Siguranța copiilor pe internet, curs intensiv la Social Media for Parents 2015

Ăsta este un subiect care, pe oricâte fețe l-ai întoarce, tot va fi ceva de spus. A fost abordat la ediția 2014 Social Media for Parents, unde am văzut un filmuleț ce m-a îngrozit, efectiv (îl puteți revedea la finalul acestei postări). Dar și la Social Media for Parentrs 2015 s-a vorbit despre siguranța copiilor pe internet și, așa cum am promis, revin cu slide-uri și filmulețe.

Prezentarea “Nativii digitali, provocări şi oportunităţi”, susţinută de Veronica Dogaru, Corporate Communication Manager la Orange, şi de Adelina Ţintariu, Coordonator ”Slavaţi copiii”, m-a convins de un lucru: am dreptate atunci când spun că, dacă adultul nu deține controlul, nu stabilește reguli clare, televizorul, calculatorul, tableta, telefonul devin un fel de ”drum al pierzaniei” pentru copil. Iar asta am observat-o, din păcate, chiar pe propriul copil, care intra ”în sevraj” atunci când îi opream televizorul, îi luam telefonul sau tableta (pe care are acces la Kidsopia și alte jocuri educative). Cu răbdare, muuultă răbdare și nervi tari, am reușit să o fac pe Alexia (5 ani) să înțeleagă că există distracție și dincolo de jocurile educative de pe tabletă, dincolo de tv.

Părinţii sunt primii care au nevoie de informaţii despre pericolele care îi pândesc pe copiii lor pe Internet. Copiii au voie la internet, la jocurile pe orice consolă şi la TV doar în sufragerie, nu în camera lor și doar un timp limitat, stabilit de către adulți. Psihiatrul Serge Tisseron a dezvoltat regula “3-6-9-12” pentru  părinţi: cum să se implice aceștia în lumea digitală, alături de copiii lor. Mai jos aveți 5 videoclipuri care rezumă sfatul lui, pe etape cheie ale copilăriei.


Noi, ca părinți, trebuie să le spunem copiilor că nu tot ce întâlnesc pe internet este întotdeauna adevărat, să îi încurajăm să folosească internetul şi ca sursă de studiu, nu doar în căutare de jocuri etc.

Că ei sunt născuți într-o eră digitală, nu mai e nici urmă de îndoială, iar noi avem rolul de a-i ghida pe această ”autostradă” cu multe sensuri.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close