dintii de lapte vizita copilului la dentist

Mituri despre dinţii de lapte

Unul dintre miturile despre dinţii de lapte pe care nu-l înţeleg este: “Nu trata cariile de pe dinţii de lapte!”. Am tot auzit chestia asta. Ba chiar am avut de ţinut piept celor din jurul meu, care nu-mi înţelegeau încăpăţânarea de a-mi duce fiica la un cabinet stomatologic pentru o carie pe o măsea de lapte.

Las-o, dom’le, că îi cad dinţii de lapte şi scapă de carii!”, mi s-a tot spus. Iar eu, căpoasă, am zis “Nu şi nu!”.

Pe vremea noastră nu se duceau copiii la dentist şi nu au murit de durere cu cariile de pe dinţii de lapte”. Nu mai suntem “pe vremea noastră”. Acum sunt alte produse, alte tehnologii.

Când am decis să-mi duc copilul de nici şase ani la o clinică stomatologică, nu am ţinut cont de toate vorbele de mai sus. Ci doar de uriaşa carie de pe una dintre măselele ei. “Măcar să îmi spună un specialist dacă are rost sau nu să o trateze”.

Apoi, după primul control stomatologic, am aflat că fii-mea avea nu una, ci trei carii! Punctele alea mici de abia se zăreau nu erau “coloraţie”, ci chiar nişte carii. Şi tot la primul consult stomatologic al copilului am aflat că fii-mea va avea nevoie de aparat dentar. Dar asta este o altă discuţie. Cum au decurs întâlnirile Alexiei cu medicii stomatologi am tot povestit. Găsiţi aici.

Sincer, sunt foarte încântată de pasul pe care l-am făcut. Cu atât mai mult cu cât am descoperit că se pot trata cariile şi fără ca minunea mea de copil să simtă durerea. Inhalosedarea să trăiască! Nu este o metodă de sedare profundă, ci de o sedare uşoară. Am apelat la ea abia după ce am analizat plusurile şi minusurile.

Sătulă să tot aud în stânga şi-n dreapta mituri despre dinţii de lapte, am zis să cer părerea unui specialist. Aşa că am lansat provocarea stomatologilor de la clinica Crystal Dental Clinic. Iată câteva mituri şi răspunsurile specialiştilor în… dinţi.

MIT:

Dinţii de lapte nu au rădăcini şi/sau nerv

RĂSPUNSUL STOMATOLOGULUI:

La fel ca dinţii permanenţi, cei deciduali (de lapte) prezintă:

– coroană dentară. Adică acea parte a dintelui care se vede în cavitatea orală
– rădăcină (situată în osul alveolar), care susţine dintele pe arcadă
– pachet vasculo-nervos

Printr-un proces fiziologic, rădăcina dinţilor de lapte se topeşte în momentul în care dinţii definitivi erup. Procesul poartă numele de “exfoliere”.

MIT:

Dacă un dinte de lapte se cariază şi cel definitiv ce urmeză să erupă va fi tot cariat

RĂSPUNSUL STOMATOLOGULUI:

Dinţii definitivi vor erupe integri. Însă, dacă problemele dentare ale dinţilor “de lapte” nu sunt rezolvate la timp, cei permanenţi pot suferi modificări de culoare sau formă.

MIT:

Cariile întâlnite pe dinţii de lapte nu ar trebui să fie tratate. Dinţii oricum se vor schimba.

RĂSPUNSUL STOMATOLOGULUI:

Cu siguranţă cariile ce se întâlnesc la dinţii de lapte ar trebui tratate. Într-un timp cât mai scurt! Acestea au o evoluţie mult mai rapidă pe dinţii de lapte comparativ cu evoluţia cariilor pe dinţii permanenţi. Astfel, dacă rămân netratate, cariile pot ajunge să afecteze nervul dinţilor de lapte afectaţi în mai puţin de 2 luni.

MIT:

Fluorul este periculos pentru copii. Pastele de dinţi cu fluor ar trebui evitate.

RĂSPUNSUL STOMATOLOGULUI:

Este important ca pasta de dinţi a copilului să fie aleasă potrivit vârstei. Şi să conţină cantitatea de flour necesară. Pastele de dinţi cu fluor vor fi introduse după ce copilul va fi învăţat să clătească bine gura. Iar cantitatea de pastă folosită va varia de la mărimea unui bob de orez până la cea a unuia de mazăre.

MIT:

Prima vizita la dentist se face când apar primele carii.

RĂSPUNSUL STOMATOLOGULUI:

Prima vizită cu copilul la medicul stomatolog pedodont se face în jurul vârstei de 1-2 ani. Părintii sunt înştiinţaţi cu privire la:

– periajul dentar
– frecvenţa periajului dentar
– periuţele dentare potrivite vârstei copilului
– importanţa vizitelor periodice. Se recomandă ca acestea să aibă loc o dată la şase luni, DACĂ micuţul pacient nu prezintă carii.

2 Comments

  1. In Anglia, se recomanda ca prima vizita la dentist sa fie odata cu aparitia primului dinte. Fiindca nu te apuci sa speli copilul pe dinti la 1-2 ani, ar putea fi prea tarziu.
    My 2 cents. Si bine ai facut ca ai dus copila!

    1. Ah, chiar, mi-ai adus aminte. Una dintre recomandările medicilor de la Crystal a fost ca părinţii să maseze gingiile bebeluşilor înainte de apariţia dinţilor. Cu acea perie-degetar din silicon 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close