Sănătatea copilului meu – recenzie în cadrul campaniei vALLuntar2

Vă anunţam cu mândrie că m-am decis să ajut la înverzirea/împădurirea României. Ei bine, acum vă prezint prima carte din cele două pe care am ales să le prerzint în cadrul campaniei vALLuntar iniţiată de Grupul EditorialALL, cu sprijinul ROMSILVA.

Înainte de orice, vreau să vă reamintesc că, pe lângă încurajarea lecturii, miza acestei campanii este una „ecologică”, să spun aşa. Adică, pentru fiecare  15 comentarii (de la autori diferiţi) la acest articol, se va planta un copac în numele meu (mai multe detalii găsiţi aici). Aşadar, am nevoie de ajutorul vostru să plantez nu un copac, ci mai mulţi. Asta presupune, deci, să veniţi în număr cât mai mare pe blog şi să lasaţi comentarii. Ce ziceţti, mă ajutaţi? Până pe 4 martie, în urma recenziilor publicate de bloggerii implicaţi în campanie, s-au strâns 104 copaci. Vă ţin la curent.

Acestea fiind spuse scrise, să-i dăm drumul.


Prima carte pe care vreau să o prezint este „Sănătatea copilului meu”. Am ales această lucrare din categoria „Carte academică/Medicină” din motive lesne de înţeles: vreau să fiu cât mai informată la acest capitol. Ca o mamă începătoare ce sunt, îmi doresc să adun cât mai multe informaţii utile legate de creşterea copilului, să fiu pregătită, să găsesc mereu soluţii pentru rezolvarea situaţiilor care se vor ivi. Adică vreau să fiu o mamă perfectă. Ştiu, e o utopie, dar eu măcar încerc. Iar o informaţie în plus nu strică.

Cartea mi-a plăcut foarte tare şi, zic eu, face parte din genul acelora pe care trebuie să le citeşti şi reciteşti din scoarţă-n scoarţă până bagi la cap ce scrie în paginile sale. Şi, pentru siguranţă, e bine să o laşi undeva la îndemână. Structurată în două părţi – „Primul ajutor” şi „Tratamentul celor mai frecvente boli” – cartea este o traducere din limba italiană.

Dar să le luăm pe rând.

1. „Primul ajutor”

În acest capitol sunteţi învăţaţi care sunt tehnicile de reanimare şi cum trebuie ele executate. Când e nevoie doar de masaj cardiac, de exemplu, sau doar de respiraţie gură la gură, ori chiar de amândouă. În plus, explicaţiile sunt însoţite de imagini lămuritoare. Sunt însă şi cazuri în care nu e nevoie de aceste manevre, ci copilul trebuie pus doar în „poziţia de siguranţă”. Adică aşa cum se vede în imagine.


De exemplu, în cazul axfisiei prin înecare (definită în carte ca fiind situaţia în care apa pătrunde în plămâni, înlocuind aerul, şi face ca respiraţia să se oprească), primul pas este să încercaţi să îi scoateţi din gură corpurile străine. Apoi, dacă respiră, dar e inconştient, el se aşază în poziţia de siguranţă şi se acoperă cu o pătură.

Un alt exemplu bun: ce să facem în cazul axfisiei prin sufocare.Autorii susţin că, în prima perioadă a copilăriei, sufocarea e provocată, de cele mai multe ori, din cauza mâncării oprite accidental pe traseul respirator (sau chiar a unei jucării micuţe băgate în gură de copil). Ei bine, în această situaţie, trebuie să încercaţi foarte-foarte uşor să scoateţi corpul străin din gură, asta dacă este la vedere. Dacă nu, se trece la executarea faimoasei şi salvatoarei manevre Heimlich. Pe care o găsiţi explicată în imaginea de jos.

Pe scurt, această primă parte a cărţii vă prezintă diverse situaţii de urgenţă în care este necesară o intervenţie imediată, până la sosirea ajutoarelor calificate. Citind-o, vei afla ce trebuie şi ce NU trebuie să faceţi în caz de:
–         axfisie prin înecare ori prin sufocare,
–         otrăvire cu substanţe toxice şi corozive,
–         şoc termic şi insolaţie
–         epistaxis (sângerări nazale)
–         răni şi hemoragii
–         electrocutare
–         fracturi şi traumatisme craniene
–         muşcături de animale
–         înţepături de insecte
–         şoc anafilactic
–         arsuri fizice şi chimice

2. „Tratamentul celor mai frecvente boli”

Partea a doua a cărţii este o prezentare, în ordine alfabetică, a bolilor cel mai des întâlnite la copii. Dar vă avertizez din start: doar pentru că acest capitol cuprinde cuvântul „Tratamentul”, asta nu înseamă că vi se vor oferi reţete pentru diversele afecţiuni prezentate. NU! Reţetele le luaţi de la medic. Cartea vă ajută să „descifraţi” anumite simptome, vi se spune care sunt cauzele care duc la apariţia unor afecţiuni şi ce puteţi face în anumite situaţii. De exemplu, că tot e sezonul favorabil, „Bronşita” e „definită” astfel: „Boală care constă în inflamarea acută a bronhiilor, căile respiratorii superioare. Este asociată, deseori, altor boli ca: sinuzita, laringita, traheita, pojarul, tusea convulsivă”. Bun. Odată dată definiţia, sunt prezentate simptomele, cauzele, apoi, la punctul „Ce este de făcut”, părinţii sunt sfătuţi aşa: „Este nevoie ca alimentaţia să fie atent supravegheată. Este bine să se evite alimentele care fac să crească producerea de mucus, cum ar fi laptele, lactatele, dulciurile şi prăjelile. Se recomandă să i se dea copilului multe lichide, în special apă, sucuri din fructe proaspete (lămâi, portocale, zmeură, afine, coacăze) şi din legume (morcovi şi ridichi)”. Atât! Fără medicamente!

Aşadar, o bijuterie de carte, care, clar, nu trebuie să lipsească din biblioteca părinţilor. Ba chiar, îndrăznesc să spun, că ea e aplicabilă şi în cazul adulţilor. Cel puţin prima parte a cărţii, care ne învaţă cum să acordăm primul ajutor.

Ei, v-am făcut curioşi?

42 Comments

  1. Spor la copacei!
    Eu cred ca ceva de genul asta ar trebui dat cadou in maternitate, in loc de cate tipuri de pampersi gasesti pe piata…

  2. Foarte utila e aceasta carte. Multumim ca ai impartasit cu noi informatiile.

  3. Ce-am mai cautat eu cand imi trebuia o carte ca aceasta! Dar nici acum nu-i tarziu…Imi place cum ai prezentat-o, ai scos in evidenta punctele tari!

  4. Eu am invatat manevra Heimlich fix inainte sa incep diversificarea… nu am folosit-o niciodata daaar, am fost mult mai linistita cand infigea fi-mea cate o bucata de mar sau morcov in gurita:)

    1. Ana, eu nu o ştiam decât din filme. Dar e bine să o ştii, preventiv. Din fericire, nici la noi nu a fost nevoie să o folosim în perioada diversificării.

  5. Da, m-ai facut curioasa:) I-ai facut o prezentare foarte frumoasa si cred ca ar trebui sa nu lipseasca din biblioteca unei mame.

  6. Foarte bune informatiile si utile, si eu sunt de parere ca ar trebui adunate intr-o brosura si date fiecarei mamici atunci cand iasa din maternitate, informatii despre cresterea, alimentarea , supravegherea copilului si stimularea in primele luni, care este foarte importanta si nu toata lumea o stie. Bafta la plantarea cat mai multor copaceii, ca avem nevoie.

  7. Cu cat mai multi copacei cu atat mai mult oxigen!! Si multa sanatate lui nenea Heimlich 🙂

  8. Interesanta prezentare, cred ca e utila in orice casa cu copii si poate fi oferita si cadou viitoarelor mamici.

  9. Pentru copii sanatosi, multi copacei plantati=mult aer curat 🙂

  10. interesanta alegerea ta, pt ca multi participanti, din ce am vazut, au ales beletristica. Cartea clar face parte din categoria must have. Succes la plantat copaci, avem nevoie de mai multe surse de oxigen!

  11. O intamplare haioasa si nu prea. am lasat copilul cu taticul sa ma duc pana la baie. Intre timp mancau necatarine, cel mic avea 10 luni, iar tati a zis ca e baiat mare si mananca singur din ea. Binenteles ca a muscat din nectarina,, nu a mestecat-o si s-a dus direct pe gat. Cand am iesit de la baie copilul era cu spatele la tati si vanat la fata. Am urlat sa-l ia in brate si sa-l puna pe-o parte, sa-l bata usor pe spate. Din avant copilul a ajuns cu capul in jos, iar nectarina a zburat spre mine. Nu citisem nimic de domeniu, dar acum cred ca nu m-as mai panica atat. Spor la cati mai multi copaci

    1. WOW!!!! Cred că aş fi înnebunit instant! Eu am fff mult de lucrat la capitolul panică, atunci când vine vorba de Alexia. Am mai auzit de la o mămică de faptul că dă roade întorsul copilului cu capul în jos şi scuturarea lui de un picior…
      Merci pt comment

  12. Interesanta cartea. Îmi place foarte mult prezentarea, asa ca o voi cumpara pentru sora mea, care va deveni mamica peste 3 luni. Bafta la plantat copacei, vrem sa te vedem la munca 😉

  13. interesanta carte. Chiar mi-as dori sa ne mai recomanzi cate ceva din ea, spor la plantat

  14. Ohhh, mi-ai amintit de cartea “mama si copilul” pe care o avea mami cand eram noi mici – ce imi mai placea:). Avea niste ilustratii tare frumoase.

    Felicitari pentru recenzie si sa avem spor la plantat copaci:)

  15. E minunat cand ideile practice se imbina cu lecturi atractive, asa cum este si cazul cartii de fata. Pana la urma, sunt anumite masuri care ar necesita o cunoastere mai buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: