soala sigurantei tedi editia 2018

Școala siguranței. Ce știu copiii despre siguranța lor în casă, în parc, la școală?

Mare desfășurare de forțe în curtea Colegiului Național Emil Racoviță din Capitală. Poliție, criminaliști, un câine polițist, valize cu arme, scuturi, mașini de poliție, motociclete, mulți oameni în uniforme… parcă asistai la un film sau la o intervenție a Poliției. Însă, nu, nu era o intervenție și nici despre vreo filmare nu era vorba. Ci, o întâlnire cu elevii respectivului colegiu, în cadrul proiectului Școala Siguranței Tedi. Față de ediția de anul trecut, prima la care am participat eu, anul acesta, evenimentul a fost ceva WOW!

Cum eu sunt ”mama siguranței”, am acceptat cu drag invitația de a participa la ”lecția deschisă” desfășurată la clasa IA, învățător Stela Răchită. Ce am văzut la clasă, mi-a întărit convingerea că trebuie să merg mai departe cu proiectul meu de introducere a orelor de siguranță în programa școlară.

Lecția de la Colegiul Emil Racoviță a debutat cu o pregătire teoretică. Elevii au primit de la doamna Comisar Șef Angela Chirvăsuță, de la Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, multe informații utile privind siguranța lor. Siguranța în parc, acasă, la școală, pe stradă. Mi-a plăcut foarte tare prima parte, când copiii, cu inocența specifică vârstei, au vorbit despre ce au voie și ce nu să facă în parc.

Ce faci când vezi un câine?

 • Nu avem voie să atingem câinii vagabonzi, pentru că nu știm care ne mușcă și care e prietenos.
 • Cer voie să ating câinele, dacă acesta are stăpân.
 • Nu ne ducem în viteză spre un câine, nu țipăm la câini. Ei se pot speria și ne vor mușca, pentru că așa se apără ei.
 • Nu e voie să ne apropiem de o cățelușă cu pui. Pentru că ea nu știe că nu îi vrem răul. Pentru că ea își apără puii, poate ne mușcă.

Ce faci când vine un străin la tine să îți ofere ceva?

 • Nu accept lucruri de la străini.
 • Mă duc repede la însoțitorul meu.
 • Dacă vine un străin la mine, femeie sau bărbat, nu îl las să mă ia de mână și nu merg cu el nicăieri.
 • Când un stăin mă ia de mână și trage de mine, țip după ajutor, strig că nu îl cunosc. Oamenii mari din parc vor sări să mă ajute.

Copiii au arătat că știu și când trebuie să sune la numărul unic de urgență 112.

Din parc, am ajuns acasă. Comisarul Șef Angela Chirvăsuță a vorbit cu elevii despre cum ar trebui să se poarte când sunt singuri acasă.

Ce știu copiii că nu au voie să facă atunci când sunt singuri acasă?

 • Să nu strige pe geam la ceilalți copii ”sunt singur acasă, veniți la mine?”. Un străin ar putea auzi și vine la ușă sub pretextul că este un cunoscut al părinților. Intră în casă și cere diverse lucruri pe care spun că părinții și-au dat acordul să le primească de la copil. În timp ce copilul caută prin casă, străinul poate fura diverse obiecte.
 • ”Dacă suntem singuri acasă, nu avem voie să ne jucăm cu chibritele, cu foarfeca, cu bricheta, cu fierul de călcat
 • Nu deschidem ușa nimănui, nu răspundem la ușă sau la interfon. Și nu spunem prin ușă că părinții nu sunt acasă și vin la ora X.
 • Copiii nu au voie să umble la: aragaz, geam, priză, medicamente, detergenți.
 • Când suntem singuri acasă și se întâmplă să spargem ceva, nu strângem. Ne putem tăia. Îi rugăm pe părinți, atunci când revin acasă, să strângă ei și ne cerem scuze”.

De la Comisarul Șef Angela Chirvăsuță, elevii de clasa întâi au aflat și ce au de făcut dacă sunt singuri acasă și începe să miroasă a gaze în casă.

Ce trebuie să facă elevii dacă, în timpul orelor, începe un cutremur?

Când vine vorba de cutremur, recunosc, mă panichez teribil. Chiar dacă acum, la rece, știu ce este de făcut în astfel de cazuri, nu bag mâna în foc că voi fi la fel de cerebrală când se va întâmpla un cutremur. De la copiii de clasa întâi, am aflat ce trebuie să facă ei, dacă un cutremur îi prinde la școală.

soala sigurantei tedi editia 2018

 1. Ne băgăm sub bănci și ne ținem de picioarele băncii
 2. Doamna deschide ușa și stă în pragul ușii, pentru a se asigura că aceasta nu se închide și se blochează
 3. După ce s-a oprit cutremurul, ieșim încolonați din clasă, cu o carte deasupra capului. De regulă, la instructaj se spune că evacuarea clasei se face cu ghiozdanul deasupra capului. Dar, la cât de mare și de greu este ghiozdanul unui copil, mi-e greu să cred că elevul va putea să îl țină cu o mână deasupra capului, în timp ce cealaltă mână o ține pe umărul colegului din față.

Discuțiile teoretice au devenit și mai animate  odată cu intrarea în clasă a mascotei Tedi, spre marea bucurie a copiilor.

Ultima parte a lecției despre siguranță s-a desfășurat în curtea școlii. Aici, copiii au văzut cu ochii lor ceea ce mulți dintre ei văd doar la tv. Aici, ei s-au familiarizat cu o parte din echipamente folosite de structuri din cadrul Poliției Române. Polițiștii prezenți au răspuns curiozităților copiilor și le-au furnizat informații utile pentru siguranța lor. Copiii s-au fotografiat cu motocicleta și cu mașina poliției, au văzut doi roboței folosiți pentru depistarea materialelor explozive.

Însă, partea cea mai amuzantă a fost cea în care polițiștii de la Criminalistică le-au arătat cum se descoperă amprentele.

Poliția Română, partener al programului Școala Siguranței Tedi, a prezentat echipamentul din dotare și a oferit informații practice și interesante, spre încântarea celor mici. Au fost prezenți reprezentanți ai Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, specialiști din cadrul Serviciului de Intervenție și Acțiuni Speciale, Serviciului Pirotehnic, ai Institutului Național de Criminalistică și ai Direcției Rutiere.

soala sigurantei tedi editia 2018

Proiectul Școala Siguranței Tedi se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu Poliția Română. Acesta se adresează elevilor de clasa I. Programul se derulează pe tot parcursul unui an școlar, iar școlile care doresc să participe se pot înscrie pe site-ul scoalatedi.roTedi asigură gratuit suportul didactic, care constă în materiale educative complexe şi atractive pentru elevi. Astfel, la finalul anului școlar, copiii să fie capabili să identifice situaţiile de risc la care pot fi expuşi şi să adopte măsuri de prevenire adecvate.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like…
Mă poți urmări și pe FACEBOOK, pe INSTAGRAM, dar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

1 Comments

 1. Foarte utile informatii! Bravo si fie ca acesea sa ajunga la cat mai multe familii, pentru că nu doar copiii trebuie educați în acest sens, ci și părinții, de cele mai multe ori…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close