salam-de-biscuiti

Salam de biscuiți ”chifteluțe” cu (sau fără) alcool

Noi suntem mari fani salam de biscuiți de casă. Înainte, îl făceam chiar sub forma aia clasică: lunguiață, ca de salam, înfășurat în celofan și, apoi, tăiat felii. Însă, la un moment dat, după ce am făcut eu, frumușel, compoziția, m-am trezit că nu mai aveam celofan. Așa că am improvizat și le-am făcut sub formă de biluțe. Sau ”chifteluțe”, cum le-am botezat eu. Au fost un succes imens, așa că am decis ca de fiecare dată să prepar salamul de biscuiți astfel. În timp, am modificat, am improvizat, am experimentat. De exemplu, de ceva vreme le pun în mijloc fie vișine din vișinată (fără sâmburi, firește), fie zmeură din zmeurată (și, așa, am scăpat de chinul cu scosul sâmburilor 😛 ). După N experimente, am ajuns la varianta pe care v-o prezint astăzi.

Ingrediente salam de biscuiți ”chifteluțe” cu alcool

  • 300 grame biscuiți (de preferat cei care se fărâmiță foarte ușor, gen Petit Beurre)
  • 1 l apă
  • 1 plic cacao
  • 125 grame unt
  • Nucă pisată
  • Esență rom
  • O linguriță coajă de portocală rasă
  • 250g Zahăr
  • Ulei pentru ungerea mâinilor când formați biluțele
  • Ornamente: nucă de cocos, “fire colorate de zahăr”, inimioare sau orice ornament colorat vă place.
  • Vișine din vișinată sau zmeură din zmeurată – pentru un gust mai deosebit
salam-de-biscuiti

Mod de preparare:

Primul pas: prepararea compoziției lichide. Într-un vas, se pune apa la fiert. Se adaugă zahărul și se lasă să fiarbă în clocot. Se adaugă cacao, puțin câte puțin și se amestecă (cu telul) pentru a evita apariția cocoloașelor. Apoi, se oprește focul și se adaugă untul, esența, coaja de lămâie. Se lasă la răcit. Este foarte important ca în momentul formării biluțelor/chiftelelor de salam de biscuiți, compoziția să fie rece!

Cât se răcește lichidul preparat mai devreme, vă ocupați de biscuiți. Eu am folosit robotul de bucătărie, dar ei pot fi zdrobiți și cu ajutorul sucitorului.

salm-de-biscuiti-8

Într-un vas se pun biscuiții fărâmițați și nuca. Peste ele să adaugă lichidul răcit puțin câte puțin și se lasă să se încorporeze. În funcție de puterea de absorbție a biscuiților, se folosește tot amestecul, sau mai puțin.

salam-de-biscuiti

Se amestecă până la omogenizare. ATENȚIE! Compoziția nu trebuie să fie prea moale! E de preferat ca respectiva compoziție să fie ceva mai ”tare” și nu o ”fleșcăială”.

salam-de-biscuiti

Atenție

1. ”Chifteluțele” de salam de biscuiți se dau prin ornamentele colorate din zahăr DUPĂ ce s-a răcit compoziția, pentru a evita topirea rapidă a ornamentelor.

2. Biluțele de salam de biscuiți tăvălite prin ornamentele colorate din zahăr trebuie consumate în max 2 zile, pentru că zahărul acela din ornamente începe să se topească (chiar și la frigider) și va lăsa un lichid pe biluțe.

Dacă vreți să le puneți și vișine din vișinată, sau, cum am făcut eu, zmeură din zmeurată, introduceți-le înainte de a începe să formați biluțele.

salm-de-biscuiti-4

Țineți la îndemână un vas cu ulei pentru a vă unge palmele înainte să formați chifteluțele de salam de biscuiți. Vă ajută să nu se lipească de mâini.
Se formează chifteluțele/biluțele, se tăvălesc prin ornamente, apoi se pun pe o farfurie/o tavă într-un singur rând, NU SUPRAPUSE!

salam-de-biscuiti

Pentru a se întări, se lasă la congelator maxim o oră, dacă vă grăbiți să le serviți musafirilor. Dacă nu, e OK și la frigider, dar consumate a doua zi, după ce s-a ”lăsat gustul”, vorba mamei. ”Chifteluțele” de salam de biscuiți se pot consuma ca atare sau cu puțină frișcă peste!

salam-de-biscuiti
Disclaimer!
Gătesc, dar nu sunt un maestru bucătar. Așa cum mă pricep, mai bine, mai puțin bine, încerc să fac o mâncare comestibilă. Am ars ceapa de nenumărate ori, am aruncat oale-ntregi cu mâncare. Dar așa am învățat să gătesc. Mă descurc onorabil, nu am omorât pe nimeni cu preparatele mele, iar dacă doriți să le încercați, aș fi onorată.
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag. Mă poți urmări și pe FACEBOOKpe INSTAGRAMdar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.

Join 18.2K other subscribers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close