Scurt ”știaţi că?” despre alăptare

Perioada 1-7 august este săptămâna alăptării. Eu am trecut de multă vreme de etapa asta, dar printre voi știu că sunt mămici care alăptează sau care urmează să o facă. Așa că, pentru voi, am pregătit un scurt ”știați că?”

 • doar 16% dintre copiii români au fost alimentaţi la sân exclusiv pe parcursul primelor 6 luni de viaţă în anul 2014
 • doar 12% dintre nou-născuţi au fost alăptaţi în prima oră de după naştere (studiu realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii)
 • mamele care alăptează la locul de muncă au dreptul la două pauze pe zi pentru alăptare, de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului? (OUG 96/2003 actualizată în 2015, art. 17, alin. 1)
 • nu fiecare plâns al bebelușului este de foame

 • burtica bebelușului este mică la început (cam de mărimea unei pietricele) și poate reține doar o linguriță sau două de lapte, cantitate pe care sânii o vor produce cu siguranță pentru fiecare alăptare.
 • după câteva zile, când laptele va începe să curgă, burtica bebelușului se va întinde și va fi aproximativ de mărimea unei mingii de ping-pong.
 • la o săptămână, burtica va fi de mărimea unui ou și sânii vor produce aproximativ 50 ml de lapte cu fiecare alimentare (aproximativ 10 lingurițe)
 • laptele matern îşi poate schimba compoziţia de la o zi la alta. Conţinutul de apă din lapte creşte în zilele cu temperaturi ridicate sau atunci când bebeluşul are probleme de sănătate, pentru a-i oferi acestuia un plus de hidratare
 • în mod ideal, nou-născuţii ar trebui să se hrăneasca la început cu o frecvenţă de 8-10 ori pe zi
 • alăptarea va decurge mult mai bine când nu încerci să te ţii de un anume program. Dacă amâni momentul alăptării, mărind astfel intervalul dintre mese la un anumit număr de ore, este mai mult ca sigur că vei avea un copil nemulţumit, (Dr. Diana Vasilescu, specialist neonatolog si pediatru, consultant în lactaţie)
 • în ceea ce priveşte durata unei alăptări, “aceasta poate varia foarte mult,  de la un copil la altul, dar chiar şi la acelaşi bebeluş, de la 5 până la 30 minute,  uneori poate şi mai mult. Important este să oferim un sân până la golirea completă a acestuia şi ulterior, dacă bebeluşul nu este sătul, oferim şi celălalt sân (Dr. Diana Vasilescu, specialist neonatolog si pediatru, consultant în lactaţie)
 • mama nu trebuie să întrerupă alăptarea, copilul se va desprinde singur de la sân (Dr. Diana Vasilescu, specialist neonatolog si pediatru, consultant în lactaţie)
 • nu durata unui supt este cel mai important aspect legat de masa unui bebeluş, ci faptul că acesta suge suficient şi eficient la sân, la final fiind sătul şi prin urmare satisfăcut şi liniştit.” , (Dr. Diana Vasilescu, specialist neonatolog si pediatru, consultant în lactaţie)
 • stimularea lactaţiei este unul dintre beneficiile cele mai importante ale pompei de sân. Atunci când, din motive medicale, bebeluşul nu suge sau suge insufucient, sau în situaţia în care sânii nu produc cantităţi de lapte suficiente pentru a satisface nevoile bebeluşului, pompa de sân poate fi un real ajutor. Astfel, se evită folosirea suplimentelor de lapte praf
 • multor mămici le este de ajutor pompa pentru sân la începutul procesului de alăptare, când canalele nu sunt foarte bine desfundate şi bebeluşul nu are suficientă putere pentru a suge foarte bine. În plus, este de mare ajutor celor care nu vor să alăpteze în public sau care se întorc la job şi vor să continue hrănirea bebeluşului cu lapte matern până când acesta împlineşte 2 ani
 • este revomandată evitarea folosirii săpunurilor agresive la nivelul mameloanelor (rişti astfel să usuci pielea fină a sânilor, putând să apară ragade
Pe pagina de Facebook Philips AVENT Romania, în cea de-a doua săptămână a lunii august, va avea loc un concurs cu premii constând în produse Philips Avent și servicii la Centrul ProMama, Institut și Clinică de Alăptare.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close