Supa cu găluște poate fi introdusă în meniul copilului după ce acesta a făcut 1 an, când poate mânca şi albuş de ou. Cel puţin aşa ne-a recomandat pediatra. Gălbenuşul pe la 6 luni şi albuşul pe la 1 an.
Ingrediente:
Două pulpe sau o pulpă+un spate, depinde ce aveţi prin congelator
Doi morcovi mari (eu am folosit morcov congelat)
Un ardei roşu
3 cartofi de mărime medie
O rădăcină de pătrunjel
Un păstârnac
O ceapă de mărime medie
Două ouă
15 linguri rase cu griş eu îl folosesc pe cel de la Arpis pentru că e foarte fin)
O lingură cu ulei
Pătrunjel
Sare sau delikat, după gust
Pentru o aromă aparte, se pot pune şi doi căţei de usturoi la fiert cu legumele
Mod de preparare:
Carnea se pârleşte puţin, apoi se spală bine. Se pune la fiert împreună cu ceapa cu tot cu foi. Ştiu de la soacră-mea acest truc: pentru a da o culoare aurie supei, se pune ceapa cu totul. Fireşte, o speli înainte şi îi tai „mustăţile”.
După ce ai spumat carnea, se adaugă legumele tocate mărunt şi cartofii întregi. Când s-au fiert şi acestea, se îndepărtează ceapa şi cartofii, iar carnea se scoate şi se taie bucăţele (asta dacă vreţi să aveţi şi carne în supă). Se adaugă găluştele, una câte una şi se lasă vreo 5 minute la fiert.
Apoi se pune sarea, carnea tocată înapoi şi pătrunjelul şi se mai ţine 5 minute pe foc. Pătrunjelul se dă în fiert pentru ca supa să nu se strice prea repede. Cel puţin vara, dacă vrei să ţii supa mai mult de 3 zile, e bine să fierbi pătrunjelul.
După ce opriţi focul, găluştele vor mai „trage” din supă. Dacă vi se pare că sunt tari, deh, se mai întâmplă, puteţi să le „înmuiaţi”, totuşi. E o metodă mai neortodoxă, dar merită făcută dacă nu vreţi să rămâneţi cu găluştele ca piatra. Practic, se iau cu spumiera găluştele şi se înţeapă pur şi simplu cu furculiţa. Astfel, supa pătrunde mai repede în ele şi le înmoaie. Eu aşa făceam până să ajung la formula magică de mai jos de preparare a găluştelor pufoase. Dar contează foarte mult tipul de griş folosit. După mai multe sortimente, am ajuns la concluzia că grişul de la Arpis e cel mai bun prieten al găluştelor 😉
Prepararea găluştelor:
Se folosesc ouă la temperatura camerei, nu direct de la frigider. Cu furculiţa, se bat ouăle şi se adaugă una câte una 15 linguri rase cu griş.
La final se pune uleiul – pentru a nu se „sparge” găluştele în supă.
Spor la gătit supă cu găluște!
Despre diversificare şi alte reţete, am scris aici.
multumim!