medic-aviz-scolar-foto-rawpixel-pexels

Școala NU trebuie să mai ceară un aviz epidemiologic și unul pentru ora de sport… cu mici excepții

A început școala și, odată cu asta, părinții fac cozi la medicii de familie pentru eliberarea actelor medicale solicitate de (unele) unități de învățământ. An de an, părinților li se cer un aviz epidemiologic și un aviz pentru ora de sport, din care să reiasă că elevul este apt pentru efectuarea orelor de educație fizică și sport din anul școlar respectiv. Prin asta trec și eu cu fii-mea, elevă, acum, în clasa a treia.

De vreo doi ani încoace, medicul nostru de familie spune că nu mai este în atribuțiile sale să elibereze aceste avize pentru școală la fiecare început de an școlar. Medicul școlii e cel care trebuie să facă trierea elevilor. Avizul epidemiologic favorabil, spune medicul meu de familie, se eliberează doar dacă elevul a lipsit mai mult de 3 zile consecutive de la cursuri. Sau dacă se transferă la altă școală/grădiniță.

De partea cealaltă, de la școală, profesorul transmite că elevul nu poate participa la orele de sport și la cele de curs fără aceste două avize emise doar de medicul de familie. Practic, am ajuns mingea de ping-pong între școală și medicul de familie. Ce e de făcut? M-am pus pe dat telefoane.

Prima oară am sunat la Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Aici mi s-a explicat că nu această instituție reglementează situația avizelor medicale pentru unitățile de învățământ (creșe, grădinițe, școli). ASSMB-ul se ocupă de treaba asta. Așa că am sunat la ASSMB. Purtătoarea de cuvânt a instituției, doamna Mura Frânculescu, mi-a explicat cât se poate de clar și de simplu cum stau lucrurile. Iar lucrurile sunt fix cum mi-a spus și medicul de familie.

”Atunci când copilul este înscris pentru prima oară în viața sa într-o instituție de învățământ (creșă, grădiniță sau școală), părintele aduce o serie de acte medicale, menționate în Ordinul Comun al Ministerului Sănătății/Ministerului Educației Naționale. În rest, la revenirea din vacanțe NU sunt necesare avizele, în ceea ce privește unitățile de stat! În cazul instituțiilor private de școlarizare, însă, părinții se supun regulamentului acestora”, mi-a explicat Mura Frânculescu, purtătoarea de cuvânt ASSMB.

Același lucru a fost transmis public, de două ori chiar, și printr-un comunicat de presă, emis de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Fiecare unitate școlară ar fi trebuit să știe, deja, de informațiile transmise și retransmise de ASSMB.

NU este necesar aviz epidemiologic la revenirea copiilor în colectivitate, după vacanță

Iată care este comunicatul de presă despre care pomeneam în rândurile de mai sus:

Pentru că, în ultima vreme, s-au propagat în spațiul public mai multe informații despre documentele medicale necesare copiilor la început de an școlar, ASSMB face următoarele precizări:

  1. La revenirea în colectivitate, la grădiniță sau la școală, după vacanță, NU este nevoie de aviz epidemiologic de la medicul de familie sau de la medicul școlar.
  2. La ÎNSCRIEREA copiilor la grădiniță sau la școală, ESTE nevoie de:
  • adeverință medicală,
  • aviz epidemiologic
  • fișa de vaccinări, toate de la medicul de familie.

Aceleași documente sunt necesare și în caz de TRANSFER de la o unitate de învățământ la alta.

 Documentele sunt solicitate potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătății/Ministerului Educației Naționale nr.1668/5298/2011 modificat și completat prin Ordinul 1002/2015.

 La începutul anului școlar, personalul medical din cabinetele școlare va face triajul elevilor și va solicita, punctual, acolo unde situația o impune, documentele necesare completării dosarelor medicale. Aceste activități sunt efectuate în vederea asigurării condiților sanitare optime, pentru desfășurarea în bune condiții a procesului de învățământ”.

Deci, este cât se poate de clar, da?

  • Personalul  medical din instituțiile de învățământ face triajul elevilor și cere, dacă e cazul, avize punctuale
  • Avize se aduc doar când copilul este înscris PRIMA OARĂ într-o formă de învățământ, NU când revine după vacanță. Aviz se mai aduce doar când copilul este transferat la o altă unitate școlară (asta este excepția)
  • În plus, în Ordinele citate în comunicatul se mai sus se arată că avizul medical epidemiologic favorabil, emis de medicul de familie, se mai poate solicita și în cazul în care elevul absentează trei zile la rând (adică fix cum zicea și medicul meu de familie, da?) – (asta este excepția)

Avizul medical pentru orele de educație fizică și sport

Tot doamna Mura Frânculescu m-a lămurit și cum stau lucrurile în privința avizul medical pentru orele de educație fizică și sport pe care noi, părinții, suntem puși (în mare parte) să le aducem la începerea fiecărui an școlar.

”Medicul școlar este cel care examinează preșcolarii și elevii care vor participa la activități/lecții de educație fizică și la concursuri/competiții sportive cu caracter de masă, eliberând avizul medical cu specificația «clinic sănătos»”.

Practic, niciun cadru didactic nu trebuie să ceară adeverință de la medicul de familie că elevul este apt pentru orele de sport! În cazul în care elevul are sau se descoperă că are vreo problemă medicală, avizul pentru orele de sport de eliberează de medicul specialist. Acesta constată dacă elevul are vreo afecțiune ce îl împiedică să desfășoare activități sportive. Cu scrisoarea medicală de la specialist, părintele merge la medicul de familie, pentru a trece în istoricul medical al copilului afecțiunea respectivă. Abia apoi părintele prezintă școlii recomandarea medicului specialist. Scutirile acestea se eliberează pe o perioadă determinată, iar părintele merge periodic la medicul specialist pentru evaluarea/reevaluarea situației. (asta este excepția)

Conform art 9, cal III al Ordinului MECTS nr. 3462/2012, Participarea elevilor la activitățile de educație fizică şi sport este condițonată de prezentarea avizului medical “apt pentru efort fizic” sau “clinic sănătos”.

Iar eliberarea acestui aviz, scrie în Ordinul MECTS nr. 3461/2012, intră în atribuțiile medicului școlar/medicului, după caz.

Iată, mai exact, cum sună textul Ordinului:

Art. 1. Anexa nr. 1 “Atribuțiile personalului implicat în asistența medicală și de medicină dentară acordată preșcolarilor și elevilor și pentru promovarea unui stil de viață sănătos și a educației pentru sănătate” la Metodologia privind examinarea stării de sănătate a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ de stat și particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenței medicale gratuite și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului și al ministrului sănătății nr. 5.298/1.668/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 12 ianuarie 2012, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La punctul I “Atribuțiile medicului școlar/medicului, după caz” titlul “Servicii de examinare a stării de sănătate a elevilor” tipul de servicii “Evaluarea stării de sănătate”, litera g) se modifică și va avea următorul cuprins:

” g) Examinează preșcolarii și elevii care vor participa la concursuri, olimpiade școlare (cu excepția celor sportive) și în vacanțe, în diferite tipuri de tabere, eliberând avizul epidemiologic, în care se va menționa și patologia cronică a copilului.”

2. La punctul I titlul “Servicii de examinare a stării de sănătate a elevilor” tipul de servicii “Evaluarea stării de sănătate”, după litera g) se introduce o nouă literă, litera g1), cu următorul cuprins:

g1) Examinează preșcolarii și elevii care vor participa la activități/lecții de educație fizică și la concursuri/competiții sportive cu caracter de masă, eliberând avizul medical cu specificația «clinic sănătos», menționându-se, după caz, și patologia cronică a copilului. Pentru participările la evenimentele sportive destinate elevilor care practică sportul de performanță este necesar avizul medicilor specialiști de medicină sportivă.”

Care sunt atribuțiile personalului medical din cadrul instituțiilor de învățământ

Ca să fie și mai clar, în Ordinul Comun nr.1668/5298/2011, printre altele, apar negru pe alb care sunt atribuțiile personalului medical din cadrul instituțiilor de învățământ. Mai jos am să redau strict partea cu atribuțiile personalului medical școlar. Însă e bine să păstrați la îndemână Ordinul respectiv pentru a vedea ce sarcini au și celelalte cadre din școli.

Atribuţiile-medicului-şcolar-aviz-epidemiologic
Atribuţiile-medicului-şcolar aviz-epidemiologic
Atribuţiile-medicului-şcolar aviz-epidemiologic
Atributiile medicului scolar aviz-epidemiologic
Atribuţiile-medicului-şcolar aviz-epidemiologic
Atribuţiile-medicului-şcolar aviz-epidemiologic
Atribuţiile-medicului-şcolar-aviz epidemiologic

În concluzie

Știu că orice părinte este preocupat de binele propriului copil. Știu că niciunuia nu i-ar conveni să și-l ducă la școală într-o clasă unde vin colegi bolnavi. Dar sunt și situații în care, de exemplu, azi, medicul de familie consultă copilul, dă un aviz epidemiologic, dar, ce să vezi, poate în 1-2 zile te trezești că face febră, roșu în gât sau mai știu eu ce. Că, nah, în perioada de incubație a unei afecțiuni virale, copilul nu prezintă simptome…

Știu și că sunt unități școlare fără medic/asistent. Dar e de neînțeles (pentru mine) de ce acolo unde există personal medical școlar care poate face cele de mai sus, conform fișei postului, părinții sunt puși pe drumuri? De ce sunt trimiși la medicii de familie?

Poate că sunt cârcotași care vor spune ”Hai, dom’le, că nu moare medicul de familie dacă se uită cinci minute la ăla micu’ și scrie două rânduri pe un aviz epidemiologic și alte două pe ăla pentru ora de sport!”. Doar că, la ușa medicului de familie raaaar se întâmplă să fie doar ăla micu’. Căci, de regulă, e puhoi de lume. Și uite cum stai tu cu ăla mic cu orele la coadă… Uite cum îți mai iei o zi de concediu de la serviciu pentru asta, cum te mai umpli de nervi… Pe barba ta, pe timpul tău, pe banii tăi…

Medicii de familie ne ”dau cu flit”, spunând că nu e treaba lor să emită aceste avize. Medicii școlari ar trebui să o facă. Cadrele medicale școlare ne dau și ele cu flit și spun că avizele trebuie emise de medicii de familie. Motivul: doar medicii de familie au istoricul medical complet al unui copil aflat în evidența lor. Inspectoratul școlar spune că nu e treaba lui cine ce avize emite, ci ASSMB-ul stabilește asta. ASSMB-ul spune că avizele nu le dau medicii de familie, cu unele excepții. Ajungem, iar, la medicii școlari. Aceștia susțin sus și tare că ei NU emit avizele medicale pentru începerea anului școlar. Că legea așa le spune.

Și noi, noi, părinții ce facem? Unde să cerem aviz epidemiologic și aviz pentru efectuarea orelor de educație fizică și sport?

Fetei mele, pentru că nu a adus aviz de la medicul de familie în care să scrie negru pe alb că e aptă pentru efectuarea orelor de educație fizică și sport, nu i s-a permis să participe la aceste ore. Pur și simplu.

Ce e de făcut? Cine ce are de făcut? Copiii noștri ce vină au? Noi, părinții, ce vină avem?

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like…
Mă poți urmări și pe Facebook,  Instagram, dar poți da SUBSCRIBE și canalului meu de YouTube. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele pe blog, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

2 Comments

  1. Sincer, ca profesor, poț sa despic firul în câte vrei de unde și cine îți dă avizul. Dar dacă eu răspund pentru copilul tău dacă pățește ceva la ora mea fără sa aibă permisiunea unui medic sa participe, prefer sa ti-l tin pe banca pana te hotărăști tu cu cine vrei sa te iei la trântă. Nu mă leg la cap dacă nu mă doare…

    1. Cristina, avizul ăla nu îl dai tu, ca profesor, ci medicul școlar! Nu e treaba profesorului să dea avize, ci a cadrelor medicale școlare. Scrie clar în ordinele MECTS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close