http://roxanacozubas.com/2016/06/15/chalazionul-salazionul-ce-este-si-cum-se-trateaza/

Urciorul la copii. Ce e de făcut? Fuga la oftalmolog!

Urciorul la copii. Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să scriu despre chestiile alea roșii și enervante ce apar la ochi. La copii și la adulți, deopotrivă.

Ce mi-a venit, acum, să scriu despre urcior? Simplu: i-a apărut unul Alexiei. Fix în ziua în care era programată la o consultație de rutină la oftalmolog. Asta, așa, că a vrut universul să îi facă un ”dar” doamnei doctor Roxana Cozubaș, dar și nouă 😉 Dar, despre controlul propriu-zis la oftalmolog voi povesti într-o viitoare postare, că a fost taaare fain și distractiv. Pentru Alexia, dar și pentru doamna doctor. Deci, stay tunned!

Acum, vreau să vă povestesc despre urcior. Sau uLcior, cum mai spun unii. Eu nu am avut așa ceva. Nici în familia mea, așa că habar nu aveam cum e cu aceste chestii de la ochi. Știu din folclor. Dar, folclorul nu e medic, nu? 😛

Bine, medicul oftalmolog mi-a spus că ”zgaiba” aia mică și roșie de la ochiul Alexiei era ORJELET. Ce? În limba română cum se traduce chestia asta? Urcior, simplu.

Am primit un tratament, care, apropo, a funcționat DE MINUNE!, dar și informații despre acea ”zgaibă” roșie. Dar, deh, deformație profesională, am intrat pe Google și am vrut să verific informațiile din mai multe surse. Nu că nu aș fi avut încredere în ce mi-a spus medicul. Că doar d-aia am mers la oftalmologul pe care mi l-au recomandat atââât de multe mămici! Ci, pur și simplu, am vrut să văd cu ochii mei cu ce… ”se mănâncă” treaba asta. Ce joc de cuvinte, nu? Nu a fost intenționat. „Să văd cu ochii mei ce e urciorul”. 😛dr roxana cozubas medic oftalmolog

Plus că, hai să o spun și p-aia dreaptă, am cam uitat parte din ce mi-a transmis oftalmologul în timpul consultației.

Să fim înțeleși de la bun început: eu NU caut diagnostice și tratamente pe net. Doar informații generale. Atunci când simt nevoia să ”îmi fac o idee”. DAR confirmările/infirmările presupunerilor mele, diagnosticele precum și tratamentele le caut DOAR la medic.

După o tură pe Google, am apelat din nou la doamna doctor. Știind că ea are și un site (fain, apopo) unde scrie pe specializarea sa, am rugat-o să îmi ofere mai multe informații despre urcior. Informații pe care, la rândul meu, să le dau mai departe. Vouă, cititorilor de blog. Așa că, fără să mă mai întind, iată ce spune despre urcior Dr. Roxana Cozubaș, medic Specialist Oftalmolog la Policlinica Dorobanți și la Regina Maria Dorobanţi.

Urciorul este o afecțiune des întâlnită, deopotrivă la copii și la adulți. Dincolo de aspectul inestetic, pleoapa unde apare poate să doară foarte tare și să se umfle.

  În niciun caz nu se va încerca “stoarcerea” colecției de puroi, ci se va lăsa să evolueze de la sine, sub supravegherea medicului. Nu sunt indicate niciun fel de comprese cu ceaiuri sau alte leacuri băbești (pot da alergii severe).

De ce apare această infecție la ochi?

Frecatul ochilor și igiena slabă a zonei oculare sunt cel mai adesea incriminate la apariția afecțiunii. Astfel, învățați-vă copilul să nu pună mâna murdară la ochi și să nu se frece.

 Cum se manifestă?

Primele semne ale apariţiei orjeletului sunt: ȋnroșirea pleoapei, durerea (arsură sau înțepătură) și edemaţierea (umflarea) zonei. În cazul urciorului intern, este nevoie de intervenție chirurgicală.

Dacă a trecut, poate să reapară?

Orjeletul are tendinţa de a reapărea. În unele cazuri, cu recidive multiple, medicul poate recomanda recoltarea de puroi din colecție și efectuarea unui auto-vaccin.

Mai multe informații despre urcior găsiți pe siteul doamnei doctor, adică aici

Atenție! Mai există o formă, asemănătoare, dar mai complicată! Se numește ȘALAZION (știu, pare că vorbesc și eu o altă limbă, nu?). Despre el vă invit să citiți aici.


Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: