După ce v-am arătat cum face fata mea clătite, acum vin cu o rețetă de papanași. Pe care tot fata mea i-a făcut. De data asta, nu singură, ci cu ajutorul lui tati. Dar și cu ajutorul noii noastre ”jucării”: robotul de bucătărie Panasonic MK-F800, pe care i l-am luat cadou lui tati cu ocazia majoratului nostru. Adică 18 ani de când ne-am mutat sub același acoperiș. 18 ani de când am luat primele lecții de gătit de la el 😉
Să revenim la faptul că Alexiei îi place din ce în ce mai mult să gătească. SĂ GĂTEASCĂ EA, nu să ne ajute la gătit! Practic, pentru ea, gătitul este un fel de joacă. De fapt, tot ce ține de bucătărie îi place. Este plăcerea ei să ne pregătească masa. Ne dă afară din bucătărie și nu ne lasă să ne uităm la masă până nu face ea tot aranjamentul. Farfurii pentru toți trei, tacâmurile puse în șervețele, pahare, pâine ș.a.m.d.
Spre gătit am lăsat-o să vină ea. Nu am forțat-o să ne ajute, nu am obligat-o să stea cu noi și să învețe. Când a dorit ea, a stat cu noi, când nu… nu. Și, pas cu pas, greșeală după greșeală, Alexia a început să învețe cum să gătească. Este un ajutor minunat în bucătărie. Și face totul cu plăcere, de bună voie. Pentru ea, gătitul e o joacă. Și un mod de conectare cu noi.
Disclaimer: nu sunt un maestru bucătar, ci o femeie obișnuită, care nu pretinde că face preparate ca la carte, ca un adevărat chef. Știu să gătesc atât cât să nu-mi omor familia și musafirii cu preparatele mele. Pe blogul meu nu vei vedea fotografii cu preparate care să arate ca în revistele de specialitate sau ca în emisiunile culinare. Eu public imagini cu mâncare făcută pentru în casă, nu pentru vreun concurs ”de frumusețe”. Dar tot ce fac în bucătărie îți garantez că este comestibil 😉
Hai că m-am lăsat dusă de val și am uitat de rețeta de papanași. Așadar, în această postare vreau să vă arăt cum facem noi papanașii. Mă rog, ca să fiu politically correct, vreau să vă arăt cum fac Alexia+tati papanașii. Căci eu am fost cameramanul de serviciu în timp ce ei s-au jucat cu noua noastră ”jucărie” de bucătărie pe care până și fii-mea a învățat imediat cum o poate folosi. Ea nu a citit, ca noi, manualul de utilizare. A văzut cum am făcut noi și a memorat rapid!
Nu spun gogoși (gogoși… papanași… aici am încercat un joc de cuvinte, mi-a ieșit?). Mai bine priviți și vă convingeți.
Link video: https://www.youtube.com/watch?v=vBlfnMnDwVM
Așadar, pentru 7-8 papanași, aveți nevoie de următoarele de ingrediente:
- 500 grame de brânză dulce de vaci
- 300 grame de făină
- 100 grame de zahăr
- Două ouă
- O linguriță coajă rasă de la o lămâie + o portocală
- Esență de vanilie
- Jumătate de plic de praf de copt
- Ulei în care se vor prăji papanașii
- Smântână fermentată (pe care o puneți peste papanași, atunci când îi consumați)
- Dulceață. Noi folosim fie de cireșe amare, de vișine, sau de afine. Voi puneți ce dulceață vă place.
După ce ați preparat aluatul ca în clipul de mai sus, puneți uleiul la încins. Formați gogoșelele și le prăjiți.