Normalitate: mamele vor putea obţine şi alte venituri pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului

În această dimineaţă am văzut la un post de ştiri cum o mamă primise o somaţie că trebuie să dea statului bani înapoi pentru că a îndrăznit să realizeze venituri suplimentare în perioada în care primea indemnizaţie de creştere a copilului. Cum măh? Femeia aia primea indemnizaţia de la stat, şi-a mai luat un job part time în timp ce creştea copilul şi din banii primiţi pentru acest part time i se opreau taxele de rigoare care plecau către bugetul statului. Deci, statul încasa bani de pe urma muncii ei.

Cică în prima jumătata a acestui an 12.460 de mame au făcut acelaşi lucru: au prestat (şi plătit taxe către stat) în timpul concediului maternal. Acum ele trebuie să restituie indemnizaţia de creştere a copilului, deşi au contribuit la bugetul de stat… Adicătelea, conform legii, nu ai voie să stai cu plodu’ şi să munceşti de acasă, să plăteşti dările către stat din munca ta.  

În cei doi ani cât am stat cu fii-mea în CIC, am vrut şi eu să muncesc de acasă. Legal, cu acte, nu la negru. Dar am fost avertizată că dacă fac treaba asta, nu mai primesc banii pentru creşterea copilului. Bani calculaţi în funcţie de salariul meu din ultimile 12 luni. Deci, indemnizaţia reprezenta Ţ % din banii pe care eu i-am adus la bugetul statului în ultimul an. Şi dacă voiam să mai aduc bani la bugetul statului şi în timp ce alăptam copilul, mi se punea sula-n coaste: nţ, nţ, nţ, nu e voie!

Acum, văd, se vrea schimbarea legii. Să o schimbe, că n-ar fi rău! Chiar dacă am eu vaga bănuială că fac asta pentru a mai câştiga nişte voturi, că aşa e în ţara asta: orice lege  care ajută poporul e dată doar în scop electoral, ca ei să se laude în campanie: ”io’te ce-am făcut noi pentru agricultori, pentru mame, pentru micii întreprinzători… Am făcut, am dres, acu’ votaţi-ne!”.

Detalii despre noua schimbare găsiţi aici. Dacă tot au început să dea legi pentru voturi, poate ar trebui să schimbe naibii mai repede şi valoarea alocaţiei copiilor. Nu-mi place deloc să ştiu că din banii mei, din taxele plătite de mine, un puşcăriaş primeşte de la stat o poală de bani, iar copilul meu o alocaţie în bătaie de joc.

1 Comments

  1. Comparatia cu puscariasul ma termina moral si pe mine. Adica in tara asta unui puscarias i se aloca mai multi bani decat unui copil ?!!! E strigator la cer ….cat despre veniturile mamei muncitoare ..no comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close