campanie blogul mamei pentru ore de siguranta in scoli

Siguranța copilului tău și a celorlalți contează! Cere școlii să aducă polițiști la clase

Despre siguranța copilului am scris și voi tot scrie! Asta pentru că este nevoie de cât mai multe informații în această zonă. Informații pentru copii, dar și pentru părinți. Căci, iată, prin seria articolelor dedicate siguranței, vă informez pe voi, părinții, ce opțiuni aveți, ce puteți face pentru copiii voștri.

În ceea ce-i privește pe copii, sunt convinsă că ei vor asimila mai bine informațiile despre siguranță dacă acestea vin nu doar de acasă, ci și de la școală.

Motiv pentru care mi-am propus să militez pentru introducerea acelor ”ore de siguranță” în sistemul de învățământ. Adică, îmi doresc ca, măcar o dată pe lună, în grădinițe, în școli și în licee, copiii să se întâlnească față în față cu polițiști, paramedici, pompieri, iar aceștia să le vorbească despre… siguranța lor. Știu, sunt copii care primesc acasă (o parte din) aceste informații. Dar nu toți! Și, cum repetiția e mama învățăturii, nu văd nimic rău ca informațiile de acasă să fie dublate și la școală. Plus că, mai mult ca sigur, copiii vor fi mai receptivi la cele spuse de o persoană în uniforma de polițist, de paramedic, de pompier, decât la turuiala părințolor, nu? Aceste ore de siguranță i-ar ajuta și pe copiii ai căror părinți nu le vorbesc despre aceste lucruri.

Și, cu sprijinul Poliției Române, voi publica o serie de articole pe teme legate de siguranța copilului. Apoi, încet încet, pas cu pas, cu sprijinul vostru, al părinților, sper să reușim să ne facem auziți când cerem introducerea orelor de siguranță în programa școlară. Iar Ministerul Educației să ia măsuri. Pentru siguranța copiilor!

Firește, introducerea acestor ore de siguranță în programa școlară nu se poate face peste noapte. Este nevoie de oameni, în primul rând. Iar cel mai important aspect este ca oamenii care merg în fața copiilor trebuie să știe ce vor elevii să afle de la ei, ce îi interesează. Nu să se vină la clasă cu discursuri pregătite, care să îi plictisească pe copii. Totul trebuie adaptat vârstei și nevoilor copiilor.

campanie-blogul-mamei-pentru-ore-de-siguranta-in-scoli

În urma discuțiior avute cu reprezentanții Poliției Române am aflat un lucru pe care eu și alți părinți din ”gașca mea” nu îl știam. Și, poate, nici mulți dintre voi nu îl știu. Putem solicita noi, părinții, conducerii școlii să aducă reprezentanți ai Poliției la clase să le vorbească elevilor despre siguranță, prevenție și despre orice alte nevoi au copiii. 

În prezent, pe teritoriul României se desfășoară câteva campanii pe teme de siguranță, realizate de Poliția Română fie prin programe proprii, fie în colaborare cu diverse companii. “Şcoala Siguranţei Tedi”, ”Copilărie în sigranță”, ”Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, ”Şcoala Altfel”, ”Noaptea Cercetătorilor”, ”Ora de educație rutieră” sunt doar câteva proiecte al Poliției Române dedicate copiilor prin intermediul cărora aceștia sunt informați cu privire la drepturile lor, cum pot fi în siguranță atunci când sunt la școală, pe stradă, în locuri publice sau chiar acasă. În plus, toate aceste campanii sunt dublate de întâlniri periodice între copii și polițiști, prin intermediul instituției de învățământ, fie că e vorba de grădiniță, școală sau de liceu. Și, ce este cel mai important: informațiile transmise sunt adaptate pe grupe de vârstă, preocupări, teme de actualitate.

 ”Un copil informat este un copil în siguranță! Așa trebuie să gândim toți adulții responsabili. Cum ne putem asigura că fiecare copil primește cele mai bune sfaturi pentru siguranța lui? Simplu, dezvoltând un parteneriat părinte-școală-poliție”, a declarat, pentru blogulmamei.ro, comisar șef de poliție Ramona Dabija, Inspectoratul General al Poliției Române.

Cu alte cuvinte, primul pas pentru introducerea orelor de siguranță în școli trebuie să îl facem noi, părinții! Putem cere profesorilor să aducă în școli reprezentanți ai Poliției să le vorbească elevilor. De exemplu, puteți solicita conducerii școlii sau grădiniței să aducă polițiști în instituție în cadrul programului ”Săptămâna Altfel”. Dar, trebuie să știți că polițiștii sunt dispuși să vină și în afara acestui program școlar. Totul e ca școala să trimită o solicitare. Așa se poate face acum.

Educatorii, învățătorii sau profesorii sunt cei care transmit, pe e-mail, la adresa: prevenire@politiaromana.ro, coordonatele întâlnirilor: data, ora, locul unde urmează să se desfășoare, care sunt participanții și dacă cei mici își doresc să se discute pe o temă specială.

Dacă, tu, ca părinte, îți dorești ca în unitatea de învățământ a copilului tău să se desfășoare astfel de evenimente, tot ceea ce trebuie să faci este să vorbești cu reprezentanții grădiniței/școlii/liceului, iar ei ne vor contacta și, în funcție de programul lor, vom organiza activitatea respectivă. Cel mai important, pentru noi, polițiștii, este ca fiecare copil să primească răspunsurile corecte, la întrebările lui”, a mai spus comisar șef de poliție Ramona Dabija, Inspectoratul General al Poliției Române.

În încheiere, vă invit să răspundeți câtorva întrebări la care reprezentanții Poliției Române au nevoie de răspunsuri cât mai precise. În funcție de răspunsurile voastre, ei își vor realiza o listă de subiecte pe care să le abordeze la întâlnirile cu copiii. Așadar, vă rog să nu vă sfiiți și să comentați, oricât de multe ați avea de spus 😉

  1. Ce fel de informații doriți să transmită polițiștii copiilor? – este foarte important să precizați vârsta copilului
  2. Ce fel de informații dorește copilul să afle de la polițiști? – este foarte important să precizați vârsta copilului
Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like…
Mă poți urmări și pe FACEBOOK, pe INSTAGRAM, dar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

8 Comments

  1. Foarte buna informatia. Uite ca nici eu nu stiam. Si chiar sunt lucruri pe care cred ca otice copil ar trebuie sa le stie

  2. Copilul meu are 4 ani, dar cred că noțiunile de bază explicate de un polițist în uniformă ar prinde foarte bine: cum să traverseze corect, de ce este important să așteptăm culoarea verde a semaforului, de ce trebuie să purtăm întotdeauna centura de siguranță, cum trebuie să mergem cu bicicleta pe stradă, de ce nu trebuie să plece împreună cu un străin, ce trebuie să facă în cazul în care se pierde. Cred că la vârste mici este important modul în care se face această prezentare, copiii reacționează bine la prezentări interactive.

  3. Intr-adevar este mare nevoie de cursuri de siguranta pentru copii de toate varstele, mai ales in invatamantul de stat! Din experienta lucrului cu copiii, am sesizat ca sunt foarte receptivi la astfel de informatii “de oameni mari”. La clubul nostru (privat insa, astfel ca nu totii copiii au acces) am primit vizitele reprezentantilor de la Rutiera si de la Crucea Rosie. Notiunile au fost predate in mod jucaus, dar serios in acelasi timp, iar elevii au fost numai ochi si urechi, au retinut foarte multe detalii si acum ne cer ei insisi sa repatam experientele.
    Succes!

  4. Eu as vrea sa sa se vorbeasca mult despre agresiune, abuz in familie, deranjarea ordinii publice, dar si alte teme, la fel de importante. As vrea ca politia sa fie empatica cu copilul solicitant.
    Dar in functie de zona si anotimp poate sa prezinte eventuale ssituatii de urgenta.
    Copiii mei au 1 an si 9 luni, dar vreau sa stie unde si de ce poate sa solicite Politia.

  5. As dori sa se prelucreze in scoli ceea ce trebuie sa faca un copil cand este abordat de un copil,accesul la internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close