parinti-perfecti-foto-pixabay

Noi vrem să fim părinți perfecți, copiii ne vor oricum am fi – parentingul din cărți și viața reală

Chestia asta cu parentingul, parcă, devine tot mai complicată cu atâtea cărți, cursuri și specialiști care vorbesc despre creșterea copiilor. În  goana de a fi părinți perfecți, tot mai mulți caută soluții în cărțile de parenting, la cursurile dedicate sau pe internet. Și când încearcă să pună în practică ”strategiile” aflate din aceste surse, constată cu stupoare că nu funcționează. Nu în totalitate. De ce? Simplu: pentru că fiecare copil este diferit, pentru că situațiile din cărți nu se aplică tuturor.

Să nu ne mai agresăm cu 1.000 de cursuri, de cărți despre parenting. Acum, parentingul înseamnă «Hai să mergem la alți oameni care să ne învețe cum să ne creștem copilul». Creșterea copiilor a devenit despre a face totul perfect: naștere naturală, alăptat neapărat, scutece bio, mâncare bio, parenting perfect. De fapt, treaba noastră, a părinților, e să fim părinți, să fim sinceri cu copilul, cu noi înșine…”.

Nu spun eu asta, ci chiar un specialist în parenting, unul care mie îmi place foarte mult. Îmi place pentru că nu vorbește ca din cărți, ci este cât se poate de autentică: Otilia Mantelers, expert în parenting și specialist în joaca terapeutică cu copiii.

otilia-mantelers-smp18

Pe Otilia am ascultat-o cu drag la Social Media for Parents 2018, vorbind despre copii, dar, mai ales, despre noi, părinții, și dorința noastră (greșită, aș spune eu) de a fi perfecți. Mi-am notat trei idei din cele spuse de Otilia la SMP18, idei care, sper, să vă ajute și pe voi, să aveți acel ”aha, deci asta e explicația” pe care l-am avut și eu ascultând-o.

  1. Când copiii noștri greșesc, primul instinct este să îi ”pui la punct”, pentru că așa au făcut și părinții noștri cu noi. Primul impuls este să te înfurii și să îți verși nervii pe copil. Asta pentru că ”așa am fost crescuți”.
  2. Noi, cei care vrem să schimbăm ceva în relația cu copiii noștri, vrem să nu greșim. Dorința noastră de a fi perfecți, de a nu greși vine, de fapt, din copilărie – este vocea mamei, a tatălui și/sau a profesoarei care ne reproșau că am greșit, că nu făceam bine ceva. Așa a apărut teama noastră de a nu fi perfecți (cum ni s-a cerut).
  3. Ce vor copiii de la părinți? Nu perfecțiune, ci siguranță, iubire. Ei cer să fie iubiți așa cum sunt. Doar noi suntem cei care căutăm perfecțiunea: a noastră, a copiilor.

Spuneam, mai sus, că îmi place de Otilia pentru că este autentică, pentru că nu vorbește (ca) din cărți. Ea a mărturisit, la SMP, că are momente în care, în public, se mai enervează din cauza copiilor. Am întrebat-o cum reacționează ea atunci când se enervează și mai ridică tonul în public, iar cei care o recunosc o privesc acuzator. Ce mi-a răspuns? Nu a băgat o teorie d-aia de să mă ia cu amețeală. A spus simplu: ”Îmi este foarte rușine. M-am surprins că, dacă sunt nervoasă, nu mă pot controla, am observat că mă uit în jur să văd dacă nu m-a văzut cineva”. Atât vă spun acum, dar vă invit să aflați întregul răspuns în  acest video, la minutul 31. Și, dacă tot dați play, urmăriți toate discursurile specialiștilor invitați la SMP18.

Am mai scris despre Social Media For Parents 2018:

  1. Social Media for Parents – locul unde mamele se-ntâlnesc și nu-și scot ghearele
  2. ”E greu să fii părinte în 2018”, concluzia zilei la întâlnirea Social Media for Parents
  3. Mama perfectă există doar pe Facebook
  4. Părinții stabilesc CE să mănânce copilul. Doar copilul decide cât de MULT mănâncă
  5. Noi vrem să fim părinți perfecți, copiii ne vor oricum am fi – parentingul din cărți și viața reală
Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like…
Mă poți urmări și pe FACEBOOK, pe INSTAGRAM, dar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close