Da, da, ați citit bine. Am experimentat un tort de mere cu… vișine. Și a ieșit aaabsolut delicios. Așa că m-am gândit să vă împărtășesc și vouă rețeta. Firește, în loc de vișine, puteți pune și alte fructe, de ce nu? După gust, după preferințe.
Disclaimer: nu sunt un maestru bucătar, ci o femeie obișnuită, care nu pretinde că face cele mai cele preparate, ca la carte, ca un adevărat chef. Știu să gătesc atât cât să nu-mi omor familia și musafirii. De aceea, pe blogul meu nu vei vedea fotografii cu preparate care să arate ca în revistele de specialitate sau ca în emisiunile culinare. Dar tot ce prepar în bucătărie îți garantez că este comestibil 😉
Ingrediente:
- 4 mere medii
- O mână de vișine (congelate sau din compot)
- 5 ouă
- 5 linguri cu zahăr – pentru aluat
- 200 g zahăr pentru caramelizare
- 5 linguri cu făină
- 100 g unt
- Un plic praf de copt
- O linguriță cu scorțișoară (mie îmi place cu multă scorțișoară, așa că am pus una ”rasă” în aluat, și alta peste mere)
- 2 linguri nucă tocată
Mod de preparare:
Primele de care m-am ocupat au fost vișinele. Le-am scos din compot, le-am pus la scurs, apoi le-am dat prin puțină făină. Trucul ăsta e bun și la plăcinta cu vișine, că nu se mai lasă vișinele la fund 😉
Pasul doi: caramelul.
200 g zahăr în cratiță, la foc mediu. Când a început să se caramelizeze zahărul, am învârtit cratița în toate direcțiile, ca lichidul să se împrăștie uniform, chiar și pe pereții cratiței. Înaninte să opresc focul, am adăugat untul, tăiat cubulețe și l-am lăsat să se topească.
Pasul 3: merele.
Se curăță merele de coajă, se taie felii.
Pasul 4: aluatul.
Am bătut gălbenușurile cu cele 5 linguri cu zahăr, am adăugat esență de vanilie, scorțișoara, făina, praful de copt. Albușul se bate spumă cu un praf de sare. PONT: spuma se obține mai repede dacă ouăle sunt bătute reci, după ce le-ați luat de la frigider, și nu la temperatura camerei. Albușul l-am adăugat cu o spatulă din plastic și, foarte important, am amestecat compoziția de jos în sus, nu prin învârtire. Altfel, se ”lasă”.
Pasul 5: amestecarea ingredientelor.
În tava cu zahărul caramelizat am pus un rând de felii de mere, am presărat scorțișoară și nucă. Apoi am venit cu al doilea strat de felii de mere, scorțișoară, nucă.
Am turnat aluatul, apoi, la final, vișinele. Apoi am băgat totul la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade.
Am răsturnat tortul în platou cât a fost fierbinte, altfel, dacă se răcea, rămâneau merele lipite de cratiță, în sosul de caramel;)
Se servește, opțional, cu frișcă și topping pe deasupra. Veveriței din farfuria Alexiei i-a plăcut. La fel și nouă 😉
P.S. Nu, nu am ars tortul din imagine! Este așa de la caramel și de la scorțișoară 😉