Frozen-II

Trei chestii faine pe care copiii (și părinții) le pot învăța din filmul ”Frozen 2”

Cel mai așteptat film animat al anului 2019 s-a lansat. Când ”zic cel mai așteptat” nu mă refer la faptul că este cel mai așteptat doar de noi, de Alexia și de mine, ci la un număr mare de copii, fetițe, dar și băieți. Căci, da ”Frozen” (”Regatul de gheață”) are fani și în rândul băieților.

De asta m-am convins și la avanpremiera filmului Frozen 2, unde am văzut în sală și mulți băieți. Iar asta m-a bucurat. Pentru că acei băieți au părinți cu mintea deschisă, care nu își cresc copiii după stereotipuri de genul ”chestii doar de fete” și ”chestii doar de băieți”.

În fond, ”Frozen” nu este doar pentru fete… părerea mea. Asta pentru că mesajele transmise de cele două filme din această serie se adresează deopotrivă fetelor și băieților, daaar și adulților cu răni nevindecate (o să vă dați seama până la finalul textului de ce spun asta).

Cum ziceam, am fost cu Alexia la avanpremiera filmului, un eveniment organizat la Cinema City din AFI Cotroceni de prietenii noștri faini de la RanEvents Comm. Noi așteptăm filmul ăsta încă de anul trecut, când s-a dat de veste că urmează și partea a doua din ”Frozen”. Ca un fan adevărat, Alexia nici nu a vrut să audă să meargă la film îmbrăcată în orice altceva în afară de rochia ei à la Elsa. Așa că m-am conformat. I-am pregătit ținuta dorită. De altfel, la avanpremieră am văzut numeroase fețite cu rochii de Elsa sau cu bluze imprimate cu Elsa și Anna. Fani adevărați, nu glumă!

Nu vreau să vă rețin cu poveștile de culise ale evenimentului, cum ar fi numărul mare de spectatori, tortul uriaș cu Anna și Elsa, ori tombola cu premii constând în cărți cu Frozen 2 sau perii de păr cu personajele din film… Ah, stai, tocmai ce am pomenit de astea… 😉 Ei, ce să fac, mi-a scăpat… sau nu 😉 Revenind, las detaliile de culise și trec direct la cele trei lecții menționate în titlul articolului.

Eu voi enumera doar trei, însă ele sunt mai multe. Nu vi le voi spune pe toate, pentru că nu vreau să dau spoilere, nu vreau să dezvălui totul, lăsându-vă pe voi să le descoperiți în timpul vizionării.

1. Relația dintre frați

Prima și, poate, cea mai importantă lecție este cea legată de relația dintre frați/surori. Despre cât de puternică este dragostea dintre ei și cât de mult îi ajută să treacă, ÎMPREUNĂ, peste orice obstacol. În fond, chiar dacă nu sunt mereu de acord (căci știm din prima parte că Anna și Elsa au viziuni diferite cel puțin la capitolul bărbați), frații sunt mereu în aceeași echipă. Oricât de diferiți ar fi! Susținerea reciprocă, dragostea și comunicarea sunt cele care contează.

2. Pierderea cuiva drag

În ”Frozen 1” am aflat că părinții fetelor au murit, după ce corabia lor a fost înghițită de valurile mării. Ei bine, în partea a doua, cele două găsesc epava acestei corăbii și încearcă să afle ce s-a întâmplat cu părinții lor. Elsa este cuprinsă de remușcări. Însă, discursul Annei pe acest subiect este unul excepțional. Un discurs care poate închide sau vindeca rănile lăsate în sufletele copiilor (și ale adulților, chiar) de pierderea cuiva drag.

Și, apropo de trecerea în neființă a celor de lângă noi, doar la ”Coco” am mai văzut această încercare de a ”pansa” rănile din suflet lăsate de dispariția cuiva.

3. Îndreaptă greșelile

Ei bine, Frozen 2 abordează și subiectul ”corectitudinea”. Nu vă spun contextul, pentru că nu vreau să stric surpriza. Ce pot să vă spun este că, prin faptele lor, Elsa și Anna transmit că întotdeauna este bine să îndrepți lucrurile, să nu lași o nedreptate să treneze.

Îmi place tendința celor de la Disney de a transmite mesaje optimiste, de a-i ajuta pe micii spectatori să depășească anumite blocaje. Așa cum ”Coco” mi s-a părut un film cu un lung șir de mesaje nu doar pentru cei mici, ci și pentru cei mari, la fel se întâmplă și în ”Frozen”. În fond, și noi, adulții, avem câte un copil interior cu răni nevindecate. Totul e să fim deschiși, să citim printre rânduri, dincolo de personajele animate pe care le vedem pe ecran.

Ah, și să nu uit! În Frozen 2 apar personaje noi, simpatice. Unul dintre ele (nu spun ce animal este) a devenit noua feblețe a Alexiei. Mi-a dat sarcină serioasă: dacă se vor face plușuri cu acel personaj, musai să îi cumpăr și ei unul. Ah, și noua rochie a Elsei trebuie să o aibă!

Mai zic doar atât: mergeți să vedeți ”Regatul de gheață 2”! Chiar merită! Pe lângă cele două ore petrecute alături de copii, veți avea de câștigat la multe capitole (așa cum am explicat la fiecare dintre cele trei puncte de mai sus). Noi SIIIIGUR îl vom mai revedea!

Pentru cei dornici să afle mai multe detalii, vă las, mai jos, o parte din comunicatul de presă.

Noul film de animație și aventuri pentru întreaga familie, “Frozen II / Regatul de Gheață II”, reia povestea Elsei, care încearcă să găsească răspunsuri esențiale despre trecutul ei și pornește într-o călătorie epică alături de cei mai buni prieteni ai săi, cu scopul de a-și salva regatul.

Lucrurile, însă, nu sunt simple. Răspunsurile promise sunt o amenințare la adresa regatului, așa că Elsa, Anna, Kristoff, Olaf și Sven pornesc într-o călătorie periculoasă către pădurile fermecate și mările negre de dincolo de regatul Arendelle.

“Dacă «Frozen / Regatul de Gheață» a fost despre cum au trăit fericiți până la adânci bătrâneți, al doilea film este despre ziua de după acest moment. Viața îți mai poate rezerva și surprize, iar, de data aceasta, filmul este despre cum înveți să lupți pentru locul tău în lume, să te ocupi de tot și de toate aspectele care țin de viața de adult. Povestea conține umor și distracție, însă e mult mai profundă, încercând să răspundă întrebărilor despre menirea fiecăruia în viață”, spune Jennifer Lee, unul dintre cei doi regizori ai filmului.

Noua poveste are loc la trei ani de la aventurile din primul film. Acum, Elsa e regină, iar Anna e foarte fericită că îi are pe toți cei dragi aproape – Elsa, Kristoff, Olaf și Sven. În plus, legătura dintre surori este foarte trainică. Însă, potrivit realizatorilor, ușor-ușor își face simțită prezența un fior de neliniște, care va declanșa o nouă aventură formidabilă, dar va și aduce acea claritate de care toți au nevoie pentru a-și duce viața mai departe.

Frozen 2 / Regatul de Gheață 2 este și mai epic și mai plin de aventură, potrivit regizorului Chris Buck. Cel mai important este, însă, că ambele filme, împreună, sunt o poveste completă.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like…
Mă poți urmări și pe Facebook,  Instagram, dar poți da SUBSCRIBE și canalului meu de YouTube. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele pe blog, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Join 18K other subscribers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close