai, dar nu e cazul,nici sa exageram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d