Alexia a mâncat prima oară ciorbă de perişoare pe la 2 ani şi jumătate şi i-a plăcut la nebunie. Dar neacrită. Acum, o vrea doar cu borş. Şi, apropo de borş, acum fii-mea îl bea ca pe apă 😉 Când mergem la piaţă, prima oprire e musai la mamaie care vinde borş…
Ingrediente:
400 g carne tocată amestec vită+porc (pentru 40 şi ceva de perişoare)
300 g oase vită sau porc
Două linguri orez
3 ouă (1 la perişoare, 2 de pus la final în ciorbă)
O ceapă mare
Un litru de borş (mai mult sau mai puţin, depinde de cât de acră vă place ciorba)
Doi morcovi
Un păstârnac
O rădăcină de pătrunjel
O rădăcină mică de ţelină
O legătură de leuştean
O legătură mică de pătrunjel (pentru perişoare)
400 g roşii în conservă tăiate şi decojite
Un ardei roşu mic
Sare/delikat, piper – după gust
O linguriţă cu cimbru
4 litri apă
Mod de preparare
* Se spală oasele bine şi se pun la fiert în 4 litri de apă cu o linguriţă cu sare. Cele de vită (m-a învăţat pe mine o doamnă în vârstă), înainte de a le pune la fiert, se ţin câteva minute într-un vas cu apă fierbinte de la robinet, iar apa se schimbă de 2-3 ori. Asta pentru a scoate sângele mai repede din carne. Revenind la oala noastră de pe foc, trebuie să aveţi grijă să spumaţi continuu. După cam 15 – 20 minute de fiert se scot oasele din zeamă.
* Se curăţă legumele şi se toacă mărunt (sau, dacă vreţi, le daţi prin răzătoarea mică). Ceapa se pune întreagă (se scoate mai târziu şi se aruncă). Toate acestea se pun în apa în care au fiert oasele
În timp ce fierb legumele se pregătesc perişoarele. Se fierbe orezul cinci minute, apoi se scurge bine de apă. Carnea tocată se amestecă într-un bol cu orezul, oul, pătrunjelul şi sare după gust. Se amestecă bine bine, apoi se formează perişoarele. E bine să aveţi un castronel cu apă pe masă în care să vă „înmuiaţi” mâinle, ca să nu se lipească de palme carnea. Perişoarele se pun peste legumele fierte după ce aţi scos ceapa. Se adaugă sare/delikat după gust şi se lasă să fiarbă.
* Într-un vas separat se pune borşul la fiert, apoi se toarnă în ciorbă când au fiert perişoarele. Se mai lasă la fiert câteva minute şi se adaugă leuşteanul + cimbrul.
* La final, după ce aţi oprit focul, se adaugă celelalte două ouă bătute într-o cană, în timp ce amestecaţi uşor (așa veți avea ”franjuri” din ouă, și nu o ”pleașcă” mare)
Poftă bună!
Spor la gătit ciorbă de perișoare!
Despre diversificare şi alte reţete, am scris aici.
Disclaimer!
Gătesc, dar nu sunt un maestru bucătar. Așa cum mă pricep, mai bine, mai puțin bine, încerc să fac o mâncare comestibilă. Am ars ceapa de nenumărate ori, am aruncat oale-ntregi cu mâncare. Dar așa am învățat să gătesc. Mă descurc onorabil, nu am omorât pe nimeni cu preparatele mele, iar dacă doriți să le încercați, aș fi onorată.