Primele analize ale copilului- colesterolul mărit la bebeluşi

Notă:
Pentru persoanele interesate de alte detalii legate de analize, vreau să precizez din start că am avut trimitere de la medicul de familie pentru cele pe care i le-am făcut Alexiei, deci  nu au costat. Am făcut setul de bază de analize sânge+urină. Însă eu nu am putut recolta urină (pentru că picea nu a vurt nici stimulată cu duşul cu apă caldă să facă pipi în borcănel – cică aşa se recoltează urina la bebicii care nu fac la oliţă), aşa că am mers la clinică doar pt a i se lua sânge. Denumirile găsiţi în primul buletin de analize (primele 3 poze). Al doilea set de analize (cel cu rezultate ok) l-am făcut contracost pentru că Synevo nu mai avea plafon pentru analize decontate de CASMB. Acelea au costat 30 lei.

Aici vă spuneam că i-am făcut Alexiei un set de analize, de rutină, la împlinirea vârstei de 1 an. Motivul: am vrut eu să îi fac nişte teste, pur şi simplu. Alexia era bine-merci, nu dădea nici un semn de boală. Am mers pe principiul că anual e bine să faci un set de analize şi, cum fii-mea făcuse anul, nu am mai stat pe gânduri. Am aflat că Synevo e printre cele mai bune clinici în materie de prelucrarea datelor, dar şi la capitolul recoltare. Aşa că am mers frumuşel la medicul de familie (care e şi pediatra Alexiei) şi am cerut o trimitere, după ce i-am spus toată polologhia de mai sus. Dna dr ne-a scris un frumos bileţel şi ne-am dus cu el la Synevo Unirii – că era mai aproape de casă. Abia ulterior am aflat că la Colentina e secţia de pediatrie despre care povestea Gabi. Dar n-a fost chiar atât de rău la recoltare. A plâns Alexia, nu pot spune că a râs cu gura până la urechi, dar nu a făcut un scandal monstru, cum mă aşteptam eu să fie. Rezultatele pe care le-am primit au fost îngrijorătoare.
Colesterolul şi trigliceridele erau la valori aproape duble decât ar fi trebuit să fie la un copil de un an.

Cum pediatra era plecată, am cerut sfatul mămicilor de pe Facebook.

Între timp am căutat pe net informaţii despre colesterolul mărit la bebeluşi şi la copii. Am găsit mai mult informaţii adresate adulţilor, nu şi copiilor. O să vi le redau mai jos, după ce termin cu povestea mea.

Am sunat şi la laborator, poate poate era vreo greşeală. Era logic ca ăia să spună că nu au greşit… Mi s-a explicat că datele sunt interpretate de un calculator, nu de o persoană care poate greşi calculele…

După vizita la pediatru am rămas tot ca boul în ceaţă, pentru că nici ea nu şi-a putut explica valorile mari ale colesterolului şi trigliceridelor. “Cu ce mama naibii o hrăneşti???” – a fost prima reacţie a dnei dr. “Chestii cât mai uşoare. Carne foarte puţină, doar pulpe şi piept de curcan, vită şi ficat de curcan-ăsta mai rarăuţ că e mai drăguţ. Pui nu îi dau pentru că am văzut că producătorii bagă hormoni de creştere în ei. Merg pe principiul să îi dau cât mai multe legume atâta timp cât încă pot deţine eu controlul asupra regimului ei alimentar”-i-am răspuns eu dnei dr. Soluţia ei: repetăm analizele peste o lună. Dar, până atunci să îi dau ulei de peşte şi Omega3.  Aşa că, timp de o lună, i-am dat Alexiei 5ml/zi de ulei de peşte îmbogăţit cu Omega 3.

În plus, am băgat la greu conopidă fiartă, despre care am citit că e bună la scăderea colesterolului. Norocul meu că l-a acceptat o perioadă, dar s-a săturat după 2 săptămâni de mâncat conopidă fiartă… Culmea, simplă o accepta, dar gătitiă o scuipa. Curios. În fine. Apoi am înlocuit laptele de 3,5 grăsime – pe care îl foloseam doar la fierturi (orez fiert, griş şi paste cu lapte) cu cel de 1,5 sau chiar 0,5% grăsime. Smântână am început să îi dau mai puţină.

A trecut luna, am mers din nou la Synevo să refac analizele. De data aceasta doar colesterolul+trigliceridele. Tot pachetul a costat 30 ron. La recoltare am fost întrebată de ce fac astfel de analize. Am spus doar că la primele au ieşit valori aproape duble faţă de cele normale. “Ei, doamnă, poate a fost o greşeală”, îmi spune doamna drăguţă, care i-a luat sânge Alexiei şi data trecută. Apoi, după ce i-am spus că tot la Synevo le-am făcut şi pe primele, a dat verdictul: “Înseamnă că au fost corecte”, apoi i-a dat Alexiei o jucărie cadou şi ne-a trimis acasă. În aceeaşi zi, pe seară, primesc SMS că sunt gata rezultatele. Am lăsat totul baltă (hrăneam copilul la ora aceea) şi am sărit la calculator să văd ce şi cum au trimis pe e-mail. Rezultatele: foarte bune! Fericire, extaz! S-a lăsat cu chiuit. Totul era normal!

Concluzia: fie a fost o eroare, fie, într-adevăr, Alexia a avut colesterolul mare, iar regimul+uleiul de peşte au dat roade. Oricum, continuăm cu uleiul de peşte deoarece e bun pentru întărirea sistemului imunitar. Asta am observat-o după ce fii-mea s-a jucat cu o fetiţă răcită cobză şi nu a păţit nimic. Până acum nu s-a întâmplat ca ea să stea lângă un copil răcit şi să nu o lovească şi pe ea tusea şi mucii…

Iată şi câteva chestii despre colesterol, bine de ştiut…

Aici  am dat peste un text scris de medicul Gily Ionescu. Acelaşi medic a tradus şi acest test online care te ajută să afli dacă regimul tău alimentar e sau nu unul sănătos.

Acest doctor spune că există câteva principii fundamentale legate de colesterol:

Colesterolul se găseşte numai în alimente de origine animală.

Colesterolul sangvin are două surse: colesterolul exogen, din dietă, şi cel endogen, sintetizat de ficat.

Dieta vegetariană are efecte comparabile cu medicamentele de scădere a colesterolului

Genele contează. Există persoane care suferă de boli ereditare care alterează modul în care ficatul sintetizează colesterolul.

Colesterolul crescut scade repede cu dieta adecvată

Iată şi un tabel al alimentelor care (nu) conţin colesterol

Alimente bogate in colesterol

Aliment Cantitatea

Colesterol

Ou fiert

1

225 mg

Branza grasa

30 g

27 mg

Cascaval

30 g

19 mg

Unt

100 g

250 mg

Carne de miel

100 g

70 mg

Friptura de vaca

100 g

70 mg

Carne de pasare

100 g

60 mg

Rinichi de vita

100 g

375 mg

Ficat de vita

100 g

300 mg

Inghetata

100 g

45 mg

Tort

100 g

260 mg

Alimente care nu contin colesterol

Aliment Colesterol
Toate verdeturile si legumele 0 mg
Toate fructele 0 mg
Toate cerealele 0 mg
Toate leguminoasele 0 mg
Toate nucile si semintele 0 mg
Toate uleiurile vegetale 0 mg

Pe acest site am găsit atât informaţii generale, cât şi despre colesterolul crescut la copii – dar la unii mai măricei decât Alexia.

“Alimentaţia dezechilibrată a copiilor şi lipsa exerciţiului fizic duc la creşterea nivelului colesterolului încă de la vârste foarte fragede. Dar specialiştii spun că numărul cel mai mare de cazuri de copii mici cu valori peste limita maximă ale colesterolului se înregistrează în rândul celor cu o istorie familială de hipercolesterolemie. Mai exact, dacă un singur părinte are probleme cu nivelul grăsimilor din sânge, există un risc foarte mare ca şi copilul să prezinte astfel de tulburări.

Se îngustează vasele de sânge

În timp, excesul de grăsimi din sânge începe să se depună pe pereţii vaselor de sânge, alcătuind astfel plăci de aterom, specifice afecţiunii numită ateroscleroză. Această afecţiune constă în îngroşarea pereţilor vaselor de sânge, în îngustarea lor şi, într-o ultimă fază, în blocarea lor, astfel încât sângele nu mai poate circula prin ele şi determină fie un infarct miocardic, fie un accident
vascular.

„Copiii cu un nivel foarte mare al colesterolului ajung adulţi cu risc crescut de boli cardiovasculare, ba, mai mult, riscă să facă infarct miocardic sau accident vascular cerebral la 20-30 de ani”, atrage atenţia profesorul doctor Marius Vintilă, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti.

În cadrul unui studiu efectuat în anul 2002 pe vasele de sânge ale unor inimi de la donatori tineri, s-a constatat că, în cazul inimilor de la donatori de 30 de ani, o treime prezentau ateroscleroză pe coronare (vasele care alimentează inima cu sânge).

Sunt necesare teste specifice de la doi ani

În ceea ce priveşte nivelul colesterolului, factorul genetic este foarte important. „În cazul copiilor care au părinţi cu hipercolesterolemie, ateroscleroza poate începe încă de la vârsta de şase ani”, semnalează profesorul doctor Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. De aceea, mai ales în cazul în care este cunoscut istoricul familial de nivel crescut al grăsimilor din sânge, sunt necesare teste specifice pentru copii încă de la vârste fragede.

„Din păcate, în prezent, mai ales la noi în ţară, foarte puţini medici de familie recomandă, pe lângă testele uzuale pentru copii, şi o analiză de depistare a nivelului colesterolului total şi al colesterolului HDL («rău»)”, spune prof. dr. Nicolae Hâncu. Screeningul colesterolului ar trebui să se facă începând cu vârsta de doi ani, iar în cazul unui nivel la limita superioară sau peste aceasta, este nevoie de o dietă adecvată şi de un program regulat de mişcare până în jurul vârstei de zece ani. Dacă şi la această vârstă valorile colesterolului total depăşesc cu mult 150 mg/dl (valoarea normală), este necesară administrarea unui tratament medicamentos, la recomandarea medicului. Până în prezent, nu exista posibilitatea tratării hipercolesterolemiei la copii cu statine, însă un studiu recent a permis extinderea ariei de recomandări a rosuvastatinei (Crestor) la adolescenţi şi la copiii de peste zece ani”, sursa: adevarul.ro

15 Comments

  1. colesterolul marit nu este deloc rezultatul consumului de alimente care contin grasimi animale saturate ci a fainoaselor si al dulciurilor.

    Poti linistita sa renunti la grisuletul cu lapte, un aliment practic fara valoare nutritiva, la alte meniuri asemanatoare si sa-i dai copilului alimentele nedegresate fara de care NU i se dezvolta sistemul nervos.

    iar cereale – doar integrale.

    1. Zoozie, Alexia abia dacă se atinge de paste… Pâine şi biscuiţi mănâncă, dar atât cât să nu spun că le refuză… Cât despre griş, nu înţeleg de ce s espune că nu are valoare nutritivă… păi laptele cu care îl prepari…. Plus că eu îl fac mai zemos şi îl combin cu cereale. Îţi mulţumesc pentru sfaturi

    1. Dumitru, aici te contrazic: mai bine ştii din timp dacă e ceva (Doamne fereşte!) în neregulă, decât să te trezeşti prea târziu. Dacă sănătatea mea o neglijez, cu a copilului nu e de joacă… Mai bine dau nişte bani “de pomană! pe analize, să constat că e totul ok decât să am surprize neplăcute. Aşa gândesc eu. Fiecare face cum crede, logic

  2. Si eu cred ca analizele trebuiesc facute periodic la copii (ca si la adulti de altfel). Sigur ca e ma usor sa previi sau sa vezi semnelele din timp decat cand este tarziu si grav., nu trebuiesc asteptate semne de boala ptr a merge la medic.
    Ma intreb si eu de ceva vreme daca sa ii dau copilului ule4i de peste si Omega3, am sa intreb totusi doctorita. desi Dante este un copil foarte sanatos, nici raceala nu se prinde de el iar cand se prinde pleaca in trei zile fara nici un tratament in afara de vit C, ma gandesc ca nu e rau sa ajutam organismul sa se intareasca, mai ales ca urmeaza gradinita.
    util articolul tau Cristina, asa invatam si noi din experienta altora. Sa fiti sanatoase si vesele!

    1. Eşti o norocoasă în privinţa sănătăţii lui Dante… Felicitări! Cât despre utilitatea acestui articol, m-am gândit să-l scriu tocmai pentru că eu nu am găsit suficiente informaţii când am avut nevoie. Sunt convinsă că, din păcate, şi alte mămici se vor confrunta cu aceeaşi problemă şi e bine să ştie ce au făcut altele într-o situaţie similară.

  3. Foarte util articolul tau!Ma bucur pentru Alexia ca este bine.Nici nu avea cum altfel cu o mamica asa grijulie.
    Referitor la analizele la Synevo iti pot spune ca mai sunt si erori.Mie personal mi s-a intamplat…Si culmea,tot cu trigliceride si colesterol.Facute la 4 zile diferenta.M-au chemat ca nu era sange suficient ptr toate analizele.Si ,surpriza a fost cand am vazut trigliceride si colesterol pe ambele buletine.Insa pe un buletin erau bune iar pe celalalt valori super mari.Deci se intampla!

    1. Merci frumos. Şi pentru aprecieri, dar şi pentru că mi-ai împărtăşit din experienţa ta. Şi eu cred(de fapt mă forţez să cred) că a fost o eroare. Am o teamă teribilă de boli. Nu pt mine, ci pt cei dragi. Te mai aştept pe aici

  4. urina se poate colecta in niste pungute speciale pediatrice, se gasesc in toate farmaciile, costa in jur de 1 leu punguta. Mie mi-au explicat asistentele de la Medlife cum se pun dar de reusit, am reusit de abia cu a cincea punguta sa prind niste pipilica

  5. si eu am cu fata mea aceeasi problema…are 1 an si 11 luni si ne-a iesit colesterolul 208:(…ne-a fost recomandat uleiul de peste+omega 3…sper sa avem aceleasi rezulatte bune ca ale voastre..felicitari

  6. buna,sunt claudia,am baietelul de 7 ani,si are colesterolul de 280,sunt f speriata,are 35 kg si e si inaltut,l-am cresct cu prerarate de la tara,lapte,gaina,ou,vitel,etc.nu i-am dat prea multe duciuri-ex 2 tabletele de cioco/zi,nu paine,biscuiti,etc
    e grasan am mai tinut si dieta,are conformatia lui tati,1,90si 96 kg/dar care are colesterol bun
    medicamente i-am dat in special-homeopate,si tot cu homeopate urmam si pt scaderea colesterolului ,dar am mari emotii,face si sport,dansuri,dar nu stiu la cine sa merg in bucuresti,noi fiind din PITESTI,ajutati-ma cu sfaturi

    1. draga Claudia….cam aceeasi problema o avem cu nepotica cea mare,7 ani-37kg..colesterol 214……etc…are si sani ca la fetitele de 10-11 ani…ufffffffffffffff…da-mi te rog indicatii…ce…la cine ai gasit solutii si informatii pentru a-ti ajuta baiatul…sper ca e bine si…..te salut..cu multumiri anticipare,elena r.bunica din galati.

  7. uleiul de peste , cel de la lysi a facut doar sa ii creasca colesterolul baietelului meu de 2 ani si 6 luni , daca este acel colesterol de tip familial poti sa ii dai numai iarba sa manance ca tot nu scade !!!

  8. Mai bine stii din timp ce are copilul tau si sa poti face ceva sa previi decat sa nu stii deloc. Chiar daca te panichezi initial, macar afli ce nu e in regula si faci ceva in privinta asta. Imagineaza-ti cum ar fi sa nu stii si sa afli prea tarziu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close