Primul ajutor. Episodul no 2 – Loviturile interscapulare

Acum ceva timp am început serialul ”Primul ajutor” , realizat pe baza informaţiilor primite la cursul gratuit oganizat de lectiadeprimajutor.ro. Speram ca episoadele să se succeadă ceva mai rapid. Dar nu a fost să fie. Însă să nu credeţi că am abandonat proiectul. Nicidecum! Aşa cum am promis, în episodul 2 voi scrie despre ”loviturile interscapulare”. Fără alte introduceri, trec la treabă.
La ”loviturile interscapulare” apelăm cu toţii atunci când ne înecăm în timp ce mâncăm/gustăm/bem ceva. În spatele acestei formulări preţioase se ascund banalele lovituri în spate, cum, cred, lesne v-aţi dat seama. Acestea se aplică diferit la sugari şi la copiii de peste un an. Diferite sunt poziţia în care stă victima, dar şi intensitatea loviturilor. Logic.
Înainte de orice, e important să ştiţi care e locul corect unde să aplicaţi loviturile. Pentru că, de exemplu, dacă loviţi prea jos, atunci efectul nu e cel dorit, ci acela de a împinge obiectul înghiţit în jos, în loc să-l facem să iasă pe gură.
Aşa că, atenţie mare la explicaţiile date de către doamna doctor Medințu Olguța, din partea SMURD:

Loviturile interscapulare la sugari

– Copilul se pune ”încălecat” pe braţul adultului
– Cu podul palmei îi susţinem bărbia şi pieptul
– Aplicăm 5 lovituri interscapulare
9538535609_ce57ce2939_o

Loviturile interscapulare la copiii de peste 1 an

– Se pune copilul în poziţie şezută, cu capul puţin aplecat în faţă
– Se aplică loviturile. 5 la număr
– Încurajăm copilul să tuşească
– Reluăm

Urmează:
Episodul no 3 – Metoda Heimlich
Episodul no 4 – Subluxaţia mandibulei & hiperextensia capului
Episodul no 5 – Ventilaţiile
Episodul no 6 – Compresiile toracice

NOTĂ!
Este interzisă preluarea şi/sau reproducerea parţială şi/sau integrală a informaţiilor scrise, a fotografiilor şi a filmelor din cadrul acestui articol fără acordul expres, în scris, al autoarei, Cristina Ologeanu (cristina.ologeanu@gmail.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close