De ceva vreme nu mai ştiu ce e aia febră şi noapte albă din cauza copilului bolnav, sau alergat de la un spital la altul cu ea… Slavă Domnului, Alexia mea a făcut doar forme uşoare de răceală. Dar asta nu m-a împiedicat să particip la o întâlnire unde s-a vorbit despre infecţiile respiratorii.
A fost prima dintr-o lungă serie de astfel de evenimente grupate sub titulatura „Maratonul de sănătate”, organizate de Secom România şi Mămica Urbană. Uşor plouată şi cam îngheţată, am ajuns la Librăria Humanitas Cişmigiu.
Aeriană cum sunt, am încurcat ora de începere: în loc de 18.30, eu mergeam ca o floricică la pas domol, relaxată la gândul că am timp şi de o plimbărică până la 19.30, când credeam că ar fi început discuţia. Noroc cu îngerul meu păzitor care m-a îndemnat să o sun pe Mămica Urbană să îi dau vestea cea bună: că, după secole de când nu ne-am mai văzut, în sfârşit, voi semna şi eu condica de prezenţă la evenimentele ei.
„La 18.30, Cristina, nu 19.30”, îmi zice ea pe o voce suavă. Nu vreţi să ştiţi ce viteză am băgat ca să ajung măcar pe ultima sută de metri! Din fericite, am intrat pe uşa librăriei la fix! Două puştoaice de nici 12 ani îşi încheiau minirecitalul ce a precedat seria discuţiilor despre infecţiile respiratorii.
„Ce treabă are cântatul la flaut cu tema întâlnirii?”, mi-am spus. Ei bine, am aflat imediat: cântatul la un instrument de suflat este un bun exerciţiu pentru cei cu probleme respiratorii. Adică, exerciţiile de respiraţie pe care le fac înainte şi în timpul cântatului îi ajută pe copii să îşi „exerseze” plămânii (asta în limbaj neacademic – formularea academică o veţi regăsi ceva mai jos).
Başca şi creierul se oxigenează mai bine în timpul unor astfel de exerciţii. Din acest motiv, organizatorii ne-au dăruit pentru copiii din dotare câte un instrument de suflat… Poate că şi nişte dopuri pentru urechi ar fi fost utile 😉 Glumesc, fireşte.
După cele două ore în care s-a vorbit despre infecţiile respiratorii, eu m-am întors acasă mai bogată cu următoarele informaţii furnizate de dna doctor Valeria Herdea (o tipă atâââât de faină şi de pusă pe glume, cum nu am văzut în alt cabinet medical!):
- Părinţii trebuie să facă echipă cu medicul în procesul de prevenire şi tratare a copilului
- Noi, românii, suntem încă străini de mentalitatea „mai bine să previi decât să tratezi”
- E mai sănătos să mergi cu copilul la controale de rutină, căci sunt diagnostice, printre care anemia, de exemplu, care pot fi puse şi fără să existe simptome. Astfel, controalele profilactice se pot face după cum urmează
Copii sub un an: un control /lună
1-3 ani: un control „de rutină” la 6 luni
3-7 ani: un control „de rutină” la 6-8 luni
Peste 7 ani: un control „de rutină” măcar anual
- Aerisiţi camerele cât mai des, scoateţi copiii afară şi la -15 grade, aerul curat face bine la sistemul imunitar
- În primii ani de viaţă, virozele sunt mai frecvente şi au forme destul de nasoale
- Stimulezi imunitatea copilului = cea mai bună investiţie EVER în viitor.
- În mod normal, un copil face 6-8 viroze pe an. Ei, aici, am simţit nevoia unei discuţii face to face cu doamna doctor. Nu de alta, dar nu am dorit să transform discuţia generală cu o consultaţie privată. Ei, şi i-am povestit despre minunea mea de copil de aproape 6 ani, introdus în colectivitate de la un an, care, în primii patru ani a făcut forme crunte de viroze, bronşiolite, pneumonie, otită, conjunctivită… tot soiul de chestii respiratorii, în principiu. Dar, de vreo doi ani încoace, nu a mai făcut febră. Nu a mai avut nimic grav care să mă ducă la camera de gardă de urgenţă. Deci, noi nu ne (mai) încadrăm în acele 6-8 viroze anulale. „Ăsta este un semn că sistemul ei imunitar s-a maturizat”, a fost răspunsul doamnei doctor. Ce-i drept, şi combinaţia de miere+cătină a contribuit din greu la această maturizare (tot doamna doctor mi-a spus asta). Apoi am cerut să mă lămurească într-o privinţă. Tot mai multe mame în jurul meu îmi spun că amână introducerea copiilor lor în colectivitate de teama virozelor, a infecţiilor respiratorii. „Nu fac decât să amâne invitabilul, căci copiii lor tot le vor face”.
Alte păreri, alte informații reținute de mamele participante găsiți pe site-ul Bogdanei, dar și pe acela al Cristinei. Fiecare a reținut câte ceva 😉
Acestea fiind scrise, vă invit, chiar insist să descărcaţi DOCUMENTUL ACESTA. Veţi regăsi mult mai multe informaţii despre infecţiile respiratorii, dar şi o serie de recomandări privind creşterea imunităţii copiilor. E bine de salvat, printat şi păstrat la îndemână.