Îmi place la nebunie plăcinta cu dovleac. Încă din copilărie. Dacă ar fi după mine, aș mânca plăcintă cu dovleac dimineață, la prânz și seara. Din acest motiv, în congelatorul meu este mereu o puguță cu dovleac ras. Astfel, pot face plăcintă indiferent de sezon.
Ingrediente
Aluatul:
– 700 g făină
– un vârf de cuţit cu sare
– două ouă
– un zahăr vanilat
– 25 g drojdie (un cub)
– 350 ml lapte sau apă călduţă
– o lingură zahăr
– 50 ml ulei
Umplutura
– un kilogram dovleac plăcintar
- 200 g zahăr
- scorţişoară (eu am folosit cam 3 linguriţe, căci îmi place la nebunie gustul de scorţişoară)
- două mâini zdravene cu nuci
- două linguri cu pesmet
Mod de preparare
Am făcut întâi umplutura, ca să aibă timp să se scurgă zeama din dovleacul călit. Aşadar, am curăţat dovleacul, l-am dat pe răzătoarea mare, într-o tigaie mare l-am pus la călit în două tranşe (ca să-mi fie uşor să amestec), am adăugat zahărul şi scorţişoara.
Preţ de 10 minute am tot învârtit, până s-a înmuiat bine şi şi-a lăsat zeama.
L-am pus la scurs în strecurătoare şi l-am lăsat aşa vreo alte 10 minute. Apoi am adăugat pesmetul, ca să mai tragă din sucul rămas
Am trecut la frământat.
Într-un castron am pus făina, sarea, ouăle, zahărul vanilat.
Separat, într-un bol, am dizolvat cubul de drojdie în zahăr, apoi am pus peste ele cam 100 ml din laptele/apa călduţ/ă şi le-am turnat peste făină şi am completat cu restul de lapte/apă rămas/ă. Am amestecat continuu, iniţial cu o furculiţă, apoi cu mâna. Am adăugat uleiul şi am tot amestecat. Coca a devenit elastică şi uşor de manevrat. Am lăsat-o 5-10 minute ”să se odihnească”. Apoi am tăiat-o în 4 bucăţi egale.
Foaia pentru rulouri se face subţire, se pune umplutura de dovleac, se presară nuca
Apoi am rulat cu grijă, iar prima margine am ”îndesat-o” puţin în umplutură, ca să obţin un model drăguţ, o umplutură în formă de ”sprirală” (ca în poza de la începutul postării)
După ce am terminat de rulat, am lipit bine-bine marginea, astfel încât să nu mă trezesc că mi se desface plăcinta la cuptor (am păţit-o, pentru că nu am lipit bine marginea de deasupra…)
Se unge cu pensula înmuiată în gălbenuş de ou pentru un luciu frumos şi se lasă la cuptor până se rumeneşte.
La final se pudrează
Dacă vreţi să impresionaţi cu un alt ”model”, atunci încercaţi varianta ”fâşii”.
Într-o formă rotundă de plăcintă se pune hârtie de copt, peste care se aşază un strat de cocă mai grosuţ decât acela folosit la rulori. Foaia se face mai mare decât forma de plăcintă Se pune umplutura, apoi se acoperă cu ”fâşii de cocă”
La final, se împachetează marginile din afara formei peste fâşii şi se presează bine. Se unge cu pensula înmuiată în gălbenuş, apoi se dă la cuptor
Se lasă la cuptor până se rumeneşte
După ce s-a răcit, se pudrează
Spor la făcut plăcintă cu dovleac!
Despre diversificare şi alte reţete, am scris aici.
Yummmyyy…..n-am alt comentariu….pana la mine amiroase minunatia asta! 🙂
Arată minunat! Parcă-mi și miroase în casă…păcat că nu mai găsesc dovleac aici 🙂
am incercat si eu a iesit super numai ca eu folosesc zahar tos nu farin pt ca este prea fin si nu mai simti asa de bine dulceata !
mă bucur că ţi-a ieşit! 😉
Ciao! Ce bun! Maine trebuie sa fac ceva dulce, imi place reteta.