Din start, vreau să lămuresc un aspect: această postare nu este una publicitară. Nu fac reclamă sau contra-reclamă vreunui produs, ci doar vreau să împărtăşesc şi altor mame din experienţa mea. Fiecare trage ce concluzie doreşte după ce citeşte cele de mai jos.
Vă anunţam aici că am devenit posesoarea unui aparat de gatit la abur. Încântare maximă. Dar, după ce am câştigat un set de vase Bebe Ves la concursul de pe blogul Ramonei, situaţia s-a schimbat. Şi asta pentru că am avut ocazia să descopăr plusurile şi minusurile ambelor metode de gătit – la abur sau în vase din email. Aşa că vă voi prezenta avantajele şi dezavantajele fiecărei metode, iar voi veţi trage concluzia.
Setul de vase Bebe Ves
Bile albe
E uşor de transportat TOT setul. Astfel că, dacă pleci în vacanţă, ai aproape tot ce-ţi trebuie (mai pui în bagaj nişte tacâmuri şi gata). Nu tu alte farfurii, nu tu alte vase în care să pui mâncarea la păstrat, nu tu alte recipiente în care să pasezi sau să toci ce ai pregătit…
Este complet: conţine două capace, oală, craticioara, bol, farfurioară, castronaş…
Dacă ai un bebe ca al meu, îl poţi lăsa liniştită să dea cu farfuria/bolul sau castronaşul de pământ cât vrea, că nu se sparg – asta dacă nu ai (covor peste) gresie în bucătărie
Este uşor de depozitat – practic le pui pe toate una-ntr-alta şi gata! Nu e nevoie să pui oala într-un loc, cratiţa în altul, capacul separat… pur şi simplu, tot setul ocupă un spaţiu infim din dulap – eu am o maaaare problemă cu spaţiul de depozitare în casă…
Este sănătos să găteşti în vase din email pentru că acesta este materialul cu grad de risc zero asupra sănătăţii copilului, indiferent de temperatura la care se prepară mâncarea. Dacă nu mă credeţi citiţi aici despre proprietăţile emailului.
Se spală uşor – asta dacă nu ai ars mâncarea 😀
Bile negre
Ai nevoie de un aragaz ca să îl poţi folosi la gătit – deci nu-l poţi folosi în camera de hotel, când pleci în vacanţă- Doar dacă îţi iei un aragaz de voiaj.
Nu poţi pune mâncarea la făcut şi să pleci pe termen lung de lângă aragaz
După ce copilul începe să mănânce ceva mai mult, practic oala şi crăticioara devin neîncăpătoare
Dască nu ai gaze, nu găteşti
Dacă nu ai apă, nu găteşti
Steamer-ul
Bile albe
Gătitul la abur este foarte sănătos. Acest mod de gătire e ideal pentru legume (se fac repede, nu devin apoase se păstrează intacte culoarea, aromele şi substanţele nutritive), plus că se pierd mult mai puţine vitamine şi minerale decât la fierberea clasică, în oală.
E extrem de simplu de folosit: pui apa, pui suportul din plastic, arunci legumele tăiate, pui capacul, setezi cronometrul şi… îţi vezi de treabă.
Îţi permite să faci şi altceva cât timp se prepară mâncarea, fără teama că uiţi de ele şi dă apa pe aragaz, sau că le uiţi pe foc şi se duce totul pe apa sâmbetei
Poate fi folosit şi în vacanţă, în camera de hotel
Bile negre
Apa care se pune în recipientul special nu poate fi folosită pentru a prepara o supă sau un fel de supă cremă- cel puţin, al cum arată, mie nu-mi vine să o folosesc după ce a venit în contact cu metalul acela care se încinge pentru a fierbe apa… O fi vreun pitic de pe creierul meu
Dacă nu ai curent, nu găteşti
Dacă nu ai apă, nu găteşti
Sunt destul de greu de curăţat găurelele acelea ale recipientului în care se pun alimentele pentru fiert şi, în timp, se înnegresc.
Dacă ai pus prea puţină apă, fierul care fierbe apa, se înnegreşte, emană un miros urât, se curăţă destul de greu.
Ocupă un spaţiu mai mare în valiză, dacă vrei să îl iei cu tine în vacanţă, plus că trebuie să îţi mai iei şi recipiente în care să pui mâncarea
Consumă curent, care e mai scump decât gazele
La transport, trebuie să fii mai atent unde îl pui, ca nu cumva să cedeze platicul din care sunt făcute vasele în care se pun alimentele
Când e folosit, trebuie pus într-un alt vas mai mare, pentru că sub el rămâne un lac de apă (din cauza aburilor). Dar, atenţie, se aşează într-un vas care să nu permită fundului aparatului (acolo unde sunt toate mecanismele care permit funcţionarea sa) să intre în contact cu apa care se adună în timpul gătitului. Nu de alta, dar un aparat electric conectat la curent şi în contact cu apa în timp de e băgat în priză nu reprezintă o combinaţie fericită, nu? – cel puţin aşa păţesc eu cu aparatul meu
Ah, şi să nu uit, tocmai am aflat că sighişorenii de la Ves au venit în luna aceasta cu o grămadă de noutăţi:
- KID – set de vase emailate pentru copii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani
- Junior – set de vase emailate pentru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani
- Căni pentru copii între 7 şi 14 ani
- Set de jucării Mini Cookie pentru fetiţe (are vase de gătit în miniatură)
- Cart cu pedale pentru băieţi de peste 3 ani.
Treaba cu vasele astea e misto, da nu sunt cam scumpe? mie asa mi s-au parut da poate bat io campii… zic.//[
Păi un steamer ok îl găseşti cam de la 100 de lei în sus. Setul Bebe Ves, din cate am văzut azi la ei pe site,e la preţ promoţional, de 100 de lei. Care e mai scump?
Bine, steamerul il poti folosi pentru toata familia, setul numai pt bebe (asta apropo de costuri). Plus ca daca sare emailul, nu mai e deloc sanatos…
Ce-i drept, eu îl folosesc doar pt a-i găti Alexiei. Şi asta pt că eu nu prea sunt fan legume.
Da, dar vezi tu, ce faci cu BPA-ul continut de plastic ? Este arhi-cunoscut faptul ca plasticul devine extrem de nociv in contact cu lichidele fierbinti.
http://www.frontnews.ro/externe/eveniment/canada-considera-biberonul-de-plastic-periculos-pentru-sanatate-16187
Dap, de aspectul ăsta uitasem.
Steamerele elibereaza BPA.
Ce spui despre oala sub presiune? A fost alternativa mea la steamer, dat si bebe Kit e foarte ok.
Zoozie
Ma gandeam eu la o astfel de oala, dar, deocamdata, ma descurc bine cu ce am. Pup
A scuze nu vazusem comentariul laurei.
😀
Eu am crescut pe vremea lui Ceasca cand toate vasele de gatit, sau aproape toate, era de e-mail… si cred ca si o parte din vesela era la fel… cel putin bunica asa avea si nu scotea portelanul decat la Pasti si la Craciun.
Şi la mine a fost la fel, tot numai din email