placinta-de-mere1

Plăcintă cu mere… zâmbărețe și foaie de plăcintă de casă

Suntem fani înrăiți plăcintă cu mere făcută în casă. Cu foi de casă, firește. Și ne place cu o compoziție consistentă de mere, nu mai mult foaie și mere… din joi în Paște. Așa că vă voi da o rețetă cu multe mere. Voi puteți pune mai puțin, dacă nu sunteți ca noi. Ah, și mai puțină scorțișoară dacă, la fel, nu sunteți înnebuniți după gustul ei, așa cum suntem noi. Să nu ziceți că nu v-am spus de la bun început, da?

Rețeta este mega-extra-ultra simplă. Dacă și o netalentată în ale bucătăriei ca mine poate face plăcinta asta cu succes, zic că nu vă va fi deloc greu!

De ce i-am zis plăcintă cu mere zâmbărețe? Pentru că așa a botezat-o Alexia. Pentru că, de fiecare dată când îmi curăță merele, îmi face figuri zâmbărețe. Că așa suntem noi, căutăm să ne distrăm cu orice ocazie. Acestea fiind zise, hai să purcedem!

placinta-de-mere1

Ingrediente

Pentru umplutură:

  • 2 kilograme mere – eu prefer merele golden, că sunt mai dulci și nu e nevoie de mai mult zahăr. În orice caz, nu ”bot de iepure” sau merele verzi
  • 4 linguri zahăr
  • 3 lingurițe scorțișoară
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • Hârtie de copt
placinta-cu-mere

Ingredientele și modul de preparare al foilor de plăcintă le găsiți aici. Eu zic să începeți cu foaia de plăcintă, apoi să treceți la mere. Ca să aibă timp să dospească, nu de alta.

Mod de preparare

Cum ziceam mai sus, începeți cu foaia de plăcintă. Și, cât preparați merele, lăsați aluatul la căldură, într-un vas acoperit cu o cârpă. Să se facă mare-mare 😉

Acum ocupați-vă de mere. Pe care le-ați spălat înainte, da? Chiar dacă le curățați de coajă 😉 Așadar, merele se curăță de coajă, se scobesc și se scot semințele și cochiliile lor. Merele se dau pe răzătoarea mare, apoi se călesc în tigaie. Nu toată compoziția odată. Puțin câte puțin. Cu zahăr. După ce s-au călit, adică au scăzut în volum și și-au schimbat culoarea, se pun într-o strecurătoare și se lasă la scurs. Înainte de a se pune pe foaie, se presară scorțișoara.

placinta-cu-mere

Inițial, puneam scorțișoara odată cu zahărul, în tigaie, la călit. Dar am constatat (sau doar mi s-a părut mie) că gustul de scorțișoară nu a mai fost atât de intens. Așa că am încercat varianta cu scorțișoara pusă după ce s-au scurs merele călite. Mi se pare cea mai ok. Gustul rămâne intens așa. V-am avertizat doar, suntem înnebuniți după gustul de scorțișoară!

Revenim. Pe tavă se așază hârtia de copt. După de ați întins prima foaie de plăcintă, se pune în tavă și pe ea merele se distribuie uniform.

foaie-de-placinta2

Ah, foaia de plăcintă să fie ceva mai înaltă, să treacă peste marginile tăvii. Pentru că veți ”petrece” foaie de jos peste foaia de deasupra. Înainte să dați plăcinta la cuptor, înțepați foaia de deasupra cu furculița în mai multe locuri. Chiar insistați în zonele unde se unesc foaia de jos cu cea de sus. Să se lipească bine.

Se bagă la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. Se lasă până se rumenește. Pentru ca foaia să fie pufoasă, după ce s-a luat tava din cuptor, se acoperă cu niște cârpe până se răcește complet. Atunci se presară zahărul pudră, cu ajutorul strecurătoarei de ceai.

Și… gata!

placinta-cu-mere
Disclaimer!
Gătesc, dar nu sunt un maestru bucătar. Așa cum mă pricep, mai bine, mai puțin bine, încerc să fac o mâncare comestibilă. Am ars ceapa de nenumărate ori, am aruncat oale-ntregi cu mâncare. Dar așa am învățat să gătesc. Mă descurc onorabil, nu am omorât pe nimeni cu preparatele mele, iar dacă doriți să le încercați, aș fi onorată.
Mă poți urmări și pe FACEBOOKpe INSTAGRAMdar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close