mos nicolae nuielusa

NU NUIELUȘEI DE MOȘ NICOLAE! De ce nu mai vreau să pun o nuia în ghete

Moș Nicolae vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Copiii își lustruiesc cizmulițele și așteaptă cu sufletul la gură ca Moș Nicolae să le umple cu daruri. Dulciuri și fructe, de regulă. Însă, în popor se spune că Moșul lasă și câte o nuielușă pentru copiii care nu au fost ascultători pe parcursul anului. Acum, copil cuminte și babă frumoasă nu există, tot o vorbă din popor spune asta. Obiceiul ăsta cu nuiaua în cizmulițe mă duce cu gândul la vorba că ”bătaia e ruptă din rai”, deloc pe placul meu.

Cu toate astea, anii trecuți, am căzut în păcatul de a-i pune Alexiei și o nuielușă în ghete. Una cu o fundă mare, cu sclipici. Și acum regret gestul. Nu știu ce a fost în mintea mea. Dar ce mai contează motivele, efectul este cel care mă preocupă mai mult. Efect pe care nu l-am anticipat, din păcate. Copilul m-a întrebat de ce a primit un băț cu fundă. I-am spus că așa Moș Nicolae le atrage atenția copiilor că nu au fost ascultători. Ce mi-a spus copilul după toată povestea asta m-a făcut să realizez că un gest aparent inofensiv o poate răni.

  • Mami, dacă Moș Nicolae crede că nu am fost cuminte, atunci eu nu merit cadourile de la el. Nu le mai vreau. Să i le trimiți înapoi.

Și nu și-a mai luat darurile primite. A fost bosumflată. Mult timp a fost nedumerită de ce a primit și daruri și o nuia. Ce nu am realizat eu când am ales să îi pun acea nuia în ghete, fie ea și ”înfrumusețată” cu acea fundă sclipicioasă?

O banală nuia, fie ea cât de frumos împachetată, fie ea cât de sclipicioasă, strică bucuria copilului de a primi daruri. Mesajul perceput de copil este unul ambiguu: cum poți primi daruri dacă ești certat?

Și, uite așa, cu nenorocita aia de nuia i-am stricat copilului bucuria de a primi un dar. Așa că am decis ca, indiferent cât de neascultătoare ar fi ea, Alexia nu va mai găsi nico nuielușă în cizmulițele ei de Moș Nicolae. Darurile trebuie să fie un motiv de bucurie pentru copil, nu unul de întristare. Destul îi fac observații peste an. Măcar când primește cadouri să se bucure pe deplin de ele și să uităm de comportamentul ”nepotrivit”. În fond, vreau ca ea să își amintească lucrurile plăcute, nu pe cele neplăcute.

Voi cum v-ați simți dacă primiți un dar frumos, însă, pe lângă el, vă alegeți și cu o muștruluială? Neplăcut, nu?

Pe pagina de Facebook a blogului am lansat câteva întrebări legate de acest obicei al nuielușei de Moș Nicolae. Am descoperit cu bucurie că multe dintre răspunsurile voastre au fost în asentimentul meu. NU NUIELUȘEI DE MOȘ NICOLAE.

Am lansat aceleași întrebări și unui specialist. Este vorba despre Oana Mihalcea, consilier în psihologia copilului și familiei la ”Ajută-mă să cresc. Iată ce mi-a spus și ea despre acest obicei:

oana-mihalcea

Până în jurul vârstei de 7 ani, mintea copilului este dominată de gândirea de tip animist, de fantezii și personaje imaginare. Această etapă este foarte importantă atât pentru dezvoltarea cognitivă cât și pentru cea emoțională. «Gândirea magică» stimulează imaginația copilului, îi oferă șansa de a avea acces la experiențe pe care nu le poate trăi în mod direct. Îl pregătește pentru diferențierea dintre real și fantezie, îl ajută să înțeleagă perspectiva altei persoane.

Rolul unor personaje ca Moș Nicolae sau Moș Crăciun este să le ofere copiilor un model de generozitate și altruism. Să îi încurajeze să-și clarifice dorințele, să fie răbdători, să-și gestioneze comportamentele și emoțiile. Dar și să se simtă iubiți, ocrotiți și recunoscători. A le transforma în instanțe de judecată face ca aceste obiective să se piardă. A primi cadou o nuielușă atunci când ceilalți copii din jur primesc dulciuri sau jucării, poate avea că efecte scăderea încrederii în sine și identificarea cu etichetă de copil rău care nu merită afecțiune (cadourile fiind și un simbol al acesteia)”.

Deci? Până la urmă, nuielușa asta nu are deloc un rol de a corecta comportamentul copiilor, așa cum se dorește. Ci, dimpotrivă! Le va știrbi bucuria primirii unui cadou. Îi va face să se simtă puși la zid.

Moș Nicolae, între istorie și obiceiuri din popor

Tot căutând pe net despre tradițiile de Moș Nicolae, am găsit foarte multe siteuri unde se vorbește despre această nuielușă pusă în ghetele copiilor. Despre rolul ”educativ” al ei.

  • Moș Nicolae este cunoscut și pentru faptul că pedepsește copiii neascultători cu nuielușa lăsată în încălțările lor. Ca sfânt, Moș Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele”.
  • Tradiția spune ca nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului (Crăciun), înseamnă ca sfanțul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit”.
  • Moş Nicoale vine negreşit şi le aduce copiilor cuminţi dulciuri, fructe sau jucării, în vreme ce micuţilor neascultători le lasă câte o nuieluşă”.
  • Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părintii și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient sp se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău”.

Despre Moș Nicolae găsiți mai multe pe acest site. Unde se vorbește atât despre nuielușa vieții, cât și despre legenda Moșului.

Cam multă violență de Moș Nicolae, nu credeți?

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like…
Mă poți urmări și pe Facebook,  Instagram, dar poți da SUBSCRIBE și canalului meu de YouTube. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele pe blog, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

1 Comments

  1. Si eu sunt de aceeasi parere. Nuielusa nu are ce cauta in ghetutele copilului, chiar daca a fost neascultator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close