Să vă zic ceva de dulce… ;)

De dulce bun 😉 Acum ceva timp a venit la mine un curier cu o pungă neagră din hârtie din care se auzea un clinchet de… borcane. Curioasă mai ceva ca o mâță am băgat repede nasul în pungă. Erau nişte borcănele cu ceva. De sus, din gura pungii, vedeam doar capacele cu o etichetă pe care era inscripționat cuvântul “Prier”. Am scos rapid un bocănel şi am văzut că era cu dulceață. Mi-a plăcut cum arăta, promitea că în voi găsi ceva bun acolo, în borcan.

Am desfăcut pe rând fiecare borcănel…

 

Dulceața de pere cu vanilie

 

Gemul de prune cu sâmburi (dar eu nu am dat de sâmburi… 😉 )

 

Gemul de mere cu scorţişoară şi cuişoare

 

Dulceața de struguri cu scorţişoară

M-au cucerit de la prima linguriță. Am avut senzația că muşc, pur şi simplu, din fructul din care erau făcute. Chiar şi mirosul e autentic, e “de acolo”, din vie, din livadă. Într-un top al preferințelor (fireşte, asta ține de gusturile mele), no1 este dulceața de struguri, urmată de… dulceața de struguri, apoi de cea… de struguri 😉 Nici celelalte nu mi-au displăcut, că doat d-aia le-am ”dovedit” rapid 😉

Le-a testat şi Alexia, căci tati nu a mai apucat, am avut noi două grijă ca el să rămână neîndulcit 😉 Care i-a plăcut ei? O las pe ea să vă spună:

Am stat de vorbă cu fetele care sunt în spatele acestui nume, Prier. ”Noi suntem Mirabela şi Raluca, iar din acest sezon am început, cu multă atenţie şi dedicaţie, să creăm gemuri şi dulceţuri”, şi-au început fetele povestea.
Au pornit de la ambiţia de a face dulceaţă foarte bună, naturală şi sănătoasă, FĂRĂ ZAHĂR, îndulcitori sintetici, gelifianţi sau conservanţi. ”Punem în valoare gustul fructelor folosind mirodenii, iar astfel gustul este autentic, bogat şi savuros”, mi-au explicat Mirabela şi Raluca. Despre ele şi bunătăţile lor, le las mai bine pe cele două să vorbească. Mi-au plăcut tare mult cum s-au prezentat, aşa că nu voi mai interveni eu cu vorbele mele:

”Suntem două verişoare din zona Argeşului, una lucreaza în media, cealaltă în IT.

Satul bunicilor noştri este pe valea Râului Doamnei, într-o zonă cunoscută pentru pomii fructiferi: mai ales meri şi pruni. Majoritatea oamenilor din această zonă produc fructe pe care le vând, iar ce nu pot vinde transformă în ţuică.

Noi ne-am gândit să ducem mai departe o altă modalitate tradiţională de conservare a fructelor, care ne aminteşte de copilăria în acest ţinut: dulceaţa.

Pentru că suntem preocupate de o alimentaţie sănătoasă, am decis să facem o dulceaţă… sănătoasă (nu adăugăm zahăr/nici îndulcitori sintetici, conservanţi, gelifianţi).

Am primit ajutor şi sfaturi de la mamele şi bunicile noastre şi cred că s-au simtit bine transmiţând mai departe către nepoate sau fiice din cunoştinţele şi experienţa lor. Istorioarele din tinereţea lor fac  farmecul serilor de toamnă în care facem dulceaţă în loc să lenevim în faţa televizorului. Echipa a fost completată de soţii noştri, care ne sunt alături în această întreprindere. Ne-am întors la rădăcinile noastre şi am simţit bucuria de a realiza ceva prin efort susţinut”.

 

 

3 Comments

  1. Arata delicios dulceata si gemul. Cine nu ar vrea sa le deguste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close