Sunt ucenic ciocolatier la Heidi. Am diplomă, da?

Aşa cum am promis, sâmbătă, m-am prezentat la poarta fabricii Heidi în întâmpinarea câştigătorilor concursului de pe Blogul mamei începătoare. Am ajuns mai devreme, deh, nerăbdătoare.

Până ne-am adunat cu toţii, am tras cu ochiu’ la cei care deja erau pe ”Insula Heidi Chocowold”. Mă rog, am vrut să trag cu ochiul la ei, doar că de cum am intrat în clădirea din sticlă privirea mi-a fost deturnată de ciocolatele şi ciocolăţelele care mă întâmpinau şi pe stânga, şi pe dreapta, şi în faţă, şi în spate. Ciocolată peste tot!

DSC01234

DSC01241

DSC01238

Mama lui de regim! Da’ ce, credeţi că m-am putut abţine? Nooooo! Am umplut geanta cu ciocolată, cu atât mai mult cu cât era la cu totul alte preţuri decât în magazine. Dar şi sortimente pe care nu le-am văzut în magazine.

DSC01236

Dar să lăsăm desaga mea plină cu ciocolată şi să vă povestesc ce şi cum.

Cum a bătut ceasul ora 15 (oră la care am fost programaţi să întrăm în lumea ciocolatei), fetele de la Heidi au venit la noi să ne echipeze corespunzător. ”Vă rugăm să nu lăsaţi părul să iasă de sub bonete. Nu cred că v-ar plăcea să mâncaţi ciocolată cu păr”, ne-a avertizat cu zâmbetul pe buze doamna Maria, care lucrează de 12 ani la fabrica de ciocolată.

DSC01313
Gata echipată, pregătită să mă iau la luptă cu… ciocolata

După ce ne-a făcut un mic instructaj, ne-a poftit în jurul mesei de lucru, unde, în prima parte, ne-a povestit cum se transformă boabele de cacao în ciocolată şi ce ingrediente se folosesc la prepararea anumitor tipuri de ciocolată. N-am să vă povestesc eu toate astea, vă las pe voi să descoperiţi urmărind două filmuleţe

DSC01333
Aşa arată fructul de cacao

Odată lămurite acestea, am trecut la partea practică. Aia mai interesantă şi cea mai dulce, căci am gustat la greu ciocolată. Lichidă. De la ”robinet”, din castron, de pe masa de lucru (fără să vadă doamna Maria că ”furam” materialul didactic…) .

Doamana Maria ne-a explicat cum se răceşte ciocolata. Apoi ne-a şi arătat treaba asta:
DSC01288

După, ne-am testat şi noi dibăcia
DSC01291

A urmat partea cea mai funny: să ne facem propria tabletă de ciocolată. Fiecare a avut mână liberă: să facă orice combiaţie de ingrediente, ciocolată albă, cu lapte, amăruie, după pofta inimii. Cu zmeură, merişor, piper roşu, ghimbir, cocos, fistic simplu sau caramelizat, alune simple sau caramelizate, seminţe de dovleac… câte şi mai câte. Am avut de unde alege, nu glumă:
DSC01280

DSC01345
Iniţial, am vrut să fac o ciocolată colorată, cu un curcubeu, cu soare, flori şi cu siluete umane. Dar, la faţa locului am decis că mult mai potrivită ar fi o ciocolată pentru mama.

Prima etapă: am turnat ciocolata în forme.

DSC01314

Apoi am mers la maşinăria asta multifuncţională, care amestecă delicoasa ciocolată, o face să curgă ca la robinet, dar ajută şi la scoaterea bulelor de aer din formă. Adică se apasă pe un buton, aripile laterale încep să tremure, apropii forma de aceste aripi şi ţii forma cu putere în mână, că altfel îţi zboară. Şi forma, şi ciocolata…
DSC01305.

După ce am scăpat de bulele de aer şi am uniformizat ciocolata, am trecut la partea artistică… Am desenat în ciocolată:DSC01325

DSC01328
DSC01330

Ciocolata a fost pusă la răcit…
DSC01338

… iar la final tablea mea a arătat aşa.

DSC01394

În timp ce tabletele noastre se răceau, doamna Maria ne-a arătat cum se fac pralinele
DSC01382

Iar eu priveam la ea, storcând cornetele de ciocolata rămasă nefolosită la decorarea tabletelor. Ziceţi şi voi, nu era păcat de ea să o arunce? Zău aşa! Am cam avut de luptat pentru acele cornete cu copiii Cristinei… Dar am reuşit noi cumva să le împărţim frăţeşte
DSC01361

La plecare, am primit tabletele create de noi, dar şi diplome de ucenici ciocolatieri. Ah, să nu uit! Doamna Maria ne-a lăudat că am fost cea mai creativă grupă din câte a avut în acea zi
DSC01389

DSC01405

Trăgând linie, cele 60 de minute petrecute în lumea Heidi au fost… dulci. Ah, şi am aflat ceva interesant: puteţi comanda produse de ciocolată personalizate pe care să le faceţi cadou, să le mâncaţi alături de cine vreţi… Ideea mi se pare drăguţă. Comanda, din câte am înţeles de la doamna Maria, e mai bine să o daţi venind la sediul Heidi, aşa mai discutaţi şi cu maeştrii ciocolatieri.

Ah, şi am văzut că puteţi merge şi voi, oricând, să vă faceţi propria tabletă de ciocolată. Detaliile aici: DSC01411

7 Comments

 1. Eu nu am primit invitatie! Nu am stiut ca am castigat! Ce pacat! Cat m-as fi bucurat!

  1. Nely, nu ai câştigat. Tu eşti DOAR pe lista celor calificaţi. Asta e lista câştigătorilor:
   12. Adriana Cristea 8 October 2013 at 11:53 PM
   7. Ellebasi Amg 8 October 2013 at 10:03 AM
   6. marin gabriel 7 October 2013 at 7:58 PM
   2. Karioka 27 September 2013 at 8:56 AM
   9. goleanu anisoara 8 October 2013 at 2:16 PM
   1. Cris 26 September 2013 at 8:35 PM
   3. flavia 27 September 2013 at 1:15 PM

 2. Ah! Mai bine! As fi suferit prea mult sa stiu ca am castigat si am ratat evenimentul! 🙂 Poate altadata! Mersi frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: