copil-mancare-foto-pixabay

Părinții stabilesc CE să mănânce copilul. Doar copilul decide cât de MULT mănâncă

Sus mâna câți dintre voi nu ați avut măcar un singur episod în care ați îndemnat copilul să mai ia o înghițitură din mâncare, după ce acesta a spus că nu mai poate. Mâna sus câți dintre voi ați considerat că știți mai bine cât ar trebui să mânânce copilul. (Aproape) Toți trecem prin asta. Și eu am avut perioade în care consideram că fata mea ar trebui să mănânce o anumită cantitate la masă.

Pentru că, nu-i așa, noi, adulții, știm mai bine. Sau, pentru că așa am fost învățați: la o masă se mănâncă felul unu și felul doi. Motiv pentru care insistăm să le dăm cât mai mult și ignorăm refuzul copiilor de a goli farfuria.

Nu puțini sunt părinții care se îngrijorează că, vai, copilul nu a mâncat suficient. Și care este soluția adoptată de mulți dintre ei? Forțarea. Doar că această metodă nu este deloc benefică. Astfel, pentru mulți, masa devine un chin, în loc să fie o bucurie, o plăcere, o ocazie de interacțiune.

Copiii știu mai bine de câtă mâncare au nevoie. Țineți minte asta! Și noi, oamenii mari, avem perioade în care am mânca frigiderul cu totul și perioade în care nici nu vrem să auzim de mâncare. Fix același lucru se întâmplă și în cazul copiilor. În plus, trebuie să țineți cont de faptul că ei au stomacul mai mic. Deci, nu e ok să le puneți în farfurie porții ca pentru adulți.

Nu o spun doar eu, ci și cei care tot fac studii pe tema asta. Același lucru l-am auzit de la Valeria Herdea, medic de familie, președinte AREPMF (Asociația Română pentru Educația Pediatrică în Medicina de Familie), la Social Media for Parents 2018.

Social-media-for-parents-Valeria-Herdea

Și a mai spus doamna doctor chestii faine despre mâncare. Mai bine zis, despre triunghiul părinți-mâncare-copii:

 • Cel mai important lucru este ca mama să fie fericită, să se simtă împlinită. Dacă ea se simte bine, în mod cert lucrurile vor merge excelent cu copilul, dar și cu soțul.
 • Regulile de alimentație sunt făcute pentru a putea fi adaptate, și nu luate ad literam.
 • Copilului i te adaptezi tu, nu-l pune pe el să se adapteze stilului tău!
 • Mâncarea se face cu dragoste, în liniște, în pace și la fel se oferă copilului. Masa nu trebuie să devină coșmarul familiei.
 • Nu trebuie să le desconsiderăm pe mamele care nu și-au alăptat copiii. NU sunt cu nimic mai prejos decât cele care au alăptat bebelușii. Nici ele nu trebuie să se desconsidere. Cel mai important este ceea ce considerați voi că sunteți, nu ceilalți.
 • Nu confundați premergătorul cu masa. Copilului i se dă să mănânce la masă.
 • Nu se așază copilul în premergător dacă nu stă în picioare singur.
 • Lăsați copiii să se murdărească atunci când mănâncă.
 • Costumați-vă corespunzător când introduceți alimente noi în meniul bebelușului. El va scuipa, va arunca mâncarea, așa că nu purtați cea mai nouă și mai frumoasă rochie din garderobă când începeți diversificarea.

Am mai scris despre Social Media For Parents 2018:

 1. Social Media for Parents – locul unde mamele se-ntâlnesc și nu-și scot ghearele
 2. ”E greu să fii părinte în 2018”, concluzia zilei la întâlnirea Social Media for Parents
 3. Mama perfectă există doar pe Facebook
 4. Părinții stabilesc CE să mănânce copilul. Doar copilul decide cât de MULT mănâncă
 5. Noi vrem să fim părinți perfecți, copiii ne vor oricum am fi – parentingul din cărți și viața reală
Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like…
Mă poți urmări și pe FACEBOOK, pe INSTAGRAM, dar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: