Meseria de părinte, după părerea mea, este una dintre cele mai dificile. De ce? Pentru că, oricât de pregătit te-ai crede, niciodată nu eşti 100% pregătit pentru orice situaţie. Şi asta pentru că, de cele mai multe ori, reacţia copilului te ia pe nepregătite. Uneori reuşim să ne controlăm primul impuls, alteori, însă, nu ne iese. Şi, trebuie să recunoaşteţi, e imposibil să nu vă ieşiţi din fire în anumite situaţii şi să acţionaţi într-un anumit mod, pentru ca mai apoi să regretaţi. Nu întotdeauna e uşor să găseşti echilibrul. Nu întotdeauna reuşim să găsim o cale uşoară de comunicare cu copiii noştri. Şi spun asta bazându-mă atât pe cele întâmplate în copilăria mea, cât şi din prisma unei mame. Îmi aduc aminte de felul în care părinţii mei au încercat să mă educe, cum anumite vorbe ale lor m-au făcut să mă simt mică şi neînsemnată. Acum, când Alexia face câte o nefăcută, încerc din răsputeri să-mi suprim pornirile nervoase, să blochez acea uşă pe care, odată deschisă, ar putea ieşi cuvinte care să o rănească, fără să îmi dau seama. Am constatat pe propria-mi piele că anumite cuvinte rănesc mult mai mult decât o palmă la fund. O pedeapsă pentru o faptă aparent banală poate marca un copil pe termen lung. Iar asta o ştiu prea bine! În momnentul în care prietena blogului nostru, psihologul Alina Blăgoi, m-a anunţat că organizează un whork shop cu tema ”Cum să pedepseşti copilul fără să-l răneşti?”, imediat s-au reactivat amintirile neplăcute, pe care credeam le-am ferecat bine de tot într-un colţ al amintirilor. Whorkshopul nu te învaţă CUM să îţi pedepseşti copilul, ci cum să relaţionezi cu el în momentele de cumpănă. Workshopul îţi spune de ce copiii acţionează într-un anumit mod în anumite situaţii.
Dar, mai multe vă las să aflaţi din textul de prezentare a whorkshopului, care se va desfăşura sâmbătă, 8.12.2012, orele 10.00 la Cabinetul Individual de Psihologie Blăgoi Alina Maria, Prelungirea Ghencea, nr. 122, et. 3, Ap. 5, Sector 6, Bucureşti. Tel: 0744/670577, 0757/502074
Cum sa pedepsesti copilul fara sa-l faci sa sufere?
Atelier pentru parinti
Poti sa ma iubesti chiar si atunci cand sunt atat de ingrozitor?”
Fara să ne dam seama, noi reactionam la atitudinea lui negativa, pedepsindu-l pe nedrept sau ranindu-i simtamintele sensibile prin cuvintele si prin actiunile noastre aspre. De multe ori, noi golim cupa de dragoste a copilului in mod inconstient.
Copilul tau are nevoie sa fie alintat, mangaiat si imbratisat, sa se simta aproape de tine, sa i se ofere căldura si confort emotional, sa se simta dorit si inteles.
Daca treci printr-un moment greu in relationarea cu propriul copil, te invitam sa te alaturi atelierului „Cum sa pedepsesti copilul fara sa-l ranesti?” organizat de echipa Cabinet Individual de Psihologie Blagoi Alina Maria pentru a gasi impreuna cauza problemei si solutionari acesteia.
Obiective atelierului pentru parinti:
1. Prezentarea comportamentului copilului neobisnuit sau deficitar
2. Pedeapsa- metoda de educare pentru copiii neascultatori
3. Metode antiabuz asupra copiilor
4. Copiii au nevoie sa se simta in siguranta, iubiti si pretuiti
5. Parintii care asculta protejeaza
6. Concluzii si ajutor
Beneficiile atelierului pentru parinti:
Dupa parcurgerea atelierului participantii vor fi capabili sa inteleaga care sunt cauzele comportamentului deficitar si vor invata cum sa gestioneze situatiile viitoare in relatia cu copilul.
Cursul este interactiv, se vor lua in discutie teme personale sau ale celor apropiati.
Cui se adreseaza atelierul pentru parinti?
Oricarui parinte interesat de evolutia personala, celor care vor sa invete sa gestioneze conflictele dintre ei si copii, celor care vor sa elimine blocajele si sa-si depaseasca limitele pentru a deveni parintele perfect pentru propriul copil.
Pret:
Workshop-ul se intinde pe o durata de 3 ore, iar costul este de 50 lei (se achita anterior workshop-ului si reprezinta inscrierea ferma la acesta).
Sper că ți-ai dat seama care sunt aspectele în care reacțiile tale îl ajută pe copil să se dezvolte emoțional, și care sunt cele pe care poți să le îmbunătățești. Faptul ca acum știi mai multe despre tine este primul pas spre schimbare. Iar rezultatul, de a avea o relație sinceră, deschisă și pozitivă cu copilul tău, și de a avea un copil cu o inteligență emoțională ridicată, merită din plin.
Fii consecvență. Acest lucuru înseamnă să ai o atitudine fermă, astfel încât micuțul să nu-ți simtă punctele slabe. E recomandat să stabilești reguli simple pe care copilul le poate respecta. Menține-ți poziția chiar și atunci când cel mic încearcă să te șantajeze prin plâns sau atunci când face pe supăratul. Laudă-l. Un copil are nevoie de o răsplată atunci când este ascultător și face ceea ce îi spui. Prin laudă și răsplată îi dai de înțeles că a fost cuminte și că va primi și mai multe aprecieri din partea ta pe viitor, dacă va continua să îți asculte sfaturile și cerințele. Adresează-i rugăminți, nu ordine. Copiii reacționează mai bine la rugăminți adresate pe un ton calm, duios, decât la ordine spuse pe un ton răstit. Stabilește un contact vizual cu copilul și explică-i de ce trebuie să înceteze să facă un anumit lucru sau de ce trebuie să fie cuminte. Explică-i unde a greșit. Dacă un copil este neascultător, nu este suficient să-i atragi atenția și să-i ceri să fie cuminte. Trebuie să-i aduci și explicații prin care să înțeleagă unde au greșit, altfel va continua să te înfrunte și să facă așa cum crede el de cuviință. Aplică pedepse ușoare. Prin pedepse, copiii își pot schimba atitudinea și pot deveni ascultători. În loc să îi dai o palmă la fund sau să îi dai peste mână, indicat este să-l pedepsești într-un mod mai puțin traumatizant, cum ar fi să-l privezi de una dintre jucăriile lui preferate. E recomandat să îl pedepsești doar dacă e neascultător în mod repetat. Fii un exemplu pentru el. Trebuie să înveți să-ți asculți copilul și să-i înțelegi nevoile. Dacă îți cere o jucărie scumpă, explică-i că nu o poate avea, dar că îi poți lua alta dacă e cuminte. În acest fel, îl motivezi să fie ascultător, potrivit acasa.ro.