”Salina portabilă”, adică aparatul de aerosoli cu sare, este o invenție 100% românească, realizată de o echipă de medici.
”Inhalatorul SaltMed distribuie micro-particule uscate de NaCl (n.m clorură de sodiu/sare minerală), fiind astfel eficient ca terapie adjuvantă în tratarea diverselor acțiuni ale căilor respiratorii superioare și inferioare: astm bronșic, bronșite, sinuzite, rinite, alergii respiratorii etc. Obținerea micro-particulelor uscate de NaCl se realizează printr-un procedeu de noutate absolută bazat pe trecerea forțată a aerului printr-un cartuș cu o structură specială de sare în stare uscată. Aparatul se recomandă a fi utilizat zilnic, una până la trei reprize de câte 30 de minute, sau mai mult,în funcție de recomandarea medicului. Se recomandă hidratarea corespunzătoare a organismului. Aparatul nu are contraindicații”.
Cam tehnic, nu? Asta scrie în cărțulia pe care am primit-o la pachet cu aparatul minune care promitea să ne scape de muci, tuse, nas înfundat (pe Alexia, dar și pe noi, adulții). Sătulă să tot bag în Alexia și în mine picături de desfundat nasul, aerosoli cu diverse soluții recomandate de medic și care să nu aibă efecte vizibile mai rapide, am decis să încerc acest nou aparat cu aer salin.
Practic, e ca și cum ai merge la salină. Din câte am citit, o oră pe zi ”mufat” la acest aparat echivalează cu o zi petrecută la o salină veritabilă. Aparatul a intrat în viața noastră cam acum trei luni, timp suficient să îl testăm de la mare, la mic, căci noi am fost cobai înaintea Alexiei.
Primul lucru pe care l-am obsrvat și m-a încântat la SaltMed a fost dimensiunea acestuia: mai mic decât aparatul de aerosoli din dotare. Și mai ușor
Apoi, odată băgat în priză, surpriză! Zgomotul scos de acesta în timpul funcționării este aproape insesizabil. „Buuun! Deci Alexia nu va mai chițăi când o voi mufa că nu va auzi la televizor”, mi-am zis.
Nefericită posesoare de laringită și tuse seacă, am fost prima care a testat acest aparat. Două reprize pe zi a câte 30 de minute. După 3 zile, am căpătat oareșce glas, iar episoadele de tuse s-au rărit. Am continuat o săptămână și după ce nu am mai avut nici un simptom.
Ce să zic? Am respirat noaptea fără picăturile de nas de care devenisem dependentă. Am scăpat de tusea aia enervantă și, spre nefericirea soțului din dotare, am prins glas mai repede decât în episodul trecut de laringită, când, cu antibiotice la bord, după vreo 8 zile graiul mi-a revenit ușor. Pam-pam!
Ioana, cea care mi-a prezentat produsul, mi-a spus că îmi voi da cu adevărat seama cât de bun este dacă îl voi folosi atunci când vom fi ”muci” de răciți. Muci+tuse+nas înfundat și alte „ingrediente” d-astea nasoale, care ne fac să ne urcăm pe pereți când le observăm la copiii noștri îndeosebi.
Din februarie și până acum, din fericire, Alexia a avut parte doar de mucișori și tuse seacă insistentă, dar de la primele semne le-am atacat cu ”salina portabilă”, cum am botezat eu aparatul minune. Poate și d-asta n-a ajuns copilul să se tăvălească pe jos din cauza unei viroze nesuferite.
Am ținut-o în cure de câte 30-45 de minute, uneori de două ori pe zi, alte dăți doar o dată pe zi. Mucii verzi abundenți au dispărut în cam patru zile a câte două reprize/zi, apoi am continuat, preventiv, până la două săptămâni de stat ”mufată” la sare o dată pe zi.
De tuse am uitat total, o tuse enervantă care o chinuia din decembire și care dispărea câte o săptămână, apoi revenea. Seacă și agasantă. Nici cu aerosoli, nici cu siropuri naturiste nu se lăsa învinsă. La culcare și dimineața, Alexia mea bătea toba. Asta se întâmplă iarnă de iarnă și primăvara, când dă puțin căldura.
În concluzie, cu liniuță de la capăt, iată de ce mi-a plăcut Saltmed și de de am decis să îl folosesc în detrimentul apararului de aerosoli pe care îl aveam:
- e mai mic, mai ușor, deci îl putem căra după noi fără să ne cocoșeze, fără să ne ocupe prea mult loc în valiză
- face foarte puțin zgomot
- nu are contraindicații
- poate fi folosit ca tratament preventiv, 30 minute/zi, cât să păstreze mucoasa curată și astfel să scadă riscul de infecție la nivel local
- ajută și împotriva rinitelor alergice de primăvară (ne pregătește cu întâlnirea neplăcută cu polenul)
- efectele, în cazul nostru, au fost vizibile în timp scurt
- cartușul cu sare poate fi folosit pentru 100 de ore, adică muuuult timp
- pentru a fi protejat de umezeală, cartușul cu sare vine la pachet cu un recipient resigilabil în care este obligatoriu să fie păstrat cât timp nu este utilizat
- după o săptămână de utilizare zilnică, noaptea dorm fără să mai fâsâi în nări picăturile de desfunfat nasul
- nu mai dau o căruță de bani pe siropuri minune să mă scape de tuse, de durerile din gât
- nu mai dau o căruță de bani pe picăturile de nas de la diverși producători (da, ajunsesem în faza în care trebuia să schimb frecvent marca de picături, pentru că nasul ”se obișnuia” cu un anumit produs și nu se mai desfunda 🙁 )
- nici nu o mai chinui pe Alexia cu aerosolii cu diverse substanțe care ”milos ulât”, motiv pentru care cam refuza să stea ”mufată”
Poate părea scump pentru unii, dar, în timp, vă veți da seama că ”și-a scos banii” cu vârf și îndesat. Și aparatul de aerosoli m-a costat o avere, având în vedere bugetul subțiat al familiei, dar, în timp, și-a făcut treaba. Asta până am descoperit SaltMed-ul 😉 care mi se pare muuuult mai bun!