Trăiască comunismul din grădiniţele de stat!

Cacofonia din titlu e una asumată…

Câţi ani au trecut de când, cel puţin teoretic, numai suntem un stat comunist? Nu suficienţi ca să scăpăm de deprinderile din acele vremuri, când totul era trebuia să fie perfect. Ba mai mult decât perfect! Când elevii erau toţi genii, nici un corigent sau repetent, când nu era nimic negativ de raportat, când totul mergea strună… Se pare că şi acum, cel puţin la Grădiniţa 133, unde merge fii-mea din acest an, sunt cam aceleaşi obiceiuri. Nu ştiu în alte părţi dacă e la fel.

După înscriere, fii-mea a fost trimisă direct la grupa mijlocie. Vezi Doamne faptul că a mers la creşă constituie un avantaj şi de aceea nu a fost dată la grupa mică… Ah, şi că e mai aproape de 4 ani (cât au cei mai mulţi din mijlocie), decât de 3 ani, cât au picii de la mică. M-a cam speriat chestia asta din următoarele motive:

 • cei din grupă deja aveau anumite deprinderi, erau obişnuiţi cu doamnele, cu lecţiile
 • Alexia, fiind mai mică, m-am temut că va fi marginalizată de ceilalţi mai mari care nu prea vor să se joace cu picii
 • La creşă nu au existat exerciţii şi alte activităţi impuse, ci doar joacă. Bănuiesc că, spre deosebire de grupa mijlocie, la cea mică se pune accentul mai mult pe joacă, mai puţin pe activităţile impuse. Or pentru Alexia e cam bruscă trecerea
 • Grupurile de prieteni sunt deja formate şi e posibil ca nou-veniţii să nu fie primiţi în gaşcă…

Doamnele educatoare mi-au spulberat însă temerile, asigurându-mă că totul va fi bine, şi că, în cea mai mare parte a lor, copiii se adaptează repede. Cum m-am bazat pe experienţa creşei, când după doar trei zile, Alexia mea nu mai plângea, ba chiar cerea să meargă la creşă, am zis că la fel va fi şi cu grădiniţa. Dar, nope, de data asta n-a mai fost la fel de simplu. Două săptămâni de urlete, ţipete şi jelit atât acasă, cât şi dimineaţa la plecare. Când lucrurile s-au mai liniştit, am întrebat-o cum e la grădi… Fireşte, mi-a spus că nu-i place. Motivul: „Nu-i pace doamna Cătina”. Doamna Cristina fiind educatoarea mai tânără şi mai dură, mai severă. Pe când Doamna Dorina, mai în vârstă, pare a fi bunica amabilă din poveşti, de la care primeşti cu mai mare dragul „ordine”.

Alexia e copilul căruia nu-i plac ordinele, nu-i place să îi spui pe un ton autoritar ce are de făcut, care răspunde la violenţa verbală, la tonul ridicat cu violenţă şi urlete. Am observat că fii-mea vrea să nu fie o oarecare oaie din turmă, că vrea să iasă în faţă, să fie diferită, să facă altfel decât restul lumii. Pe de-o parte mă bucură treaba asta, pe de alta nu. Nu mă bucur pentru că are de suferit de pe urma acestei atitudini. Pentru că, de câte ori educatoarea îi dă să facă un lucru, Alexia refuză să facă în modul în care i se arată sau atunci când i se spune să-l facă. Nu refuză, căci, în cele din urmă, face. Dar în ritmul şi în stilul ei. Or, educatoarele, care au 40 de copii sub supraveghere, nu pot sta numai după toanele unui singur copil. Aşa se face că Alexia mea e singurul copil din clasă care nu îşi completează caietele de exerciţii/colorat sau ce-or mai face ei acolo. Nu pentru că nu ar înţelege, ci pentru că nu vrea să facă atunci când e pusă să facă, apoi, când îi vine cheful, deja educatoarele şi restul clasei fac la alte activităţi. De fapt, în grupa Alexiei sunt doi „copii problemă”: fii-mea şi un băieţel, care, cică, e prea mic şi nu înţelege ce îi spun educatoarele.

Din 16 septembrie de când au început cursurile la grădi, au fost două inspecţii la clasă. Cei de la minister voiau să vadă cum se descurcă educatoarele, cât de cuminţi, ascultători şi silitori sunt copiii. Dornice să dea cât mai bine în faţa inspectorilor, educatoarele au decis să scape de copiii-problemă în zilele inspecţiilor. Prima inspecţie a fost săptămâna trecută. Chiar în ziua cu pricina, tati mi-a spus că Alexia va fi mutată la altă grupă pe durata inspecţiei, ca să nu le strice ora doamnelor. Atunci n-am comentat, dar m-am cam mâhnit.

Mâine va fi din nou inspecţie, doar că de data asta la toate grupele din grădiniţă. Aşa că mi s-a sugerat să o ţin pe Alexia acasă, că nu au unde să o „depoziteze”. Că dacă, Doamne fereşte, se va uita chiorâş inspectorul când vor vedea că eleva Alexia nu are caietul şi cartea de colorat completate corespunzător? Dacă, Doamne fereşte, inspectorii vor descoperi că în grpdiniţe sunt şi copii care au personalitate, care nu stau cuminţi în bancă, asemeni celorlalţi? Pe sistemul toţi trebuie să fie bine dresaţi şi să execute comenzile… Pe sistemul comunist, când noi, ăia de scriem cu stânga, nu eram scoşi la tablă când venea inspecţia în clase, sau care eram trimişi la biblioteca şcolii sub diverse pretexte, pentru că scriam cu stânga, lucru total nepermis de „tovarăşi”.

Acum retrăiesc acele momente în care, pentru că scriam cu stânga şi mă încăpăţânam să nu mut stiloul în dreapta, eram tratată ca oaia neagră, deşi eram una dintre cele mai bune eleve din clasă. Pe acelaşi motiv că fii-mea nu e ca şi celilalţi, că nu dă bine să ai şi un copil atipic în clasă, e trimisă la plimbare când vine inspecţia.

Nu zic că Alexia e uşă de biserică. E agitată, e căpoasă, dar dacă ştii cum să o iei, faci ce vrei din ea. Însă în nici o lună, mi se pare cam mult să ai pretenţia de la un copil care n-a avut activităţi impuse, care a colorat, a desenat, a scris, a pictat, dar nu la comandă şi nu mai mult decât a avut chef, să facă toate astea aşa, cum pocneşti din degete.

Sincer, îmi produc un gust amar aceste practici comuniste, gen să fie totul perfect, să facem impresie bună, să nu cumva să existe elemente negative. Pe de altă parte, le înţeleg şi pe doamne că nu e aşa uşor să lucrezi cu 30-40 de copii, pe care să-i aduci la un numitor comun. Dar nu are cum să nu mă doară că fata mea e trimsă la plimbare doar pentru că nu s-a adaptat/integrat grupului. Inspectorii aceia vin să constate că totul e perfect, sau să vadă cum fac ele faţă provocărilor, situaţiilor?

25 Comments

 1. Am citit postarea desi nu am inca baietelul la gradinita .. inca odata am mai adugat o bila negra pentru grai de stat si una alba pentru particular .. desi au preturi destul de mari daca fac o socoteala cu obtinale .. fonusl grupei .. fondul de cadou de covor de televizor de rechizite tot acolo ajung .. dar barem acolo am posibilitatea de a spune de a nu inhide gura de teama ca , copilul meu va fi marginalizat

   1. 580 taxa gradi King George + 105 (optionalele Engleza si Art&Craft) – noi suntem foarte multumiti mai ales ca in curand la optionale se adauga si un curs cu un psiholog “Prietenii emotiilor”. Daca doresti detalii. ne auzim. Imi pare rau sa aud prin ceea ce treci, dar nu Alexia e problema aici ci educatoarea care AR TREBUI sa stie sa gestioneze o astfel de situatie chiar si in momente “delicate” de inspectie. Sa fim seriosi, e imposibil de crezut ca doamna educatoare ar fi pierdut un grad din cauza unui copil nou intrat in grupa. Eu as fi facut mare scandal intr-o asa situatie, la ce gura am. Am lucrat in invatamant si crede-ma ca pe mine, personal, ma dezgustau orele care mergeau snur, e nevoie de un copil ca Alexia sa dea sarea si piperul orei deschise 🙂 Si inspectorii stiu asta prea bine…Doamnele comuniste invechite ar trebui sa mai mearga la un curs, ceva…sa se mai documenteze, pt. ca par destul de depasite si de situatie si de vremuri…

   2. Aaaa, sa nu uit – programul e 7.30 – 18.30 – cred ca e destul de rezonabil

    1. Buna ziua, dragi parinti nu va recomand gradinita nr 250 sect 6 buc. Motive: – copilul meu a fost batut doamna si ingrijitoare – stau f mult la televizor – nu se ocupa de ei – majoritatea doamnelor sunt in varsta – cunosc si alte cazuri de abuzuri fizice CATEGORIC NU

 2. Intr-un fel eu le inteleg pe educatoarele astea. Inspectiile sunt un cosmar, trebuie sa iasa totul bine, altfel primesc calificativul insuficient si asta se duce la dosar. Le afecteaza ulterior la grade, la incadrarea in grila de salarii, la un eventual transfer etc La o inspectie nu ai timp sa stai de fundul fiecarui copil, trebuie sa-ti respecti planul de lectie (care se prezinta dinainte la inspectoare si la metodiste) si sa arati ca poti controla clasa. Asta se cere de la tine, asta livrezi, intr-o zi in care esti stresat si supus unei presiuni majore, nu ai nici timp, nici rabdare sa astepti dupa copiii care nu respecta indicatiile, indiferent de personalitatea lor pentru ca o sa ti se faca observatie ulterior ca nu te descurci cu ei. Matusa mea e educatoare si am o prietena invatatoare si imi povestesc tot timpul cum e cu inspectiile. Nu stiu cum e sa fii in postura ta, eu n-am avut niciodata probleme cu Eliza la gradi, mi s-a spus mereu ca e un copil foarte disciplinat (si la gradi si la balet, de ex) insa in compensati, o las sa-si exprime personalitatea in siguranta casei. Eu am avut noroc in grupa mica de o educatoare relaxata, aproape de pensie, care nu mai stresa asa copiii. Mi-a parut rau cand a mutat-o acum, in grupa mare, la alta doamna, mai stricta, dar acum imi dau seama ca a fost un lucru benefic. Strict nu inseamna neaparat rau.

   1. Educatoarea Elizei a preluat grupa mica 😀 Iti spun unde e, daca te gandesti s-o muti 🙂 Nu e perfecta, nu ma intelege gresit, dar mi s-a parut relaxata (chiar si cu ocazionalul tipat la ei). Mi-a si spus odata: eu mai am cativa ani pana la pensie si nu ma agit, vreau sa-i petrec linistita.

 3. si noi avem dificultati!!am schimbat educatoare,clasa colectiv ,jucatii sipsihologic e o mare problema ,mai ales caeste si hiperchinetic.

  1. Şi noi ne gândeam la transferul la altă grupă. Ba chiar la altă grădi. Doar că MARELE avantaj al grădiniţei 133 e că se află fix în spatele casei. Iar bunicilor, care nu mai sunt nişte tinerei, le era ff greu să se deplaseze până la creşă să o ia (vreo 4 staţii distanţă de casă). Aşa că m-am bucurat că avem grădi aproape. O altă mutare, ar fi iar un chin pt ei, pt că realmente abia se deplasează, iar noi nu avem serviciile cu program de lăuză să putem veni să luăm fata la 16-30-17.00 de la grădi.

 4. Fantastic! Initial am crezut ca am scris eu aceasta postare…am o fetita tot la gradi 133, tot la gr.mijl.desi trebuia la mica careia nu-i place de doamna Cristina, noroc ca doar a inlocuit-o pe D-na Mihaela…si da, mie mi-a zis sa o tin acasa in ziua cu lectia deschisa…
  Ca sa nu mai spun ca mi-a zis ca e needucata dupa primele 2 zile de gradinuta din viata ei si ca m-a chemat sa o iau acasa la pranz in prima saptamana ca nu are cum sa o stapaneasca! Dar rolul de Formator al dascalului unde e??? Oare copiii astia nu au nicio sansa?

 5. Mami, Cristina, imi pare rau sa citesc o astfel de postare si iti inteleg foarte bine starea.In momentul in care aceasta tanti ( ca nu s epoate numi educatoare) trimite un copil acasa in momentul inspectie denota cat de slab e pregatita. Eu daca eram in locul tau o anuntam pe educatoarea nu doar ca imi aduc copilul la gradi dar imi voi lua liber de la lucru si voi face pe dracu’-n patru sa fiu acolo in timpul inspectiei. Stiu ca e prea mult dar daca nu ai luat inca nicio atitudine te indemn sa o muti pe Alexia la o alta grupa unde sa aiba parte de o educatoare .
  Am avut si eu copii foarte neastamparati dar parca aia imi erau cei mai dragi pentru ca intotdeauna ma provocau sa gasesc solutii sa ii ajut sa isi depaseasca aceste stari. Am avut un copilas care in momentul in care introceam spatele-3 secunde, reusea sa se urce pe dulap.Cu toate astea la inspectie nu a fost trimis acasa.

  1. Merci frumos. Am luat în calcul mai multe variante, pe etape:
   1. Mai aştept o lună, să văd dacă se acomodează, totuşi, Alexia ritmului alert. În tot acest timp, vreau să discut şi cu doamna consilier psiholog de la şcoală/grădi
   2. Dacă nu se simte nici cea mai mică ameliorare, o mut la altă grupă, asta după ce discut cu alte mame de la alte grupe, să nu dau din lac în puţ
   3. Dacă nici aşa nu se schimbă ceva, atunci altă grădiniţă. Mă tentează foarte tare grădiniţa catolică de la graniţa Bucureşti-Popeşti, chioar dacă e destuuuul de departe de mine. Sau, de ce nu, King George din zona Brâncoveanu.

 6. Îmi pare tare rău de ceea ce ți se întâmplă! Înțeleg perfect sentimentul, și sincer, cred că pe lângă mâhnire aș fi reacționat! Alexia este energică și cred că este prea mică pentru grupa în care face parte! Micuțul meu are aceeași vârstă ca și fiica ta și văd că nu trebuie să am astfel de așteptări pe care le impun doamnele de la grădinița Alexiei! Nu are puterea încă de a se disciplina, de a se supune sub disciplină la activități. El vrea încă totul în modul lui, pentru că este prea mic! Poate ar trebui să o muți la o grupă mai mică! 🙂

 7. Eu am patit acelasi lucru cu baietelul meu, dar la gradinita nr.250.
  L-am mutat la Gradinita King George de la Pacii si acum sunt tare multumita, desi avem un drum mai lung de facut in fiecare zi…
  Ma bucur ca am luat decizia asta, baietelul meu este incantat de noua gradinita si de noua educatoare. Si s-a schimbat tare mult, e mult mai implicat in activitatile de la gradinita, vrea sa fie cel mai bun din clasa,

   1. Au mai multe sedii, 2 in Militari: La Pacii si pe Uverturii. Cauta detalii pe site-ul lor. Eu am ales-o pe cea de la Pacii si suntem tare multumiti (si multumim si dnei educatoare Roxana, care e cea mai buna educatoare!

 8. King George?? hmm, au sediul mama undeva prin nepal. Nu aveti incredere in aceasta gradinita!!spun ca au maxim 20 de copii la grupa, dar au si 30 si nu sunt deloc transparenti!!copii stau cu ingrijitoarele cea mai mare parte din timp!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: