Supravegherea video a bonelor

Să găseşti o bonă bună, de încredere, pricepută, care să nu ceară o poală de bani e aproape misiune imposibilă. Iar atunci când crezi că ai găsit o asemenea raritate, constaţi, că, de fapt, pe afară e vopsit gardul, înăuntru e leopardul! Am tot văzut la americani cum îşi „spionează” bonele cu ajutorul unor camere de supraveghere video ascunse prin te miri ce. Şi uite aşa descopereau bieţii părinţi că minunata bonă, care părea numai lapte şi miere, ba maltrata copilul, ba fura din casă, ba stătea călare pe telefon, vorbind ore-n şir cu te miri cine, pe banii proprietarilor, ignorând total copilul sau copiii de care trebuia să aibă grijă. Asta o vedeam numai la televizor… Dar, mă bucură faptul că şi la noi au apărut părinţi care au adoptat această strategie. Adică cer să li se monteze camere de supraveghere video ascunse ba în nu ştiu ce ghiveci cu flori, ba în ursuleţul copilului, ba în senzorul alarmei antiefracţie… Nu am găsit vreo statistică din care să rezulte asta, ci am aflat direct de la sursă. Adică de la soţul meu, care se ocupă cu aşa ceva.

Ursuleţul-un loc bun pentru a ascunde o cameră video
Ursuleţul-un loc bun pentru a ascunde o cameră video

Prima oară când mi-a zis că a avut clienţi care au cerut să le monteze astfel de sisteme, nu am aprofundat subiectul. De regulă nu mă amestec în treaba lui. Dintr-un motiv ff simplu: fug cât pot de chestiile tehnice pt că nu le pricep. Abia am învăţat cum e cu alarma pe casă pe care a montat-o (deşi e ceva fff simplu), darămite să înţeleg ce e cu aceste camere video! La un moment dat, într-o seară, îi sună telefonul lui Tibi. Dincolo, se desluşea o voce masculină, ff nervoasă. După ce închide, îl întreb: „Da’ ce avea, dragă, ăla de îţi urla în telefon? Ce tâmpenie ai făcut?”. „Nu eu, îmi răspunde Tibi, ci bona copiilor lui”. Omul tocmai constatase că bona copiilor săi furase câteva bijuterii din casă şi, colac peste pupăză, băiatul cel mic era vânăt pe picioare. Îl bătuse bona, iar puştiului îi era frică să o spună. Ce voia omul de la Tibi? Nu, nu o bonă, ci să vină a doua zi să îi pună o cameră de supraveghere video d-aia de nu o vezi şi nu îţi dai seama că eşti filmat. Apoi a început să-mi povestească din ce îi spun clienţii după montarea acestor camere. M-am îngrozit când am auzit ce au descoperit bieţii de ei după ce au văzut înregistrările de peste zi cu bonele lor. Astfel că mi-am zis: dacă e să ne luăm bonă, umplem casa cu astfel de camere!

12 Comments

 1. Gabi, nu e gratis. Materia primă tot costă. Hai că la mâna de lucru mă înţeleg eu cu Tibi:))) Îi mai fac o mâncare, o prăjtură şi mă achit :))))

 2. Din afara pare cam naspa…adica eu una nu m-as simti bine daca as fi bona si as sti (sau as banui) ca s-au instalat camere video in casa respectiva…
  Eu nu mi-as lasa copilul decat pe mana cuiva in care am incredere. Adica imi pun viata copilului in mainile ei… Cred ca o astfel de relatie se bazeaza pe incredere. Inteleg insa considerentele care ii fac pe parinti sa recurga la mijloace de spionaj :))

  1. Gabi, după poveştile pe care le aud, şi nu doar d el aTibi, ci şi de la alte mame, nu prea văd cu ochi buni chestia asta cu încrederea în bone. Surprize neplăcute s-au întâlnit şi din partea unor bone cu cele mai bune recomandări… Iar atunci când chiar nu ai cu cine să laşi copilul, îţi trebuie o bonă, nu? Şi cred că ştii şi tu f bn cum e să ai o urgenţă şi să nu ai cu cine săl laşi pe cel mic… Sincer, mi-am luat-o de nenumărate ori în barbă pentru că am avut încredere… Iar cd vine vorba de siguranţa copilului meu, nu am încredere în (aproape) nimeni

 3. Si eu ma gandeam la asta inainte sa iau bona. Nu stiu exact cum se comporta cu ea, dar banuiesc ca bine din moment ce fetita o iubeste ca pe o bunica, se supara cand pleaca si se bucura cand vine si daca lipseste o perioada mai indelungata, intreaba de ea. Din casa nu mi-a lipsit niciodata nimic, ba mi-am mai gasit uneori si treaba facuta (de ex rufele lasate in cos pt calcat, le-am gasit calcate). Dar imi imaginez ca sunt un caz fericit. Chiar acum cateva zile spunea o amica pe facebook ca a vazut-o efectiv pe femeia care ii face curat cum ii fura ceva. In conditiile in care o ajutase si ii daduse la lucruri si o trata aproape ca pe un membru al familiei. Niciodata nu poti avea totala incredere in oameni, din pacate 🙁 E o lectie foarte dura, dar realista.

 4. Din cate stiu eu este ilegal sa filnezi o persoana fara acordul ei. Eu am o singura camera video cu inregistrare automata la “motion detection”instalata in casa de sotul meu de pe vremea cand pisica noastra statea singura cat eram noi la serviciu si de dor ne uitam pe camera sa vedem ce mai face :-).
  Ulterior am folosit-o ca sa vad cand vine si pleaca femeia care-mi face curat, avand neplacuta surpriza sa constat ca venea pe la 12 si pleca la 3, asa ca, evident, am gasit pe altcineva.
  Acum nu mai e nevoie de ea, momentan, pt ca sunt eu acasa cu copilul. Dar la o bona, pe langa toate camerele de supraveghere pe care le poti monta, iti dai seama dupa copil daca e fericit cu bona pe care o are.

  1. Raluca, atâta timp cât persoana filmată se află pe proprietatea ta, nu e nimic ilegal. Păi, dk ar fi aşa, infractorii filmaţi cu camele alea mici ca la bănci ar trebui să dea firmele în judecată că au fost filmaţi în timp ce furau, că nu şi-au dat acordul să fie filmaţi? Dk aş pune o cameră de filmat la tine acasă făă să ştii şi te-aş urmări, da, asta ar fi ilegal.
   Uite, vezi, în cazul tău, o astfel de cameră a dat rezultate bune…

   1. Da, ai dreptate cu partea legala. Ar fi culmea sa ceri acordul hotului ca sa-l filmezi in timp ce te fura :-))

 5. Este mult prea interesant postul ,un blog care este placut ,vreau sa vad sa mai citesc si alte dizertatii:) de aceiasi unicitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close