Suntem in carantina. Varicela, bat-o vina!

Ei da, Alexia are varicelă. La patru ani fără o lună.  Şi, uite-aşa, am bifat prima boală a copilăriei. Pe lista acestor boli, conform site-ului totuldespremame.ro,  mai sunt  rosela, rubeola, rujeola, scarlatina, boala mână-gură-picior și boala obrajilor roșii. Dar nu ne grăbim… Să mai aştepte… mai muuult!

Revenind la oile noastre (bubele, în cazul de faţă), prima băşică apoasă apărută a fost pe 24 martie, pe  degetul mijlociu. Ironic, nu, pe “acel” deget ruşinos ;). Am crezut că s-a fript, ars cumva. Dar nope. Până seara au mai apărut un punct roşu mic mic pe antebraţ şi unul pe coaste. Am zis că o fi vreo reacţie la mâncare. Trei bubiţe mici nu ne-au dus cu gândul atât de departe. A doua zi, când a luat-o tati de la grădi, Alexia avea bubiţe roşii şi pe gât. Până seara, s-a umplut: pe coaste, pe picioare şi pe mâini. Toate cu lichid. Am sunat urgent pediatra, care ne-a dat vestea: “Varicelă!”. Am sunat educatoarea şi am anunţat că nu mai vine Alexia la grădi pe termen nelimitat pentru că e suspectă de varicelă. “Mai e un copil din grupă acasă, tot din acelaşi motiv”. Atunci totul mi-a devini “crystal clear”: Alexia are varicelă. Şi, cum mama nu-şi mai aminteşte dacă eu am avut, atunci pot spune “avem”, la plural. Rămâne de văzut după două săptămâni de când i-a erupt Alexiei dacă mă “băşichez” şi eu…

De la pediatră am aflat aşa:

 • două săptămâni trebuie să ţin copilul în casă, să nu o scot afară nici măcar să ieşim de la mine din scară, să intrăm în blocul vecin, să o duc la mama. 1. pentru că bătea destul de tare vântul în primele zile de erupţie şi 2. fii-mea n-are ce căuta în casă la mama, căci mama, slăbită fiind din cauza problemelor cu inima, va avea numai de suferit, chair dacă a avut varicelă în copilărie. Aşa că… băgăm concediu medical
 • bubele trec mai repede dacă sunt date cu violet de genţiana decât cu mixtură mentolată. Oricum, în prima zi, când am dat-o cu mixtură, pe Alexia au luat-o frisoanele. Am aplicat cu un băţ de urechi pe fiecare bubiţă. În fiecare zi alt băţ (din experienţa ei, pediatra a ţinut să precizeze că nu se refoloseşte băţul de la o aplicare la alte, de dragul economiei 😉 )
 • pe faţă, cel mai bine, merge crema aciclovir
 • cât sunt băşicile apoase, i-am dat Alexiei praful (dizovat în puţină apă) dintr-o capsulă de pastilă aciclovir. de 2 ori pe zi
 • în gură (pentru că sunt şi acolo băşici), se dă cu glicerină boraxată sau cu nistatin
 • de trei ori pe zi, câte cinci picături de  Xyzal sau Zyrtec
 • în zilele cu febră (4 la număr am avut noi), de trei ori pe zi Nurofen sau Panadol sau Ibalgin. Noi am avut Ibalgin
 • când cad cojile, vom unge cu cremă de gălbenele cu arnică
 • de evitat să-i dau copilului carne de porc şi cacao/ciocolată. Oricum, din cauza băşicilor din gură, îi e mai uşor să pape supe, piureuri şi alte chestii moi

Informaţii complete despre varicelă găsiţi aici.

Cum au decurs lucrurile până acum, în a patra zi de varicelă? Creepy, oribil, naşpa, nasol…

Prima zi de stat acasă, a fost cum a fost. Bube puţine, fără mâncărime.

Făţuca din prima zi a exploziei bubelor

Dar din a doua zi… JALE! Bube multe, mâncărime, nesomn, dorinţa disperată de a se scăprina (chiar şi în somn, atunci când, printr-o minune, dormea), crize când trebuia dată cu soluţie, crize că nu-i plăcea moaca ei mov, crize că nu voia cu cremă pe faţă. Pe scurt CIRZE. În tot răul ăsta, am găsit şi ceva amuzant. Alexia a băgat repede la cap că nu are voie să se scarpine la bube, după ce a spart câteva de pe coaste. Aşa să se lua în braţe, ca să zic aşa, şi-mi spunea că bubiţele i-au cerut să le facă masaj, că nu are voie să le scarpine.

În a patra zi, adică azi, măcar, a dormit. Muuult şi bine. De regulă, Alexia se trezea pe la 6-7 dimineaţa.  Acum s-a trezit la… 12, la prânz, după ce se culcase puţin după ora 24. A mai plâns ea în somn “nu vau soluţie! Mă mănâncă bubele lele”, dar după ora 4-5 dimineaţa un sunet n-a mai scos. S-a trezit pusă pe joacă şi pupăcit. Dar i-a trecut de cum a trebuit să o dau iar cu soluţie 🙁

În tot timpul acesta, am căutat tot soiul de activităţi să-i distrag atenţia. Cel mai mare succes a avut plimbarea cu calul (mami pe post de cal).

Apoi am făcut o felicitare cu Felix motanul de la telebisol (din reclama la mâncare de pisici). Am decupat nori cu foarfeca creaţă, am lipit fluturi, libelule, am făcut floricele decupând cu foarfeca creaţă dintr-o revistă colorată, am desenat melci şi stele din glitter,  am pictat un şarpe ochios, iar pisica e decupată dintr-o revistă de colorat.

Ah, şi am fost informată că dacă Felix se plimbă prin iarbă, o să fie atacat de insecte. “Doamna Căştina de la glădi a zis că plin ialbă se plimbă şi insectele cale ne înţeapă”. Dacă doamna aşa a zis, nu o pot contrazice, nu?

Am costruit nu ştiu ce din lego. Am avut parte şi de un zâmbet sincer. Când mi-a spus că şi-a vărsat toată apa din sticlă pe ea, jucându-se de-a “tansfelatul” apei din sticlă în pahar şi… ne-am rujat


Mâine mai inventăm ceva.

7 Comments

 1. multa sanatate!
  ai mei nu au facut varicela, desi au fost doua situatii cand puteau lua bine mersi (la gradi’ si la scoala a fost epidemie 2 ani la rand)
  in schimb am facut eu anul trecut si am luat……(tobe va rog!!!) de la colegii Dariei de la scoala 😛
  dap! am facut varicela si a fost tare urat..am ramas cu 2 semne 😛
  uite cum a fost la mine
  http://piticidarvoinici.wordpress.com/2013/07/11/varicela-la-adulti/
  pupici movuliei tale!
  p.s.: copiii trec mai usor peste aceste boli nu de alta dar d’aia sunt “boli ale copilariei” 😛

 2. Si noi avem amintiri cu bube imortalizate foto, dar sunt albe ca il dadeam pe-al meu cu mixtura mentolata. Eu sunt fan mixtura pentru ca are zinc si reface bine pielea. Zincul e recunoscut pentru faptul ca regenereaza pielea, e folosit si in dermatite. Al meu nu are absolut nici un semn si a fost plin de bube. Sanatate multa!

 3. Imi poti spune te rog cu ce ai scapat de petele de violet de gentiana? Sunt in aceeasi situatie. Si ma gandesc cu groaza cum ies ….am dat-o pe cea mica pe fiecare bubita……cum le scoatem cand se usuca bubitele? Multumesc. Toate cele bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: