pregatiri pentru scoala

Pregătiri pentru școală. (Cum să) Nu faceți cumpărături inutile

Noul an școlar bate la ușă. Odată cu începerea lui, părinții intră în febra cumpărăturilor pentru școală. Durerile de cap vin la pachet, vrem nu vrem, când dăm iama în magazine să cumpărăm rechizite și toate cele pe care noi le considerăm necesare pentru școală.Când fata mea, Alexia, a mers la clasa pregătitoare, am dat o gaură serioasă în bugetul familiei cu tot ce am cumpărat. Nici nu se sfârșise luna august, că eu eram pusă pe cumpărături, în dorința de a evita aglomerația. Rău am făcut! De ce? Pentru că am luat ce am considerat EU că i-ar trebui copilului. Așa că am îndesat în coșul de cumpărături caiete, creioane, stilouri, rigle, gume de șters, lipici, acuarele, coperte de caiete, de cărți, trening, cămăși, pantaloni, colanți ș.a.m.d.

După prima ședință cu părinții, am aflat că multe dintre cele de mai sus nu îi trebuiau și a fost nevoie să cumpăr altele. Așa că, acum, în cunoștință de cauză, vă pot spune:

Cum să vă pregătiți eficient pentru școală

Primul sfat și, totodată, regula de aur pentru fiecare început de an școlar este: NU VĂ GRĂBIȚI! Oferte sunt toată luna septembrie, deci, și după începerea școlii veți găsi în magazine produse pentru școală.

Al doilea sfat: așteptați ședința cu părinții!

De regulă, ședințele se țin în prima săptămână de școală. Fiecare cadru didactic are preferințele sale. Nu mai e ca pe vremea lui Ceaușescu, când regulile și necesarul erau stas, adică aceleași pentru toate școlile. În cadrul ședinței veți afla:

  • ce materiale au nevoie la clasă
  • care este echipamentul sportiv și uniforma agreate
  • dacă se țin sau nu la clasă caietele de lucru
  • ce ustensile de scris sunt necesare. De exemplu, la clasa Alexiei, nu s-a scris cu stiloul. Nici de rigle nu au avut nevoie
  • ce să conțină gustarea adusă de acasă
  • ce fel de acuarele vor folosi copiii la oră. De fapt, vi se va comunica tot necesarul pentru orele de pictură. La noi, de exemplu, a fost nevoie de o ”față de masă”, o mușama, sau un celofan, pentru a acoperi banca.  Opțional, părinții au dotat copiii cu pelerine de protecție pentru uniforme. Dar, în cele mai multe cazuri, au dat adevărate bătăi de cap pusul și scosul lor 😉
  • pe ce fel de caiete se va lucra. Nouă ni s-au cerut doar două caiete A5, cu foaie velină, în rest, s-a lucrat pe acele caiete/cărți speciale, cumpărate de la o editură agreată de părinți și de profesor

Alegerea ghiozdanului pentru clasa pregătitoare

Tot din experiență vă vorbesc și la acest capitol. Speriată de gândul că Alexia va trebui să își rupă spatele cărând zilnic greutăți, i-am cumpărat un troler. Doar că s-a dovedit util mai mult întru distracția ei. Excepție zilele de vineri, când primea acasă toate caietele de lucru. Așa că, pentru restul zilelor din săptămână, i-am luat unul mai micuț, ușor de dus în spate, în care avea doar sticla cu apă, cutia cu sandviș, penarul și o jucărie mică.

Așadar, nu vă grăbiți! Așteptați ședința cu părinții și veți afla tot ce va avea copilul nevoie la școală, fie că merge în clasa pregătitoare, clasa I sau a VIII-a.

Un an școlar liniștit vă doresc!

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

8 Comments

  1. Si noi avem mai multe ghiozdane si rucsacele. Pentru drumuri diferite. Herlitz a fost cel mai bun. L-am primit. 🙂 Dupa 3 ani de scoala, am invatat sa nu mai cumpar nimic decat de pe lista doamnei. Care poate veni mai devreme sau in prima saptamana.

    1. @Florina:
      Da, e bine să ai colecție. Alexia a început de pe vremea grădiniței să colecționeze. Ba primea cadou, ba îi luam noi, și, uite așa, ne-am trezit cu vreo 6 rucsăcele de diferite dimensiuni și forme. Dar, la școală a fost altă ciorbă de pește 😉 Pup

  2. Noi pentru clasa pregatitoare am avut un ghiozdanel mai mic, dar din clasa 1 a fost nevoie de unul mai mare. Care era destul de greu, mai ales cand avea si sport si trebuia sa-si duca echipamentul sportiv. In rest, pentru rechizite asteptam lista doamnei invatatoare, nu mai cumpar nimic de capul meu 🙂

    1. @Adriana:

      Pentru sport, la noi a fost mai simplu: pe sub sarafan îi dădeam pantalonii de sport, schimba doar tricoul și încălțămintea, când era cazul să facă ora în sală și nu afară. Plus că, sportul era vinerea, zi în care, oricum, o trimiteam cu trolerul, în care punea și caietele și echipamentul.

  3. Și eu mă pregătesc psihologic pentru începutul de an. și cheltuieli. Dar aștept lista concretă cu ce să luăm. Ghiozdan nu îi mai iau orice-ar fi. Are unul de anul trecut, în perfectă stare. dacă ar fi după copii, în fiecare an schimbă câte ceva și eu nu vreau să încurajez consumerismul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close