alaptare-foto pixabay

Sânii nu sunt doar “jucării” sexuale, ci și sursă de hrană!

Am văzut clipul de mai jos, în care un individ face o criză în metroul din Anglia, la vederea unei mame care își alăpta bebelușul. Inițial, am crezut că e un moment de la camera ascunsă. Am așteptat să îl văd pe ”crizat” cum, la final, râde și le spune călătorilor că totul a fost o farsă. Dar nu acesta a fost finalul clipului. Din păcate…

Pe scurt, individul din clip a urlat la mama care își alăpta copilul, pe motiv că era indecentă. Asta, deși ea avea sânul acoperit, deși ceilalți călători i-au spus că ei nu erau deranjați de gestul femeii. Cel deranjat o ținea p-a lui și basta: femeia era cea imorală, femeia să își bage țâța în sutien, femeia să se mute de pe scaunul de lângă el. Și, deși ceilalți călători i-au sugerat LUI să se uite în altă parte, dacă era deranjat. Sau, chiar, să se mute. Dar individul nu ceda. Să se mute mama și copilul, pentru că EL era cel deranjat. Mă rog…

Mi-au revenit în minte momentele în care și eu mi-am alăptat copilul în public. La început, rușinată de privirile celor din jur. Dar, apoi, mi-am dat seama că mult mai important a fost să îmi hrănesc copilul, atunci când o cerea, și mai puțin important era ce credea lumea despre mine. Chestia asta cu ”Vai, ce scârbos e! Uite-o p-aia cum își scoate țâța afară”, din păcate, cred că va exista și de acum încolo. Oricât de legal ar fi să alăptezi în public. Și, apropo de lege, mi se pare aiurea că a fost nevoie să se dea legi care să le permită mamelor să își alăpteze copiii în public. Legi care, în fond, să le apere pe mamele care alăptează. De ce ar fi interzis sau ilegal să îți hrănești copilul? De ce oamenii nu își pot vedea de treaba lor și să le lase pe mame să-și alăpteze copiii?

În numele unei (false) pudori, mamele care alăptează în public sunt hulite, blamate, puse la zidul rușinii. Adică, vai, ce oroare că o mamă își scoate sânul să hrănească bebelușul, DAR, ce minunat e să vedem doamne și domnișoare cât mai decoltate în public, cât mai transparente… Sau chiar în sânii goi, umblând pe plajă, ori la piscină. Ba chiar sunt lăudate cele din această categorie. Dar mamele care alăptează sunt scârboase. Pe bune?

Imorali sunt cei care oferă o conotație sexuală alăptatului în public.

Ce e atât de scârbos în imaginea unui bebeluș care se hrănește de la sânul mamei? Așa cum noi, adulții, mâncăm pe stradă, la restaurant, în metrou, în transportul public, așa și bebelușii au dreptul să fie hrăniți când li se face foame. Și, spre deosebire de un adult, care se mai poate controla atunci când îi este foame, bebelușii nu au această capacitate. Le e foame, trebuie să primească lapte. Punct. Și nu e nimic scârbos sau imoral în asta.

Nefiresc (ca să nu spun patologic) este să faci legătura între indecență/sex și sânul mamei de la care se hrănește copilul.

Sânii nu sunt doar “jucării” sexuale, ci și sursă de hrană! Asta a fost una dintre concluziile la care am ajuns după ce am văzut văzut clipul și după ce am așteptat să îmi revină tensiunea la loc.

Măi, oameni buni, hai să dăm dovadă de înțelegere, de maturitate, de toleranță: vă deranjează imaginea unei mame care alăptează? Nimic mai simplu: priviți în altă direcție. E simplu. Fără nervi, fără stres, fără spectacol…

Mă poți urmări și pe FACEBOOKpe INSTAGRAMdar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

1 Comments

  1. Nu pot sa ma abtin, chiar nu pot . . . . . . . .
    In iunie a venit pe lume fetita mea, Ana Maria, iar in august am fost toti 4 la mare, in Mamaia. Bineinteles, la 2 luni, fetita era total dependenta de san. Mi-am legat cearceaful de un capat de coltul umbrelei si de alt capat de sezlong, numai bine cat sa am si umbra pana pe la 11:00 cat stateam pe plaja si sa fiu un pic ferita in momentul cand o alaptez. Zis si facut. In prima zi totul o.k., nici o probl. A doua zi, numai bine dupa ce m-am instalat vine unul dintre cei se ocupau de repartizarea sezlongurilor sa imi spuna ca nu am voie sa fac asta, ca a vazut el ieri ca la mai multe sezlonguri sau legat cearceafurile de umbrele si se pot rupe umbrelele, ca cine le plateste si n-a stiut de unde a pornit totul, dintr-astea. Totul pe un ton de se auzea la 1/2 km. Nu pot sa-ti spun cat de aiurea ma simteam. Intr-un final, dupa multe explicatii si dupa ce a chemat-o pe d-na manager la fata locului, ni s-a dat voie sa ramanem cu cearceaful pus. Dar am obs. eu personal cum nu le permitea altor pers. sa faca acelasi lucru zicandu-le ca mie mi se permite pt. ca alaptez. Si acum cred ca daca nu aveam dreptul sa stam pe acele sezlonguri ale hotelului ne-ar fi fortat sa plecam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close