Nu sunt pregătită pentru rolul de mamă

“Mor de frică! Nu sunt pregătită pentru rolul de mamă, nu ştiu ce trebuie să fac cu copilul!”, asta mi-a spus o viitoare mămică. Rumeg şi tot rumeg replica asta, şi, zău, că nu găsesc ceva nefiresc în ea. În momentul în care testul meu de sarcină a ieşit pozitiv, am simţit o bucurie imensă. Apoi, brusc, o teamă: “Oare mă voi descurca? Voi şti ce să fac? Sunt eu pregătită să devin mamă?”, iar întrebările au venit avalanşă peste mine. Mi-am dorit enorm un copil. Nu, nu unul, ci doi. Dar, aşa cum v-am mai povestit, după ani şi ani de încercări fără rezultat, am renunţat să mai sper că voi deveni mamă. Iar când minunea s-a întâmplat, bucuria a fost imediat urmată de o teamă imensă. Nu ştiu, voi nu aţi păţit la fel? Voi nu v-aţi temut că nu veţi şti ce să faceţi?

Cum s-o îmbărbătez eu pe fata asta? Ce să-i mai spun?

I-am zis că şi eu m-am confruntat cu aceste temeri şi că în continuare mă confrunt cu frământări de genul:  “Cum să fac să nu dau greş?”, “Am făcut cea mai bună alegere pentru copilul meu?”. Şi tot aşa mai departe. Nu ştiam mare lucru despre creşterea copilului atunci când am aflat că voi avea un bebe, deşi în jurul meu aveam foarte multe cupluri cu copii. Dar am învăţat din mers şi m-a ajutat enorm acel instinct matern care “s-a activat” în momentul în care mi-am luat puiul în braţe. Apoi am mai tras cu ochiul în jur, la alţi părinţi, de la care am “furat” ce mi-a plăcut.

Zău că nu ştiu ce să-i spun fetei ăsteia…

3 Comments

  1. ai putea sa-i recomanzi sa citeasca o carte superba de la teora, cartea viitoarei mame. eu nu numai ca nu stiam cum e sa fii mama, dar nici nu voiam sa fiu mama, din cauza sechelelor din copilarie. socul de a deveni mama a trecut repede in momentul in care am intrat in universul cartii amintite. m-a incantat pur si simplu ceea ce era acolo. nu am avut nicio mamica in jur, mai mult, toate cunostintele imi plangeau de mila, ca e timpul de distractie, nu de facut copii, asa ca nu ma puteam sfatui cu nimeni. dar cartile sunt cel mai pretios prieten. important e sa stie sa si le aleaga.

  2. cateva forumuri despre si cu pareri de la vitoare mamici iar prinde bine ,mai sunt cursuri care se fac pe baza unor abonamente platite si sunt foarte utile si informative si sa citeasca ,toate cred ca am trecut la fel ca si ea prin teama asta dar incet ,incet te descurci vrei nu vrei ca doar nimeni nu te va ajuta . asa ca inbarbateaza si noi ai vom fi alaturi cu ce raspunsuri are ea nevoie – miar place sa mai scrii cev alegat de costurile unei sarcini in 2013 la consultatii si toate astea findca ma pregatesc in curand sa deven pentru a doua oara mamica .

  3. 🙂 Toate ne confruntăm cu aceeași teamă. Apoi vine și teama de a nu putea duce sarcina la bun sfârșit, sau teama de a nu avea putere de a naște natural, teama de complicații la naștere sau teama de a avea un copil bolnav …și sunt o mulțime de temeri cu care se confruntă o mamă! Important este să nu privească doar la teamă, ci și la bucuria de a fi mamă! Sunt momente speciale de care trebuie să ne bucurăm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close