Otita – un motiv suficient de puternic pentru a face vaccinul Prevenar 13?

Later update: Alexia avea 21 de luni când s-au întâmplat cele de mai jos

Creşa sau iarna (nu ştiu care dintre cele două) ne-a “cadorisit” cu o otită “de toată frumuseţea” fix în ajun de Crăciun. Dar, pentru că ea nu a fost depistată la timp, a trebuit să petrecem Ajunul, Crăciunul şi ajunul Anului Nou prin spitale.
Mai exact, pe 23, îmi iau copilul de la creşă uşor mucos şi înfundat. La nici o săptămână după ce o pusesem pe picioare după o viroză urâtă şi producătoare de muuuulţi mucişori – cred că fii-mea va urî pe viaţă aspiratorul la cât de des a trebuit să îi aspir nasul! Am zis că nişte aerosoli vor remedia repede situaţia, fapt confirmat telefonic şi de pediatră. Numai că seara a făcut febră 39,5. După jumătate de Novocalmin situaţia părea a se fi îmbunătăţit. Dar până la prânz, febra a revenit. Plus că, atunci când o atingeam pe la urechiuşe (pentru că am văzut că tot ducea mâna la ele), părea să o doară. De fapt, oriunde o atingeam, începea să plâgă. Başca gingia de jos, în dreptul unui canin, era tare umflată. N-am ştiut, sau n-am vrut, să pun eu un diagnostic. Aşa că am luat mucoasa apatică şi am pornit spre Budimex. Coadăăăăăă maaaaareeee! Mulţi copiii tuşind de parcă îşi dădeau duhul, mulţi plângăcioşi. Din experienţele trecute, când, după vreo 2 ore de stat în holul urgenţelor, am plecat acasă şi cu alte boli decât cele deja avute, am ales să plec de la Budimex. La Babeş, unde am fost bine tratate când Alexia a avut enterocolită. Am zis că şi acolo trebuie să aibă o cameră de gardă unde să ne vadă cineva. Am fost direcţionaţi către aceeaşi zonă une am fost şi data trecută. Dar, ghinion – acolo se tratau doar cazurile cu febră, vărsături, diaree. Ni s-a arătat al corp al spitalului. Am intrat. Coadă, dar nu ca la Budimex. Erau şi adulţi, şi bebei, şi copii mai mari. Când mi-a venit rândul să mă treacă o asistentă în nu ştiu ce registru, femeia m-a întrebat cine Dumnezeu ne-a trimis acolo? “Păi colegii de la corpu’ alăturat”, zic eu senină. “Doamnă, aici sunt numai cazuri contagioase. Nu aveţi ce căuta aici. Eu vă înregistrez, că nu mă doare mâna, dar riscaţi să plecaţi de aici cu alte minunăţii”. Aşa că ne-am luat tălpăşiţa. Am mai încercat la Budimex, dar era la fel de multă lume. Am întrebat nişte părinţi care ieşeau din spital cât au stat până le-a venit rândul, pentru a vedea dacă merită sau nu să aştept atâta în acel focar. “Nici nu am intrat. Stăm de vreo 3 ore, şi încă mai aveam vreo 6 persoane în faţă. Dar am renunţat că se mişcă foarte greu”. Of, Doamne, halal departament de Urgenţe!
În secunda doi m-am gândit dacă există vreo clinică privată care să aibă Urgenţe Pediatrie. Medlife, m-am gândit. Aşa că am sunat un prieten să îmi caute pe net datele de contact. Clinica e pe undeva pe lângă Ambasada Chinei, iar consultaţia e 160 ron. WOW!!! Asta e, mergem acolo, chit că în portofel bătea rău de tot vântul. Pentru copil dau şi ultimul leuţ.Între timp, am mai vorbit cu o altă mămică. “Du-te la Gomoiu, vizavi de biserica aia mare albă de la Muncii. Eu am fost mulţumită de ei, şi nici nu e aşa coadă”, mi-a spus ea. Am plecat într-acolo. Într-adevăr, condiţiile cu muuult peste cele de la Budimex. Aproape ca la privat: cald, frumos, nu tu curent, nu tu înghesuială, plus o asistentă drăguţă care tot ieşea şi se juca cu piticii bolnăviori. Am intrat. Erau 2 rezidente tinerele. Pe jumătate ca vârstă faţă de doamna asistentă. A fost foarte atentă donşoara care s-a ocupat de Alexia. S-a uitat în gât: “Are roşu şi puţine secreţii, dar acelea sunt de la mucişorii din nas. Trebuie să o aspiraţi”. Verdictul: rinofaringită acută. De uitat în urechi s-a uitat ea, deşi nu avea lumină prea bună în cabinet şi nici aparatură de specialitate “E mult mai bine să vedeţi un ORL-ist, dar abia după Crăciun vine cel de la noi. Dar, din ce văd eu aici, nu are nimic”, spunea ea. Am fost avertizaţi că cel puţin 3 zile va mai face febră.
Am luat medicamentele şi am început să chinuim copilul – Alexia NU vrea neam medicamente. Doar aerosolii îi acceptă, în rest nimic pe guriţă, nimic în nas. Oricât de dulci sunt siropurile cu pricina.
Asta a fost pe 24 decembrie.
Pe 26, dimineaţa, văd la urechia Alexiei ceva vâscos, uscat. “Şi-o fi întins mucişorii cu mâna”, mi-am zis. Am curăţat-o, ne-am jucat, am aspirat nasul, apoi nani. După ce s-a trezit, din nou urechea murdară. Cum în nas nu mai avea nimic, am verificat mai bine urechea. De durut nu o mai durea când o apăsam pe lângă. Dar, în momentul în care am “stors” (am apăsat urechea în două puncte simultan), din gaura urechii a ieşit o substanţă. Urgent la Budimex. Iar coadă, dar nu la fel de mare. Cu tupeu, m-am dus la “Recepţie” şi am zis: “Eu nu vreau să stau aici cu toată lumea. Am nevoie urgentă la ORL. În clinică nu pot intra că e închis. Cum facem?”. Am lăsat o copie după certificatul Alexiei, apoi plec să iau copilul din maşină pentru că nenea de la Recepţie spune că mă vor striga imediat. După 15-20 de minute nu sunt strigată. Iar cu tupeu mă duc peste asistente şi spun acelaşi lucru. “Păi v-am strigat când a adus fişa de înregistrare!”. Wow, cât de rapid! Am fost direcţionată către ORL. Acolo mai stau vreo 15 minute, apoi o doamnă tinerică şi drăguţă mă pofteşte în cabinet. Vine şi o altă doamnă, mai în vârstă. Prima se uită cu ochiul liber la urechea Alexiei şi exclamă “Vai, mămico, dar avem puroi în urechi!”. M-am simţit de cacao. Am povestit tot periplul meu, apoi femeia şi-a schimbat tonul şi abordarea. “Ei, hai, lăsaţi ce s-a întâmplat. Haideţi să o facem bine de acum încolo”. După ce a aspirat-o în ureche, s-a uitat mai bine la ea în ureche şi în gât, apoi mi-a dat reţeta. “Avem otită care a ajuns în faza de supurare. Plus că e şi timpanul fisurat. Avem ceva de tras. Aveţi mare mare grijă şi să îi daţi medicamentele întocmai. E foarte foarte important să îi daţi antibioticul în cantitatea scrisă de mine şi, la fel de important, picăturile pentru nas. În plus, nu ieşiţi afară, nu lăsaţi nici o picătură de apă să pătrundă în ureche. Clar?”. Cu picioarele tăiate, cu vocea tremurândă, răspund afirmativ. Gândul că are timpanul fisurat m-a îngrozit. Deja mă gândeam muuuult prea deprate, deja făcusem din ţânţar armăsar în mintea mea. “Dar de la ce Dumnezeu a făcut asta?”, întreb eu sfârşită, încercând să o calmez pe Alexia care, pe lângă că ardea de febră, urla de nu îmi auzeam nici gândurile. “De la o viroză. Un virus foarte puternic, care fie a fost tratat cu un antibiotic prea slab, fie nu s-a administrat antibiotic deloc sau suficient. Am văzut o grămadă de copii de grădiniţă care au ajuns aşa. Colectivitatea, deh”.
După 3 zile de antibiotic administrat cu forţa, plus 2 tipuri de picături şi alte drăcii medicamentoase, Alexia mea nu mai avea nimic. Pe 30, pentru liniştea mea, mă prezint din nou la ORL, chiar dacă doctoriţa nu mi-a spus că trebuie să revin la control. Totul era curat. În ureche, în gât. Dar am continuat cu tratamentul, fără antibiotic, căci doar pentru 3 zile mi-l recomandase dna ORL-istă. Medicul care a văzut-o de data asta şi o tanti doctor mai în vârstă mi-au spus că ar fi bine să îi fac un vaccin, care nu e pe lista celor obligatorii, pentru a preveni aceste îmbolnăviri. “Nu tu viroze, otite – mai ales că e la creşă, de unde tot timpul va lua câte ceva de genul acesta”, zice nenea doctoru’. Buuun, tare! Ajung acasă, caut pe net Prevenar 13 şi… să leşin. Costul unei singure doze de de vreo 300 ron. Or, din ce am citit, pentru vârsta Alexiei e nevoie de cel puţin 2 doze. Foarte foarte scump… Acum, cu toate astea, eu mi-aş dori să fac acest vaccin, însă am nişte nelămuriri:
1. Este un vaccin sezonier, precum antigripalul pentru adulţi? Caz în care nu îmi vine să dau 6 milioane doar pentru câteva luni
2. Am văzut că se recomandă asă se înceapă de la 2 luni, ori noi am depăşit cu muuult vârsta asta. Mai are efect?
3. E garantat 100% că nu va mai răci, nu va mai lua viroze şi alte minunăţi din categoria asta? Sau mai bine mă limitez la Septilinul pe bază de plante pe care am început de ceva timp să i-l pun în lapte?

Aşadar, care vă pricepeţi, care aţi făcut, daţi-mi o idee. Pediatra îmi va spune sigur că e “treaba mea” dacă îl fac sau nu.

28 Comments

  1. Offf….cat de cunoscut imi suna ce scrii…eu am fost in copilarie ciuca otitelor. Daca tot ai intrebat, eu una nu as face vaccinul, dar septilin l-as lua…este destul de eficient.
    Ti-as recomanda insa ceva: CLINICA URECHII. Este singura clinica particulara specializata pediatric ORL, au aparatura extrem de performanta. Cauta-l pe medicul Adrian Tudor…este medicul care m-a scapat pe mine acum ani bunisori de otite si intre timp a mai scapat vreo 5 copii ai prietenilor mei. Si eu vreau sa-i fac o vizita zilele astea cu fi-mea pentru un consult ….daca el iti va spune sa-i faci vaccinul inseamna ca este groasa rau…daca nu, eu una iti spun cu mana pe suflet sa mergi pe mana lui pentru ca tipul chiar stie ce sa faca. El da consultatii si la Gr Alexandrescu, dar iti recomand sa mergi la clnica pentru ca acolo poate sa-oi faca si alte investigatii daca este necesar. Pup si sanatate.

    1. Tati are mereu probleme cu otita. Deci sunt cam obişnuită cu chestiile astea. El face de la beţişoarele de urechi. Merci pt pont, voi ţine cont dacă, Doamne fereşte, va mai fi nevoie. Dar, sper din tot sufletul, să nu ajung să-l caut pe doctorul sugerat de tine. Pupăm cu drag

  2. Buna si La Multi Ani!
    eu am facut la baiat Prevenar si pot sa zic ca nu a facut otite puternice cu puroi, doar timpan inflamat. acum la vaccin i-am facut 2 doze, se recomanda de la 2 luni sa fie facute 3 doze ca atunci asigura imunitatea cea mai buna, sper sa ma exprim corect. este pentru un stafilococ ff urat care da otite, pneumonii si meningite, deci nu acopera toata gata de microbi care pot da otite sau alte boli. idee e ca acel stafilococ sau streptococ cum se mai cheama ei ca sincer numai tin minte toate minunile este uracios tare si ar bine daca nu ar intra copilul in contact cu el, asta mi-a zis medicul. eu l-am facut la recomandarea medicului alergolog si am avut noroc ca mi-a fost decontat de cineva dragut, ca 600 ron nu prea aveam nici noi. la 3 ani l-am dus la gradinita si dupa 3 sapt prima otita si viroza, l-am vindecat si dupa 3 sapt iar otita si viroza, ce e drept cum am mai zis fara puroi si alte complicatii. in grupa mica 3 otitte a avut si n viroze, fara pneumonii sau bronsite. acum ca si-a facut vaccinul treaba sau bronhovaxonul dat nu stiu ce sa iti zic. nu e sezonier, e pt toata viata daca se poate zice si asa, pe langa septilin iti recomand si bronhovaxon 3 luni primavara – martie, aprilie si mai 10 zile, si 3 luni toamna – septembrie, octombrie si noiembrie – 10 zile. dupa 3 cure incepe sa se simta cat de cat o schimbare in bine. noi faceam pneumonie de la 3 sapt aproape la 2 luni indiferent de vara sau iarna, pana la varsta de 1 an si 6 luni, atunci am facut tratament cu flixotide pe babyhaler, bronhovaxon, septilin si vaccinul prevenar, toate la indicatia medicului alergolog. cam asta e experienta mea cu prevenarul. cauta prospectul de la prevenar pe net si acolo scrie pt fiecare varsta cat e de eficient vaccinul. sanatate multa si sper ca am reusit sa fiu cat de cat clara si sa iti fie de folos ce am scris.

  3. Imi pare rau ca si voi v-ati “distrat” cu de-astea de sarbatori, ca si noi avem o tuse urata dinainte de Revelion care inca nu ne da pace.:(
    Cat despre vaccin, nu i-am facut Prevenar, dar i-am facut Synflorix-ul, ca noi am mers pe schema Medlife-GSK si i-am facut si toate optionalele (Rotarix, Synflorix) de la ei. Dar Prevenar-ul e cam aclasi lucru cu Synflorix. tot anti-pneumococic. Sunt scumpe dozele, noi am avut noroc cu un card de vaccinari si am mai avut unele doze gratuite. Am facut la 3-5-7 luni si 1 an, 4 doze de vaccin. Cat despre efect…ce sa-ti zic, n-am facut otite, meningite, pneumonii pana acum, nici nu mergem insa la cresa, dar avem acum o bronsita urata. Si i-am facut Rotarix-ul si a luat totusi rotavirusul, cica alta tulpina, nu asa comuna, ca cele incluse in vaccin.:(
    Eu una i l-as face, pentru linistea mea…de fapt i le-am si facut.:)

  4. Noi am facut deja 3 doze de Synflorix (la acea vreme mai bun decat Prevenar) si cu toate acestea tot avem probleme cu urechile. Ne pregatim zilele acestea sa vedem cei de facut la un ORL-ist caci pana acum singura recomandare a fost solutia auriculara… dar se pare ca nu-si mai dovedeste eficienta…

    1. A, deci se poate să fie şi frecţie la picioar de lemn vaccinurile astea. UF! Îmi pare rău că vă tot chinuiţi aşa. Poate, de data asta, găsiţi soluţia cea bună. Sănătate multă!

      1. Noi l-am facut din alte motive nu pentru a ne feri de otite… culmea este ca la a doua doza in aceeasi saptamana a facut o pneumonie care a necesitat internare o saptamana.

        Acum nu stim daca a fost de la vaccin sau pur si simplu a fost o coincidenta…

    2. Da, cica e si pentru bronsite, dar evident ca sunt “n” tulpini. Vaccinurile sunt pentru cele mai comune, cele mai des intalnite si teoretic daca faci totusi boala, e o forma mai usoara, ca organismul are o oarecare imunitate. Asa trebuia sa se intample si cu Rotarix-ul, in cazul rotavirusului, dar la noi tot au fost necesare vreo 5 zile de internare si perfuzii.:(

  5. La multi ani!
    Si noi am facut vaccinul Synflorix…in 2 doze (la 4 si 6 luni) si pana acum a fost bine, dar nu-i timpul pierdut si azi abia a fost prima zi de “colectiva”.

  6. La multi ani!
    Ce bine ca s-a rezolvat!
    Prevenarul nu e vaccin sezonier, e pe lista de vaccinuri optionale. Noi l-am facut (mai multe doze, trebuie sa verific exact cite), pina acum nici o problema insa nu suntem inca in comunitate deci nu e relevant. Cred ca trebuie verificat cu pediatrul daca se mai administreaza la virsta voastra.
    Noi am fost la urgente o data la Emilia Irza si o data la Grigore Alexandrescu. La cel din urma stiu ca e o drita ORL-ista buna.

    1. Pediatra sigur îmi va zice să fac cum vreau, aşa cum a mai zis şi în alte situaţii. Nu e genul de pediatră căreia să îi placă să se întindă la vorbă, să dea informaţii. Practic, trebuie să vin eu cu tirul de întrebări, că, altfel, ea nu zice mare lucru. Poate doar dacă aş “cotiza” mai mult, amabilitatea ar fi direct proporţională cu suma dată. Merci pt pontul cu ORL-ista.

  7. Ok, hai sa spun si eu o parere mica, poate te ajuta cu ceva… Ai mei nu au facut niciodata otita, insa primavara trecuta, dupa o raceala, cam la 2 zile dupa ce le trecuse, Mihai (3,5 ani atunci) imi zice ca aude ceva in ureche si ca il doare… Am fost la Budimex, oribil, cum ai zis si tu; sa nu mai stai niciodata la coada, te duci direct la receptie sau cum ii zice, cand copilul e grav. Apoi am fost la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu (unde am tot fost cu amandoi si am fost tratati f bine); i-am zis doamnei doctor ca a fost racit dar ca i-a trecut, ca nu il doare si ca nu a stat in curent, deci nu ar fi avut de unde sa aiba otita, ea se uita si imi zice ca e din cauza racelii, ca mizeria din nas a ajuns la ureche si nu ne-a prescris decat niste picaturi ceva mai puternice, atat. Adevarul e ca la el imi era foarte greu sa iau mucii (scuze :D), nu prea ajungeam cu pompita si inca nu stia sa sufle foarte tare, iar picaturile nu il ajutau… De atunci curatarea nasului e pe primul loc la noi, tocmai pentru a evita complicatiile aiurea. Vezi poate asta o fi cauza si la tine, nu ca nu a luat un antibiotic mai puternic sau stiu-eu-ce. 🙂

    1. Lavinia, exact acesta cred că e motivul: o viroză din cauza căreia infecţia să fi urcat şi la ureche. Fix cum ai spus şi tu s-a întâmplat şi la noi. Câte despre muci (n-ai de ce să te scuzi, că doar ăsta e cuvântul, nu ai înjurat, deci fără scuze 😉 ), eu întotdeauna am avut o obsesie cu ei: de cum apăreau, băgam Batista bebeluşului şi aspiram. Au fost cazuri când trebuia aspirată şi la 3-4 ore.
      La Urgenţe la Budimex nu merge cu băgatul în faţă la Recepţie. Am încercat. Mi s-a spus că toţi de acolo sunt grav bolnavi, că numai cei de la Triaj, după ce primesc fişa de la Recepţie decid cine intră repede şi cine stă. Am asistat l aun caz incredibil mai demult. Un copil de vreo 6-7 ani vărsa într-una şi aştepta de vreo 2 ore să fie consultat. Când părinţii (care nu erau ţigani d-ăia cu fuste sau mai ştiu eu ce categorie bună de discriminat, cum se obişnuieşte pe la noi) au urlat la medici că copilul lor e rău de tot, li s-a spus că prioritate au cei mici, nu copilul lor care e suficient de mare…
      Acum, pentru că am vrut la ORL, nu a mai fost nevoie să stau la grămadă, deoarece ORL-ul e în altă parte, nu acolo jos, la Urgenţe. Dar nu puteam ajunge decât după ce îmi vedea fişa cineva de la triaj urgenţe…
      Data viitoare vom încerca Gr Alexandrescu, să vedem cum e acolo cu Urgenţele, deşi îmi doresc din tot sufletul să nu fie nevoie.

  8. Dupa 2 vaccinuri Prevenar facute fetitei mari a inceput o serie de bronsite de nu mai stiam ce sa-i fac. La noi nu asta a fost solutia :(. Tot sistemul imunitar a fost dereglat si chiar daca nu era in colectivitate tot era racita. Salvarea noastra a fost renuntarea la medicamente si aproape tot ce tine de medicina alopata si trecerea la homeopatie. In felul asta am redobandit copilul sanatos de dinainte de vaccinare. Multa sanatate.

  9. Am găsit acest blog, am citit si pot sa va spun ca noi i-am facut fetitei noastre pe langa vaccinurile gratis ,TOATE cele optionale, care nu au fost ieftine deloc dar care au meritat iar rezultatul este ca pana la varsta de 5 ani fetita nu a luat niciodata antibiotice si aproape totul homeopat mai puțin panadol baby si supozitoare de novocalmin, ca pana la varsta asta nu a avut nimic grav decât raceli cu cel mult 38,5 temperatura si cum spunea dna dr căreia ii Mulțumim, mai bine prevenim decât sa tratăm, ca oriunde in afara exista aceasta mentalitate, oamenii nu se tem de vaccinuri ca la noi de parca sunt făcute sa ne omoare copii. Ideea e cine își permite sa facă toate aceste vaccinuri optionale! Sănătate!

  10. Au I-am facut Prevenal si cu toate astea la 2 ani si 2 luni a facut otita acuta.

  11. Hmmm, citesc și încerc să caut un răspuns. După Prevenar copilul a făcut multiple otite, nu scăpăm de ele….înainte de vaccin nu a făcut niciodata. Oare de ce medicii specialiști nu raportează aceste efecte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close