O vacanţa frumoasă într-un hotel oribil, ca după război

Gata cu vacanţa, gata calvarul! Sau nu, nu calvar, hai să nu mă arunc la termeni grei. Înlocuim calvarul cu… chinul. Hai că e mai digerabil aşa. Cred.

Să-ţi rezervi o cameră după pliante sau net e o loterie. Ştiu asta pentru că de câteva ori am păţit-o. Una era în poze, alta la faţa locului. Aşa că, în privinţa concediilor, preferăm să mergem pe urmele prietenilor, rudelor, cunoştinţelor care s-au declarat mulţumite de locul unde au fost. Aşa am făcut şi anul trecut, când, la recomandarea unei mămici a cărei fată era colegă de clasă cu fii-mea (la creşă), am ajuns la o pensiune  absolut decentă şi grozavă, şi minunată şi.. ce să mai, una de nota 10. Dar, pentru că staţiunea nu ne oferea prea multe variante de petrecere a timpului şi nici înimediata vecinătate nu aveam puncte de atracţie pentru copil, am zis să testăm anul acesta o altă staţiune. Criteriul principal: să nu fie una zgomotoasă. Am achiziţionat nişte bilete la hotel Onix-Safir, din Cap Aurora. Ne-a fost recomandată de o familie cu doi copii. Preţuri decente, linişte, un restaurant al Armatei în zonă, unde ni s-a spus că preţurile sunt fantastic de mici. Ni s-a spus din start: hotelul e de două stele, nu e lux, dar e decent, e curat, iar doamnele sunt ok. Nu voiam lux, room service, baie cu baterie din aur, WC din cristal, oglindă încrustată cu cristale Swarovsky. Curăţenia. Asta contează la un hotel, din punctul meu de vedere. Aşadar, după îndelungi discuţii, am ajuns cu Tibi la concluzia că merită să încercăm o staţiune mai animată. Aşa că, vara asta, am ales Cap Aurora pentru că: preţul sejurului era decent (1000 lei o săptămână), staţiunea era una liniştită, ni s-a spus că hotelul e curat, nu lux, dar curat, aveam mesele asigurate (pe mine mă îngozea să gătesc şi în concediu, cum am făcut anul trecut, voiam o pauză, mă-nţelegeţi, nu?). Plus că erau şi alte staţiuni destul de aproape, astfel că seara ne puteam plimba de colo colo, perpedes, ca să obosească maimuţa şi să doarmă bine :), aveam mai multe variande de distracţie, atât pentru noi, cât şi pentru copil. Aşa că am făcut bagajele, le-am îndesat în maşină şi am plecat optimişti spre mare.

Când am ajuns, am rămas şocaţi de ce am văzut pe drum. Pomi, mulţi pomi smulşi, cabluri căzute, geamuri sparte la câteva clădiri încă neterminate. Ce să mai, parcă trecuse uraganul înaintea noastră. A fost ceva, nu uragan, ci o furtună puternică, am aflat ulterior.

Intraţi în hotel, suntem izbiţi de o imagine de clădire comunistă, cu nişte covoare cam închise la culoare, cu mobilier de pe vremuri, dar şi cu nişte canapele negre din piele, ce păreau a fi mai recente. Peisajul e completat de un miros de rânced, de închis, plus nişte pereţi nu tocmai albi. O atmosferă apăsătoare, pe scurt. Stecor recepţionerei o bancnotă şi o rog să ne dea o cameră cât mai îndepărtată de scări şi lift pentru a scăpa de zgomotul de du-te vino al turiştilor. Şi am primit una pe măsură… oarecum, căci eram fix la al doilea rând de uşi de pe interminabilul culoar pe care nişte copii (veniţi de peste hotare, în tabără, cred) se tot foiau mamă- mamă. Nu foiala era enervantă, ci faptul că tot trânteau uşa aceea că Alexia începuse să se plângă că vrea acasă pentru că nu mai suporta bubuitul…

Bun, ne cazăm şi, înainte de a urca în cameră, ni se spune să fim atenţi ce marcă de televizor avem pentru ca de la recepţie să primim telecomanda potrivită. ”Oooops, aici dai cu subsemnatul ca să te poţi uita la tv!”, mi-am zis eu. Ajunşi în cameră, era cât pe ce să fac infarct. În primă fază am fost izbită de mirosul de rânced combinat cu acela de urină.

 

 

Şi când am deschis uşa la baie, am zis că nu văd bine: cadă de fontă, d-aia ca pe vremuri

Bateria de la baie defectă, căci a fost o adevărată aventură să dai apa să curgă exclusiv pe duş. Ah, plus apa cu ”program”, căci nu de puţine ori m-am trezit că am rămas cu clăbucul în cap, asta pentru că apa caldă se terminase… Erau prea mulţi ”pe ţeavă” care se duşau în acelaşi interval…

Un WC cu un capac îngălbenit de vreme, cu multă negreală pe fund, dar cu un odorizant ce colorează apa în albastru… Ha! Să nu mai vedem jegul, nu?

La o privire mai atentă, am zis că înnebunesc! Chiuveta ruginită, iar când am dat drumul apei, am fost împroşcată cu… mizerie

Faianţa pe pereţi, umflată pe ici-colo, sau lipsa ei ”mascată”

Şifonierul avea un ”parfum” deosebit: nu cred că a fost vreodată aerisit până la venirea noastră, iar din perete ieşeau două şuruburi, Dumnezeu ştie care era rolul lor

Priza de sub televizor nefuncţională, DAR aveam un prelungitor într-o alta, iar cablul traversa întreaga cameră. Am tot sperat să nu se împiedice copilul de cablu. Apoi am găsit soluţia: am întins o pătură pe jos, peste fir…

Încercarea de a schimba camera a fost un eşec, iar una dintre femeile care fac curat mi-a sugerat că, totuşi, aveam o cameră bunicică. What the hell, până la urmă noi veniserăm să stăm la plajă, să ne bălăcim, să ne plimbăm, nu să stăm în cameră. Aşa că am făcut tot posibilul să stăm cât mai puţin în cameră, că, altfel, cred că ajungeam la nebuni…

În toată nebunia asta, am văzut şi partea pozitivă: lenjerie curată, alb imaculat, multe spaţii de depozitare, plus că femeile făceau curat zilnic (la alte hoteluri din zonă turiştii se plângeau că nu se face curat, că nu le schimbă lenjeria, deşi unii se aflau la a doua săptămână de cazare). Nouă nu ni s-au schimbat în cele 7 zile cât am stat.  Explicaţia e simplă: protejarea mediului:

 

Ah, şi încă o MARE bilă neagră: în jurul hotelului erau o groază de haite de câini, cam mârâiţi, cam urlători…

Aşa că, sincer, dacă vreţi să vă cazaţi la Hotel Onix-Safir din Cap Aurora, mai bine vă mai gândiţi de două ori. Trei, patru… Până vor investi ceva bani în hotel…

Revin. Dar cu partea frumoasă a vacenţei 😉 Să ne-nveselim niţel, nu? Cert e că am făcut abstracţie, cât am putut, de condiţiile de cazare şi aşa am avut o vacanţă frumoasă.

 

PS

Celor care vor să îmi spună că trebuia să îi reclam pe cei de la hotel, să meg să fac reclamaţii peste reclamaţii, scandal, să bat cu pumnul în masă, le spun de ce nu am făcut-o: am vrut vacanţă, nu să petrec timpul pe la ANPC dând cu subsemnatul… Chiar nu aveam nevoie de aşa ceva. Chiar voiam să mă odihnesc, să ”îmi spăl” creierii, să mă cufund într-o dulce nepăsare… Evenimentele din ultima vreme din viaţa mea m-au făcut să încerc să mă închid în globul meu şi să ignor tot ce e negativ. Autoconservare, igrnoranţă, nepăsare, nesimţire, izolare, îi puteţi spune cum doriţi, dar am obosit. Momentan. Poate îmi voi recăpăta energia, poate voi porni din nou la luptă. Acum tot ce vreau e linişte, să găsesc acea linişte în nefirescul din jurul meu.

 

27 Comments

 1. Mai puneati putini bani si mergeati in Grecia sau Turcia sau Bulgaria…Oricum, eu nu as mai merge in Romania, nu se merita, nervi, stress, pana la urma ajungi la aceeasi suma cu in una din destinatiile enumerate mai sus si stai in conditii decente, mancare buna, servicii foarte bune. Daca iei biletele din timp, faci super afacere 🙂

  1. Cris, am vrut în ţară pentru a fi aproape, pentru a ajunge repede acasă în caz de vreo urgenţă cu mama mea. ştiu, la greci, la aceiaşi bani, găseam ceva muuuult mai decent. noi suntem fani Grecia.

 2. Buna. La tine in camera de hotel mobila arata mult mai bine decat la hotelul unde am fost cazati noi. Hotel Unirea in Mamaia. Camera arata ca pe timpul lui Ceausescu, mocheta veche, mobila veche si mirosea a vechi. Toaleta curatica, dar de pe vremea lui Noe, cadita de dus, apa picura mereu la dus. Dar una peste alta am avut o vedere superba spre mare, am stat la etajul 8 pe partea cu marea (am dat spaga, bineinteles), iar asta a sters (in ghilimele) mirosul de vechi. Curatenia a fost o zi da, una ba, lenjeria si prosoapele nu ne-au fost schimbate deloc in aceste 7 zile cat am stat. Sejurul a costat 510 lei, cazare pentru 7 zile. Masa ne-am asigurat-o noi. Dar hotelul este foarte aproape de plaja, ceea ce m-a incantat foarte mult avand in vedere ca am si bebelusa de 3 ani pe langa cea de 13 ani.

 3. Cada de fonta am si eu acasa :)) nu intentionez sa o schimb. acum serios, mie mi-e ok cand dau de cada in hotel mai ales ca in general la 1-2 stele cum mergem noi sunt doar cabine de dus. Asa a fost in Ungaria si Slovacia asa ca o imensa cada in Grecia a fost super.
  Acum, sincer, ti-as fi recomandat si eu alte tari; vila sau apartament rezervat indepedendent. Daca citesti reviews nu alegi prost. Eu doar independent si online fac toate rezervarile si doar locuri misto am gasit. Dar in Romania nu calc la mare si la munte ma duc la pensiuni. Unde de obicei sunt niste tanti dragute foc.
  Din poze, in fara de intrare si ce ai zis tu de mirosuri, nu mi se parea ca a aratat dezastruos. Poate sa incerci un 3 stele pe viitor. Posibil ca ce iti doresti tu sa fie cam pe intervalul ala, la doua stele…well, mai e si nu tocmai perfect. Ca si tine caut curatenia si siguranta. Un hotel sau pensiune in zona safe face toti banii chiar daca am doar cabina de dus.

  1. Cada de fontă era jegoasă. Jeg care nu s-a luat nici după ce am frecat la ea. Am mers aici pentru că l-a recomandat cineva care frecventa acest hotel de 3-4 ani. Ba chiar m-a ajutat cu biletele la reducere.
   Camera foto nu a putut reda exact culoarea, dârele de jeg la preluarea camerei. Am căutat pe google păreri despre acest hotel şi abia dacă am găsit. Am fi plecat afară, clar, doar că trebuia să fim aproape de casă, just in case, căci maam mea nu e tocmai ok şi am dorit să ajungem repede acasă dacă s-ar fi pus problema întreruperii vacanţei.
   Şi încă un lucru. Compară condiţiile de la acest hotel cu acelea de la pensiunea din 2 mai unde am fost anul trecut. https://blogulmameiincepatoare.wordpress.com/2013/09/04/2-mai-statiunea-ideala-pentru-familisti/ Costurile sejurului au fost aproape aceleaşi în ambele cazuri. Am cheltuit cu câteva sute de lei mai mult acum.Chiar ţi se pare ok să fie o aşa mare diferenţă de confort la aceiaşi bani?

   1. Chiar doream sa ma bag si eu in seama si sa iti spun ca mai bine alegeai 2 Mai. Numai ca nu stiam daca va place acolo, caci stiu persoane care nu agreaza acel loc.
    In alta ordine de idei..eu am stat la Onix cand eram clasa a -3-a. Dat fiind faptul ca acum am 40 de ani, iti dai seama cat a trecut de atunci…Insa iti jur ca arata cam la fel ca atunci..:(
    De vreo 15 ani marea din Ro a ramas varianta de weekend sau de “situatii speciale” (gen: tre’ sa fiu aproape de oras, etc-etc..). Si tot de vreo 15 ani am renuntat la minunatele statiuni in favoarea pensiunilor din Vama -pana sa se faca nashpa- resepctiv spre 2 Mai- cand s-a nasolit treaba in Vama. Cu copilul la 2 Mai am fost de cand avea 7 luni, apoi la 1 an si 7, iar ultima oara acum mai putin de-o luna (2 si 7).

    1. La 2 mai ne-a plăcut foarte tare pensiunea unde am stat. Problema e că staţiunea e cam izolată şi nu prea ai variante de distrascţie după lăsarea serii. Disteacţie pentru copii. Aşa, din Cap Aurora, ne-am plimbat de colo colo. În Saturn, Jupiter, Neptun, Venus. Am găsit carusel, maşinuţe… tot soiul de chestii distractive

     1. Da, cred ca Andrei e inca mic si d-aia il distreaza orice facem.. De la baloane de spaun pe care le alergam pe plaja, la plimbat sa vedem macaralele, studiat barcile si ce mai era prin golf, etc-etc. El nu-i (inca?) mare fan al spatiilor de joaca, probabil pt ca din astea are din plin in oras, asa ca tot ce este “nou” si “altfel” decat acasa e mult mai bine primit si savurat. 🙂
      Nu stiu, de drept, cum va fi la anu’ …. sau mai incolo…

      1. Eheeee, ai să vezi pe măsură ce creşte 😉 La noi mai merg baloanele, maimuţărelile, plimbările, dar pentru o perioadă scurtă, căci se plictiseşte. Iar noi trebuie să ţinem pasul cu ea!

   2. Nu stiu daca stelele sunt “standardizate”. Adica daca trebuie sa aibe FIX aceleasi conditii la acelasi nr de stele. Nu mi se pare ok sa fie asa discrepanta. Dar iti mai zic ceva, pensiunile de 2 margarete sunt net superioare la conditii hotelurilor de 2 stele. Am stat in pensiuni si in Ro si afara si toate au fost net superioare hotelurilor pe unde am umblat. Chiar sugeram unor clienti la munca sa stea cu copii la pensiune, nu la hotel.

    Pe pielea mea iti zic ca am stat la 3 stele in Romania (biz trip) si mi s-a parut mega lux si ca pe banii mei nu as calca acolo; dar am fost la 2 stele afara si a fost ft ft bine si curat.

    Ahhh, blex, aia cu jegul nu o sufar. Si da, sa stii ca daca NU gasesti reviews despre locul ala, e cam aiurea sau te astepti sa ai si probleme… eu folosesc hostelbookers sa iau cazare si apoi caut pe tripadvisor si pe booking.com plus search general pe net sa vad despre locul respectiv.

 4. 🙁 Citesc si nu imi vine sa cred 🙁
  Si eu care ma gandesc sa merg la mare.Zau daca imi mai vine sa fac asa un drum lung pana acolo cu un copil de trei ani dupa mine ca sa ma trezesc ca gasesc asa ceva 🙁
  E trist ce se intampla la noi pe litoral. Si e explicabil de ce multi dintre noi preferam un drum si mai lung in alte tari 🙁

 5. Am avut miros ranced si la Mamaia, la hotel de 3+ ! Pana si acolo baia lasa de dorit… Asa ca te inteleg. Eu n-am fost in viata mea la Cap Aurora, stiam ca nu e cine stie ce statiunea.

 6. Eu nu inteleg de ce trebuie sa pui pozele unei camere oribile in a are ai acceptat de buna voie sa iti petreci vacanta. Ai vrut 2 stele, ai avut 2 stele. Mi se pare ca te faci de ras.

  1. Nu, nu mă fac de râs, ci le arăt şi altora, să ştie, să se ferească. Am mers pe recomandare, aşa cum am alea şi pensiunea de la 2 mai, unde am stat anul trecut. Şi când cineva care merge de câţiva ani într-un loc, cu copiii, îţi recomandă acel loc, clar locaţia ar trebui să fie OK.

   1. Asta cu “te faci de ras” e tare! :)) Sorry, dar replica asta e tipic romaneasca, orgoliul ala de roman ..n-am sa spun epitetul care mi-a venit, dar il stiti!!!! Bai, aia in afara asa fac mereu- lasa impresii si pzoe denude-au fost sa stie si altii ce gasesc. Auzi, te faci de ras!! Cozi pe spinare ce-are neamu’ asta!!! :)))
    Eu ma bucur cand citesc ce scriu altii, de bine sau de rau, despre un hotel-localitate-etc… Si ca mine sunt multi altii!
    Mihaela-tu daca iei o teapa cu vreo cazare-esti din aia care minte numai ca sa “nu se faca de ras”??!!!?? Ah, pardon, tu nu iei tepe, caci tu nu mergi la 2 stele. U know what?? Am fost la 5 stele (e drept ca in Egipt) si-am luat teapa vietii mele si-am vorbit despre ea pana m-a durut gura ca sa nu si-o mai ia si altii!!!

    1. nu, nu mi-am luat tepe. nu merg la 5 stele, merg la 3 stele in general. si prefer sa am incredere in intuitia mea chiar si atunci cand vad niste fotorafii pe net.

  2. Printre altele, rolul unui blog este si de a da feedback despre locuri, produse, evenimente etc. A acceptat pt ca atunci nu mai avea ce sa faca. Daca nu ai bani decat de 2 stele nu inseamna ca trebuie sa mergi intr-o cocina iar de ras nu se face nimeni. Pentru ca ea a scris acest articol pentru ca altii care il vor citi sa stie sa nu mearga acolo.

 7. Acum am citit patania, imi pare rau. Mi-am luat si eu o teapa, la 2 pasi de unde ai stat tu, la Hotelul Florica din Venus. Stiam ca sunt 2 stele, dar din recenzii si poze parea curat. A fost groaznic, similar cu intamplarea ta.

  1. pentru că ăsta e stilul românesc. tocmai de aceeea nu mă ghidez după pliante sau poze de pe paginile de rezervări. Tot mai bine e să vorbeşti cu oamenii care au fost în respectivul loc

 8. Mie nu mi se pare ok atitudinea ta! Da, camera nu e faina, asta inteleg! Dar…copilul tau a vrut acasa pt ca pe hol erau altii care tranteau usa…. Asa si????
  Sau faza ca era un cablu prin mijlocul camerei si ce faci tu, ca se impiedica copilul… Mda…
  Eu zic sa strangeti 60000 euro si sa mergeti intr-o destinatie exclusivista! Sa fie liniste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close