Ne-am asigurat. Şi casa, şi copilul

Toată luna ianuarie am umblat ca bezmeticii să ne asigurăm locuinţa. Să găsim o asigurare extinsă convenabilă. Şi am găsit-o! Una care acoperă atât locuinţa, cât şi bunurile, dar şi pe noi, în caz de accidente casnice.  După incendiul de la un complex vecin de locuinţe mansardate (aşa cum e şi a noastră), am început să luăm mai în serios asigurarea extinsă. Mai ales că şi la noi, ca şi la cei cărora casele li s-au făcut scrum, mansarda este din lemn.

Prima noastră pornire a fost aceea de a prelungi asigurarea pe care o aveam la Astra. Doar că, la sfatul unui prieten, am cerut o ofertă şi la Allianz Ţiriac. Aşa am descoperit două chestii interesante ale asigurării Integra: răspunderea civilă în afara domiciliului şi despăgubirea în caz de accidente la domiciliu. Chestia cu răspunderea civilă m-a atras din două motive: 1. dacă fii-mea face vreo nefăcută prin magazine şi sparge ceva, paguba este acoperită de poliţă, şi 2. dacă pică zăpada de pe acoperişul nostru pe maşina vecinului care parchează legal sub acoperişul nostru, paguba e acoperită de poliţă. Iar treaba cu accidentele la domiciliu mi-a plăcut la nebunie, având în vedere că maimuţica noastră zglobie a căzut de vreo trei ori pe scara interioară. Iar eu doar o dată. Din fericire, fiecare incident nu a avut urmări grave. Dar dacă, Doamne fereşte!, se va întâmpla mai rău, asigurarea plăteşte spitalizarea şi alte costuri medicale. Mă rog, totul în limita sumei stabilite.

Aflând de toate acestea, am mers la mai toare firmele mici şi mai mari de asigurare. De la Uniqua, la Grupama, Omniasig şi Astra. Grupama a avut ceva ce mi-a plăcut: asigurarea electronicelor+electrocasnicelor în caz că se prăjesc în urma unei suprasarcini electrice. Dar, vorba unui prieten, şi dacă suni la Enel că ţi-au prăjit aparatura din casă din cauza fluctuaţiilor de curent de la ei, sunt obligaţi să te despăgubească.

În tot acest periplu, am aflat cât de grea e viaţa de agent de asigurări. De ce? Păi, cu excepţia unuia, i-am făcut pe toţi cu nervii! Eu zic că am acţionat corect, având în vedeere că, la mijloc, era interesul meu, şi nu al firmei de Asgurări. Adică, am cerut fiecărui agent un contract în alb să văd care sunt condiţiile de asigurare, ce oferă asiguratorul, ce obligaţii îmi revin mie, clientul. Ei, şi am citit fiecare contract o dată, de două ori, de trei ori, iar acolo unde nu am înţeles termenii, unde îmi era neclar, unde mi se părea ilogic sau incorect, am subliniat cu markerul, apoi am mers la agent şi am cerut lămuriri. La Astra, am dat pentru un băieţaş care mai avea puţin şi făcea pe el de frică. Aproape la fiecare întrebare nu ştia ce să îmi spună. Se bâlbâia mamă-mamă! Am înţeles că era nou angajat. Bietul de el! A avut ghinionul să îi ţină locul agentului la care noi venim an de an să ne asigurăm maşina. Cum nu m-a putut lămuri deplin, am lăsat-o în coadă de peşte. La Groupama aceeaşi poveste. Am dat peste un nene care îi ţinea locul celei care ne făcuse primul calcul al poliţei. Sărăcuţul, mergea de la coleg la coleg să caute răspunsurile la întrebările mele. Lângă biroul lui, era un agent mai dezgheţat. Noroc cu el, că ne-a mai luminat. Nu am fost foarte convinsă. Apoi am mers la Omniasig. Acolo, tipul s-a mulţumit să ne dea o ofertă. A vrut el să ne mai spună una alta, dar a trebuit să fugim, pe motiv că Poliţia Locală ne fotografia maşina parcată aiurea. Rezultatul: o amendă de vreo 150 de lei. (BIIIIP!BIIIIP!BIIIIP!)

Cei de la Uniqua au trimis ceva-ceva pe e-mail, dar nimic pe placul nostru.

Şi, uite aşa, am revenit la oferta de la Ţiriac. Însă nu oferta a fost cea care ne-a convins 100%. Ci agentul cu care am discutat. Alex. Un tip din cale afară de calm, răbdător şi care, chiar şi la al 10-lea telefon într-o singură zi din partea mea, a fost la fel de liniştit şi de glumeţ ca la primul. Ca să nu mai zic că de fiecare dată discutam ca şi cum ne ştiam de 100 de ani! Şi lui i-am pus 1001 întrebări legate de contract. Şi mi-a răspuns, clam. Iar când m-am dovedit grea de cap, a luat-o de la capăt. A explicat mai simplu, şi mai simplu, şi mai simplu. Ce să mai, am dat peste un agent care ştie să-şi facă meseria! Ah, şi a recunoscut că i-am pus întrebări pe care nemeni nu i le-a pus. Mi-a plăcut şi francheţea lui. Omul a recunoscut că nu ştie să-mi răspundă la întrebarea X, dar nu a încercat să mă ducă cu vorba. După ce a dat ceva telefoane, a revenit cu răspunsul aşteptat. Ba chiar (aici e de râs!) mi-a dat şi definiţa conductorilor din wikipedia… Eu nu ştiam ce sunt ăia conductori îngropaţi în perete…

Mă rog, trăgând linie, mă declar mulţumită de pasul făcut. Iar dacă aveţi nevoie de un agent de nota 10, vi-l recomand din tot sufletul pe Alex, care lucrează la Sucursala Militari, Allianz Ţiriac. E bun şi… RĂBDĂTOR! Coordonatele lui vi le dau în privat, în caz că aveţi nevoie.

4 Comments

 1. De mult nu am mai citit pe un blog o intamplare clara si la obiectiva despre cat este de greu sa iti inchei o asigurare pentru ca : ai nevoie, nu este o nebunie, este ceva ce toti oamenii civilizati si responsabili fac. Este destul de greu sa gasesti si un om din asigurari care sa te lamureasca, sa fie si rabdator, si profesionist. Daca fiecare om, roman ar fi ca tine, tara asta ar fi departe. De ce spun asta:
  1. O asigurare trebuie incheiata pentru ce face ea, cat e serioasa este compania si apoi pentru cat costa.
  2. Nu ne place sa citim contracte sau alte anexe, dar apoi daca se intampla ceva sau ne trezim noi pur si simlu, tipam in gura mare ca am fost inselati, mintiti sau pur sau nu ni s-a spus .
  3. Daca gasim in sfarsit un om profesionist, calm si asa mai departe, de ce ne este atat de greu sa-l recomandam si persoanelor din jurul nostru ? Le-am face vreun rau sau este mai bine daca si ei trec prin tot chinul cu oameni care fac meseria asta azi si maine nu-i intereseaza ce ramane in urma ? Daca fiecare dintre noi am recomanda oamenii de valoare ( medici, profesori, taximetristi, asiguratori, psihologi, etc) din jurul nostru ceilalti usor, usor ar fi fortati sa-si gaseasca altceva de lucru sau poate ar vedea ca daca iti faci treaba foarte bine ai numai de castigat !
  Pana acum cred ca v-ati dat seama ca lucrez in acesta industrie financiara pentru o companie de top, de ceva ani si daca nu primeam recomandari de la multi dintre clientii si acum prietenii mei, nu puteam rezista dar nu toti colegii mei buni profesionisti au ” norocul” meu.
  Inca o data te felicit pentru modul cum ai pus problema, cum ai analizat si luat decizia cea mai buna pentru tine si familia ta. Mi-as dori ca si alti romani de ai nostri sa invete ceva din tot ce ai scris aici !

  1. Îți mulțumesc pentru aprecieri. Mi s-a părut normal să îmi asigur casa și nu doar prin acea asigurare minimă obligatorie.În fond, mi-am protejat investiția. Sincer, dacă am fi stat mai bine financiar, aș fi optat pentru o poliță mult mai complexă, bașca și alte tipuri de asigurări suplimentare. Dar m-am întins cât mi-era plapuma. Iar la faza cu analizatul, am ajuns să fac treaba asta după ce am semnat ca primarul și m-am trezit că am intrat în niște belele. Mi-aș dori, așa cum spui și tu,să fie cât mai mulți români responsabili, dar,la fel de tare, îmi doresc să fie responsabili și corecți și cei în grija cărora ne lăsăm soarta. Știi cum e,suntem în România și toți vor să se scoată pe seama celuilalt. Sper ca și firma să fie serioasă, la rândul ei, atunci când va fi nevoie.
   Și da, Alex merită să fie recomandat pentru că face parte din acea categorie rară de oameni profesioniști, prompți și corecți.Nu a încercat să mă facă să închei polița la el cu orice preț.Ba chiar am discutat cu el detaliat și despre celelalte oferte pe care le aveam. M-a lăsat pe mine să trag concluziile, ceea ce am apreciat.

   Din curiozitate, la ce firmă de asigurare lucrezi? E alta mai mare ca Allianz și nu am auzit de ea?

   1. Depinde, este cea mai mare pe asigurari de viata. Si au reusit sa se mentina pe primul loc de multa vreme, pentru ca totul porneste de la oamenii care muncesc si consolideaza acea afacere de orice fel ar fi ea. Nu vreau sa-i fac reclama gratuita, ca nu este cazul. Nici eu nu credeam prea mult in chestii de genul asigurari sau economii pe o perioada mai mare de cateva saptamani , dar mi-am schimbat optica si asta mi-a adus numai avantaje. Nu sunt un obsedat de asigurari sau unul din aceia care vb si in club de ce face, dar inca o data spun daca am deveni mai responsabili cu viata nostra si a familiei noastre macar , am ajunge DEPARTE !!! Multumesc pentru raspuns la ce am scris.

 2. Da, si noi suntem tot la Allianz cu doua asigurari, mi se par ok, comunicam bine cu persoanele de acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close