Am auzit tot mai multe mame vorbind despre minunile făcute de combinaţia cătină+miere. Ca urmare, m-am pus cu burta pe… net, să mă documentez temeinic. Deh, defect profesional! Am decis să trec la fapte. Aşa că, la începutul lui octombrie 2013, am făcut primul meu sirop de cătină cu miere. De atunci îl fac în fiecare an, dar din septembrie… cam așa. Și îmi fac rezerve la congelator, să mă țină până la primăvară. În sticle din plastic, în doze unice. Adică, pun fix cât sirop de cătină am nevoie pentru un ”cocktail” cu miere, pe care îl administrez copilului dimineața, pentru imunitate sau atunci când este ”fonfăită” vreo trei zile la rând.
Rețeta o împart cu voi și sunt curioasă să aflu cum v-a ieșit.
Ingrediente pentru siropul de cătină cu miere:
1 kilogram cătină
cca 300 g miere (eu folosesc polifloră, de tei sau de brad) luată direct de la apicultor. NU dintr-aceea de la hipermarket!
o linguriţă polen (opţional)
nervi tari, multă răbdare
Ustensile necesare:
Mojar, forfecuţă, tifon
Mod de preparare:
Am spălat cătina de cu seară, am lăsat-o la scurs câteva ore în sita DIN PLASTIC. Apoi până dimineaţă am lăsat-o pe şerveţele, să se absoarbă bine apa
Pentru că se spărgeau bobiţele de cătină când încercam să le desprind codiţele. Așa că am folosit o forfecuţă pentru a le tăia
Apoi, puse în mojar, am pisat la ele până mi-a venit acru. Într-un tifon dublu am pus pulpă cam cât un pumn şi mi-am încordat muşchii pentru a stoarce cu putere
Şi am stors, am stors, până am terminat toată cătina. Dintr-un kilogram, după mai bine de două ore de efort, am rămas cu vreo 300 ml de sirop. Asta atunci când am luat cătină în octombrie, perioadă în care era cam trecută. Când am folosit cătină prin august-septembrie, când e sezonul ei, m-am ales cam 500 ml sirop de catina. Pulpa rămasă în tifon n-am aruncat-o. Am pus-o la uscat pentru a o folosi la ceai
Într-un borcan de 400 g, am combinat cam trei sferturi miere, un sfert sirop de cătină (cca 150 ml). Surplusul de sirop l-am băgat la congelator, în două sticle din plastic. Când s-a terminat mierea preparată, am scos o sticlă cu sirop de cătină. Am amestecat-o cu alte cca 300 g de miere
Pe deasupra am pus 1-2 lingurițe cu bobiţe de polen (întregi sau pisate în mojar, cum preferați)
Am agitat cu simţ de răspundere, apoi am băgat la frigider. Cam 7 zile am lăsat la macerat. Zilnic am agitat borcanul, apoi am trecut la consumat. 2 linguriţe dimineaţa pe stomacul gol.
PONT pentru pasat cătina:
Nu folosiţi metal, căci oxideză şi apoi fermentează. Tocmai de aceea m-am chinuit să le pisez în mojar. Și nu cu blenderul, cum era mai rapid şi mai la îndemână. Mi s-a spus că va fermenta şi dacă se va combina cu mierea din comerţ.
Hai sănătate!
Despre diversificare şi alte reţete, am scris aici.
Interesanta reteta. Am miere poliflora luata de la cineva, mai trebuie sa imi cumpar 1 kg de catina. Cam naspa ca nu am mojar, dar am un pisalog de lemn si o sa folosesc un castron din ceramica. Pentru copii de 2 ani ce cantitate de amestec se administreaza?
Multumesc pentru reteta.
Luminita draga! nici eu nu folosesc mojar pentru ca nu imi trebuie, eu mixez catina si iese f. bine!
cea mai simpla metoda si mai rapida e sa le zdrobiti cu pumnii si cu mainile. doar sa folositi un vas mai mare si mai inalt sa nu stropiti in jur.
Dar aşa nu vei scoate din ele tot sucul…
Buna,
Am pus la frigider miere cu catina data prin blender, timp de ~ 2 saptamani, timp in care am amestecat periodic. Astazi cand am desfacut borcanul, am observat ca a inceput sa fermenteze, chiar a dat putin pe afara.
Este vreo problema ca fermenteaza? Sau e la fel de buna?
Imi este frica sa nu mai fie buna.
Multumesc
E bună de… aruncat! Tocmai de aceea nu se foloseşte blenderul sau orice altceva din metal. Pasează cătina într-un vas din plastic sau lemn, cu ustensile din plastic sau lemn. NU METAL!
Sanatate curata acest amestec!
Aveti grija la copii mici, mai bine dati-le diluata cu apa. Eu ii dadeam copilului meu de 2ani jumate, cate o lingurita dimineata,pe stomacul gol. Dupa 3 saptamani a inceput sa ii curga sange din nas. Dupa o saptamana de cercetari am ajuns la concluzia ca e de la catina. Pe internet am mai gasit cazuri asemănătoare. Am renuntat sa ii mai dau. Eu ,in schimb, nu am avut nimic. Multa sănătate!
Am facut si eu suc din catina, dar eu le-am pus direct in storcatorul de fructe.
Am facut pe loc , pentru consumul imediat. Nu eram sigura daca va rezista pe termen lung, in aceasta varianta si ma gandeam sa iau si pentru iarna catina , dar sa o congelez. Nu stiu insa daca asa isi va mai pastra proprietatile.
Eu prefer sa prepar sucul, sa il pun in recipiente mici din plastic la congelator
LA ce varsta este recomandat.Baietelul meu are 1 anisor.
din câte știu eu, mierea se introduce în alimentația copilului după 1 an. cel mai bine, însă, întreabă un medic
I-am dat si eu fetitei mele o jumatate de lingurita, diulata cu apa, dimineata. A fost ok , cu o singura exceptie – bebe a fost fresh pana la 10 seara. M-am prins ca e de la catina dupa 2 zile, am incercat si alta data – la fel. Asa ca, daca aveti un copil mai energic, plusul de vitamin C e cireasa de pe tort.
Eu fac in fiecare an cate 2 kg de catina, cu 2-2.5 kg miere. Catina o storc cu storcatorul de fructe. Cel mai important, ca sa nu fermenteze, este sa fie f bine uscata dupa spalare. Nu am avut niciodata probleme cu fermentarea. O mancam dimineata cu lingurita, o bem cu apa rece cand ne e sete sau cu apa calda cand ne e frig…e super, merita tot efortul de a o culege, alege, spala, usca, stoarce si amesteca cu miere.
Pt a desprinde bobitele de crengute fara efort si timp, pune-ti crengutele de catna in pungute si le bagati in congelator pt cateva minute atat cat sa nu inghete. si o sa cada singure bobitele de pe crengute.
Foarte interesant. Merci pt pont!
Procedand la zdrobirea fructului de catina, ati hidrolizat vitaminele liposolubile ( A,D.E.F) in mediul acid al sucului da catina.Noroc ca vitaminele distruse nu spun nimic!
Eu am cătină pusa la congelator și scot și pun direct în miere și le dau copiilor asa cu bobite. E foarte buna
Aşa am incercat şi eu, dar copilul a refuzat. Vrea doar sub forma de suc, amestecat cu miere si dat cu siringa
O intrebare …….se pastreaza sucul de catina in beci?
nu cred că în beci e la fel de frig ca la congelator, unde temperatura este constantă