La nivel european, România se situează pe locul al treilea în ceea ce privește bullying-ul. Fenomenul a fost investigat în 42 de țări, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănatății (OMS), citat de cei de la Itsy Bitsy FM.
La finele lui octombrie 2018, deputații au aprobat un proiect de lege ce își propune să prevină și să combată fenomenul de bullying din școlile din România. Iar asta nu poate fi decât o veste minunată! Acum mingea este în terenul polițiștilor și al celor de la Educație. Și, se pare, nu au stat cu mâinile-n sân. Tocmai ce am aflat, de la prietenii mei din cadrul Poliției Capitalei (cei despre care v-am vorbit în campania #OreDeSigurnațăÎnȘcoli), că, în perioada 12-23 noiembrie 2018, polițiștii vor merge în școli să vorbească despre bullying.
În perioada 12-23 noiembrie o echipă de 32 de polițiști vor susține activități de conștientizare și prevenire a bullying-ului. Vor fi 6 de la Prevenire și 26 de polițiști de proximitate. Ei vor fi prezenți în 140 de unități de învățământ din București pentru a le spune elevilor de ce nu e cool să fii bully! Startul se va da azi, 12 noiembrie, la Școala Nicolae Labiș. Alături de polițiști, la aceste acțiuni vor participa psihologi școlari și specialiști din cadrul DGASPC-urilor.
La Bistrița, Prefectura a organizat o întâlnire cu toți primarii, care s-au oferit să susțină material elaborarea unor ghiduri și a unor materiale despre prevenire.
Ce înseamnă bullying?
Bullying-ul reprezintă un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își rănește, persecută și intimidează victima prin diferite forme:
- VERBAL – țipete, porecle, sarcasm, insulte, jigniri;
- FIZIC – palme, loviri, îmbrânciri, bătăi;
- MOBBING – agresiune verbală și emoțională a unui grup față de un individ;
- RELAȚIONAL – intimidare, denigrare, izolare, manipulare;
- CYBERBULLYING – trimiterea unui mesaj sau a unei imagini pe telefon sau Internet pentru a denigra imaginea unei persoane.
- SOCIAL – excludere, insulte cu privire la statutul social.
Mai multe despre bullying, puteți citi pe siteul Poliției Române.
Iată lista instituțiilor de învățământ din București unde vor fi prezenți polițiștii:
PRECIZARE IMPORTANTĂ:
Dacă școala dvs nu se află pe listă, puteți solicita Poliției să vină și la voi. DAR solicitarea o va putea face doar directorul instituției de învățământ, în scris, printr-un e-mail la adresa prevenire@b.politiaromana.ro. Însă, va trebui să aveți răbdare, căci polițiștii nu vor putea veni de azi pe mâine. Fiecare solicitare va fi luată în considerare și se vor face noi liste abia după ce vor prezenta campania în cele 140 de instituții deja existente pe listele de mai sus.
Ce mă bucur că suntem pe listă!
Na ca m-am bucurat prea repede!
Nu a venit la școala primară!
Mă “bucur” ca prevenire nu înseamnă la ăstia mici…