Din ciclul ”e weekend și am mai mult timp de bucătărit”, am pregătit un frumos și delicios tort de biscuiți de ne-am lins pe degete. Și noi și Alexia. E chiar foarte simplu de făcut, nu trebuie să fii maestru bucătar.
Am folosit pentru el atât biscuiți simpli, cât și cu cacao. Dar nu e musai să faceți la fel. În funcție de gusturi, puteți folosi fie biscuiți simpli, fie doar cu cacao. Sau, dacă vă place, îi puteți combina. Prefer biscuiții marca Mega Image pentru că mi s-au părut cei mai potriviți: nu sunt nici foarte tari, nici nu s-au fleșcăit după ce i-am însiropat, plus că sunt foarte ușor de modelat/manevrat. Acestea fiind zise, hai să purcedem.
INGREDIENTE:
Pentru cremă:
– un pachet de unt (merge și cu margarină Unirea)
– 800 ml lapte
– 300 g zahăr
– un plic cacao
– 4 linguri făină
– o linguriță esență de rom (mie îmi place să fie foarte aromat)
Pentru însiropat biscuiții:
– două pachete de biscuiți marcă proprie Mega Image (eu am folosit un pachet de biscuiți simpli și unul cu cacao)
– 300 ml apă
– 150 g zahăr
– o linguriță esență de rom
– un plic zahăr vanilat
MOD DE PREPARARE:
Mai întâi am făcut crema ca să aibă timp să se răcească în timp ce fac siropul și însiropez biscuiții.
Așadar, crema se prepară astfel:
Se pune untul/margarina la topit la foc mic
După ce untul/margarina s-a topit, se adaugă cele 300 de grame de zahăr și se amestecă mereu până ce zahărul se topește
Se pune făina puțin câte puțin și amestecați repede cu telul pentru a evita formarea cocoloașelor:
După ce s-a omogenizat bine, se adaugă cacao, pe același principiu ca și făina: amestecați repede să nu se formeze cocoloașe:
Se toarnă laptele și se ține pe foc (MIC!!!) 15-20 minute, până se îngroașă. Firește, amestecați mereu. Atenție, laptele să fie cald și nu de la frigider!
Crema astfel obținută se lasă la răcit. Dacă încercați tortul acesta iarna, scoateți cratița pe balcon sau pe unitatea externă a aerului condiționat (așa cum fac eu) și se răcește imediat 😉
Prepararea siropului:
Se pun 300 de ml de apă la fiert cu 150 gr zahăr. După ce s-a dizolvat zahărul, se oprește focul și se adaugă o linguriță cu esență de rom. Se lasă la răcit.
După ce s-a răcit siropul, se trece la ”asamblare”. Se înmoaie biscuiții unul câte unul, pe măsură ce îi așezați în platou:
Într-un platou, se așază un rând de biscuiți (însiropați) cu cacao, unul de biscuiți simpli. Sau îi aranjați cum vă place, depinde de imaginația fiecăruia. În capetele de rânduri am rupt biscuiții astfel încât să nu am spații goale (de aceea ziceam mai sus că biscuții marca proprie a Mega Image-ului sunt ușor de modelat):
Peste biscuiți se toarnă crema călduță, pentru că e mai ușor de manevrat așa decât rece-rece
Crema se întinde ușor pe toată suprafața și apoi se pun alți biscuiți, pe care îi însiropați fix înainte să îi așezați peste cremă:
Și puneți tot așa, un rând de biscuiți însiropați, unul de cremă, unul de biscuiți, unul de cremă. La final, deasupra se pune cremă, apoi se ornează cu cocos sau cu restul de biscuți pisați, cu nucă ori cu ce mai aveți prin bucătărie
Se lasă la rece peste noapte, cu muuultă răbdare. La final, va arăta așa:
Acu eu stric tastatura :)) Arată și cred că are și gust minunat! Mai ales așa ciocolatos 🙂 Poftă bună să aveți. Servește o felie și pentru mine 🙂
doar una? hai două, trei, nouă… cine crezi că se poate opri??
:):)) Îmi închipui că la ora asta deja este terminat tortul tău 🙂
păi ce credeai?
Excelente !!
merci