Vă întrebaţi cum vine asta „plăcintă pe dos”? Nu am ştiu cum să o botez, sincer. M-am gândit să îi spun „plăcintă răsturnată cu banane”. Sau, doar atât: „plăcintă cu banane”. Dar era prea simplu aşa. Noroc că mi-a ieşit fii-mea în cale, având pe ea un maiou pe dos. Aşa mi-a venit ideea să botez acest desert „plăcintă pe dos”. Am pus „cu banane” în coadă, că, deh, e pe bază de banane, nu?
Nu arată plăcinta mea ca în revistele de profil. Asta şi pentru că nu am băgat nşpe mii de filtre pe imagini. Dar la gust vă garantez că este absolut demenţială! Aşa au zis şi colegii de la serviciu, pe care am testat plăcinta-minune. 😉 Rezultatul: am primit sarcina să fac mai multă, data viitoare, să ajungă la toată lumea.
Ingrediente (pentru un vas de 25/25 cm)
*** 7 banane mari (4 pentru blat, 3 pentru ornat)
*** 3 ouă
*** ½ ceaşcă ulei (50 ml)
*** 2 ceşti cu zahăr brun (150 g)
*** ½ linguriţă scorţişoară
*** 2 ceşti cu făină (aprox 300 g)
*** ½ pachet de unt (aprox. 150 g)
Mod de preparare:
Prima se prepară crema pe aragaz. La foc mic, într-o tigaie se pune untul
Când a început să „clocotească”, se adaugă o ceaşcă de zahăr brun.
Se amestecă bine
Se lasă să mai clocotească până se dizolvă zahărul
Crema obţinută se toarnă în vas şi se lasă la răcit
Cât se răceşte crema, separat, într-un vas se pun 4 banane
Se pasează cu furculiţa sau cu zdrobitorul de cartofi (cum vă este mai uşor)
Se adaugă cele 3 ouă, uleiul, ceaşca rămasă cu zahăr brun, iar la final, scorţişoara
Se amestecă bine până se obţine o pastă omogenă
Se pune făina şi se amestecă bine-bine
Cele trei banane rămase se taie rondele, apoi se așază una lângă alta peste crema obţinută pe aragaz şi răcită
Alexia mi-a dat o mână de ajutor. Ce m-aş fi făcut fără ea? 😉
Peste rondelele frumos aşezate se toarnă pasta obţinută prin pasarea bananelor şi amestecarea lor cu restul de ingrediente
Se lasă 45 de minute la cuptorul încins la 170 de grade
După ce s-a răcit, se răstoarnă pe o farfurie, astfel încât rodelele de banane să fie deasupra. Se poate servi cu frişcă şi/sau îngheţată pe deasupra. Şi/sau cu diverse toppinguri.
Ei, nu e chiar atât de greu de făcut o plăcintă “pe dos”, nu?
Despre diversificare şi alte reţete, am scris aici.